Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

31 години от аварията в „Чернобил“: Престъпното мълчание на властта

Сряда, 26 Април 2017 / Общество
428
  • На 26 април 1986 г. в 01.23 ч. реакторът експлодира при тест за сигурност

В резултат на разпадането на радиоакатвни елементи последствията от замърсяването след аварията ще продължат и в следващите десетилетия

 

31 години след аварията в Чернобил в България продължаваме да си спомняме за онази първомайска манифестация през 1986 година, когато хиляди хора вървяха под радиоактивен дъжд. Лекарите и изследователите все още спорят колко опасни са били нивата на поетата от хората радиация, както и дали има или няма пряка връзка между бума на ракови заболявания с това.

Но няма спор за престъпното мълчание на комунистическата власт. На онази първомайска манифестация е имало и хора, които са дали превантивно йод на децата си – защото са знаели. Най-приближените до Политбюро са взели мерки, доставена им е чиста храна, предпазили са се. Но не и онези 8 млн. българи, които просто не са знаели, че марулите, млякото, хляба, въздуха, водата...всичко около тях е било облъчено.

 

30 години след аварията реакторът беше покрит с ново защитно съоръжение, което да пази района от радиация в следващите 100 години

 

По степен на замърсяване България се нарежда на пето място в Европа след Швеция, Финландия, Австрия и Норвегия. По ефективна доза облъчване на населението е на първо място в Европа – заради мълчанието на комунистическата власт.


Най-малко 100 хиляди души умират през следващите години от ракови заболявания, нарушения на имунната система и сърдечни заболявания в следствие на облъчването в Украйна, Беларус и Русия. Радиационно замърсяване има на територията на 17 държави в Европа.

Заради дългите години на разпад на някои радиокативни елементи някои учени прогнозират, че последствията върху здравето на хората ще продължат и в следващите две десетилетия. Оттук нататък.

Днес в България има около 300 хиляди българи, болни от рак. На ден се откриват по 100 нови случая, от онкологични заболявания умират над 15 хил. българи на година.

 

Защо се стигна дотук?

 

Два дни след аварията съветското партийно и държавно ръководство, начело с Генералния секретар на КПСС Михаил Горбачов, мълчи и не казва истината. У нас висшата комунистическа номенклатура също дни наред крие истината от хората. Първото съобщение от СССР е пуснато на 28 април 1986 година.

Показателен за мълчанието на Тодор Живков по този случай е разказът за случилото се на тогавашния зам.-председател на Министерския съвет Григор Стоичков, който е председател на правителствената комисия за преодоляване на последствията от бедствия и аварии. Той не само потвърждава липсата на реакция от страна на първия партиен и държавен ръководител, но и високомерното поведение на съветските власти, спестило информация за аварията на правителствено ниво, припомня pametbg.com.

За Аварията в Чернобилската АЕЦ Министерският съвет не е получил официално съобщение от съветска страна, нито от съветското ръководство, както и от ЦК на БКП и лично от Тодор Живков. Първото неофициално съобщение за аварията ние получихме на 29 април 1986 г. На 30 април излезе официалното съобщение на съветското правителство, което беше публикувано във в. „Работническо дело“. Още на 29 април споделих с председателя на Министерския съвет Георги Атанасов за станалата авария и го информирах, че по линия на Гражданска защита са дадени указания за наблюдение. Предложих му да се проведе съвещание, което се състоя на 4 май. На същото бяха разяснени мерките, които следва да се провеждат от министерствата и председателите на общинските съвети.” Съобщения за българското население са давани от КИАЕМЦ на 2, 4, 6 май, но те са много кратки и лаконични и закъснели.

Радиоактивният облак достига територията на България около 30 април 1986 г. На 1 май 1986 г. в София и други големи градове се провеждат манифестации за Деня на труда под ръменето на радиоактивен дъжд.

 

 

На 2 май в района на столицата са отложени такова количество радиоактивни вещества, колкото са се утаили за последните 17 години. За периода 30 април – 2 май 1986 г. радиоактивното замърсяване на приземния въздух средно за страната се повишава няколко хиляди пъти спрямо обичайните стойности преди аварията.

На 4 май 1986 г. Тодор Живков разбира, че положението е много по-сериозно отколкото първоначално е преценено, но въпреки това властта продължава да мълчи. Няма отговор на въпроса защо населението просто не е предупредено да вземе елементарни защитни мерки.

В началото на 1987 г. е изготвен нов доклад до Живков относно „Предварителна информация за радиационната обстановка в страната в края на 1986 г.“ В него се посочва, че в резултат на изхранването на животните със замърсени фуражи се очаква повишаване на радиацията. Онова, което следва е  повторно повишаване на радиацията в млякото и месото. Как радиацията се отразява на българското население не е била от първостепенно значение за Тодор Живков, който в случаи, когато пряко се засягат интересите на СССР, както аварията в Чернобил, предпочита да не взима решения, които да предизвикат неодобрението на Москва.

След 1990 г. изследване на екип от катедра „Атомна физика“ на Софийския университет „Св. Климент Охридски установява, че сумарната радиоактивност, отложена през май 1986 г., е по-висока от стойностите през чист период, както следва:

90 до 1400 пъти в Северна България;

340 до 1700 пъти в Южна България;

1300 до 31 000 пъти в планинските райони.

Научен колектив от Института по радиобиология и нуклеарна медицина тогава изследват почвата и водата, както и храни от всякакъв вид и произход и в засекретен от ДС доклад  четем:

"Има групи хора, като децата между 7 и 16 години, при които максималното регистрирано облъчване спрямо годишните граници е 380 на сто... Вероятността от увреждания на плода даже при ниски дози радиация е много голяма и може да доведе до тежки социални последици...". Учените прогнозират, че последствията от аварията ще се проявят след десетки години, а също и в следващите поколения.

 

60% ръст на раковите заболявания 


Преди две десетилетия заболеваемостта от рак на гърдата е била около 180 на 100 000, а сега е 300 на 100 000. Единствената положителна тенденция, която се отбелязва в целия свят, е намаляването на случаите на рак на стомаха, който се характеризира с много тежко протичане и висока смъртност. Една от причините за тази положителна промяна са промените в начина на хранене.
У нас има около 300 000 болни от рак. Учените казват, че над 80% от причините за заболяването са свързани с начина на живот – нездравословно хранене, тютюнопушене и алкохол, инфекции и...околната среда.

За 14 години хората с онкологични заболявания са се увеличили с 60%, според данни на НСИ от 2014 година. Следно за Европа увеличението от 2000 до 2014 година е с 33 на сто.
Между 2001 г. и 2010 г. честотата на заболяванията от рак сред децата под 14-годишна възраст е 140 случая на 1 млн. деца годишно. Най-разпространеният вид рак – близо една трета от случаите в тази възрастова група, е левкемията, следвана от мозъчните тумори и лимфомите.

 

Вижте още:

Епицентърът на радиацията 

Нов саркофаг ще пази от радиацията в Чернобил

 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

АЕЦ Чернобил, авария, последствия, рак, заболявания

StreetInside

Учени обмислят варианти за стартъп

Сряда, 04 Април 2018 / Кариера
  Всеки втори иска да види приложението на своя труд в практиката, но едва 13% ще търсят работа в частна компания   54% от младите хора, които се занимават с наука в България, са обмисляли начин идеята да стартират своя компания. Половината от тях признават, че нямат идея как, а [...]

Кои са най-интересните иновации в здравеопазването?

Вторник, 25 Септември 2018 / Кариера
Шест компании се борят за финансиране от 60 хиляди евро   6 иновативни стартъпи бяха избрани от международно експертно жури да продължат към финала на конкурса за стартиращи компании на EIT Health InnoStars Awards. Финалистите са екипи от Италия, Литва, два отбора от Полша и два от Унг [...]