Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Каква ще е съдбата на кино „Цанко Церковски“?

Петък, 21 Декември 2018 / Истории от града
174
  • БГНЕС

 

Сградата е паметник на културата с местно значение

 

Първото кино в България „Цанко Церковски“ може да стане хотел. Рушащият се паметник на културата на столичния булевард „Мария Луиза“ е сред най-опасните сгради в списъка на Министерството на културата, съобщава БГНЕС. Салонът на емблематичното кино от десетилетие стои изоставен на произвола на съдбата и времето, ограден с ламарини.

„Който и да е инвеститор, на всяка цена трябва да запази функцията на залата в киното“, заяви пред агенцията столичният кмет Йорданка Фандъкова. Оттук нататък по отношение на статута на обекта всичко е в правомощията на Министерството на културата, което пък от своя страна много кратно е заявявало, че тази процедура е изключително тромава и ще отнеме време.

Имотът на булевард „Мария Луиза” става частен през 2001 г. След препродажби през 2014 година теренът става собственост на дружеството „Кохав дивелъпмънт”. Според статута на обекта той не е от национално значение, а от местно. Това позволява на собственика да запази само външната фасада, а вътре може да направи каквото поиска. В серия от интервюта един от собствениците – грузинският бизнесмен Давид Михайлович, коментира, че никога не са имали намерение да правят мол или офиси.

 

 

С редица акции 140 филмови дейци излязоха с петиции до Министерския съвет, Министерството на културата и Столичната община на киното да бъде даден статут „паметник на културата от национално значение“.

„Години наред с тревога наблюдаваме как се руши една сграда, с която свързваме пионерските години на българското кино. За съжаление, приватизационна вълна на практика ликвидира, както дейността на едно от най-големите софийски кина, така и физическото съществуване на красивата сецесионна сграда. На сградата на кино „Модерен театър“ да бъде предоставен статут на недвижима културна ценност с категория „национално значение“. По-нататъшното използване на имота може да бъде възложено за стопанисване и управление на ИА „Национален филмов център“ като средствата за реставрация и реновиране могат да бъдат осигурени по Европейски програми“, се казва в писмото до Бойко Борисов, Боил Банов и Йорданка Фандъкова.

Киното е открито на 04.01.1908 г. по плановете на арх. Димитър Начев. Постройката е в стил „сецесион“. Представлява зала на две нива - партер и балкон, с 600 места. Оборудвано е с най-добрите за времето си прожекционни апарати, както и с екран с размери 4/3 метра. През 1915 г. е била и премиерата на първия български игрален филм „Българан е галант“, а по-късно и премиерите на всички български филми. Сградата е била културно средище, в което столичната интелигенция и хората на изкуството са се запознавали с произведенията на световното и българското кино. По време на бомбардировките през 1944 г. сградата оцелява по чудо.

Вижте още:

Забравените бани на столицата

Читалището в Шипка – символ на разрухата

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

кино Цанко Церковски, стари сгради, паметник на културата

Street of Hope

Монтесори родителството отвътре

Петък, 26 Август 2016 / Родители
Монтесори ми дава привилегията да имам прозорец към умовете и душите на най-чистите и непорочни хора, нашите деца     Продължение на интервюто с Пилар Бюлей, отгледана по метода на Мария Монтесори, образована като преподавател по системата и отглеждаща децата си по нея. Тя е майка [...]

Родителски контрол

Сряда, 17 Август 2016 / В клас
  Според големината на училището общественият съвет ще има между 5 и 9 членове   Най-малко двама родители ще участват в обществените съвети, с каквито от тази учебна година трябва да разполага всяко училище и детска градина у нас. Това предвижда проектоправилник за устройството и [...]