Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Каква ще е съдбата на кино „Цанко Церковски“?

Петък, 21 Декември 2018 / Истории от града
258
  • БГНЕС

 

Сградата е паметник на културата с местно значение

 

Първото кино в България „Цанко Церковски“ може да стане хотел. Рушащият се паметник на културата на столичния булевард „Мария Луиза“ е сред най-опасните сгради в списъка на Министерството на културата, съобщава БГНЕС. Салонът на емблематичното кино от десетилетие стои изоставен на произвола на съдбата и времето, ограден с ламарини.

„Който и да е инвеститор, на всяка цена трябва да запази функцията на залата в киното“, заяви пред агенцията столичният кмет Йорданка Фандъкова. Оттук нататък по отношение на статута на обекта всичко е в правомощията на Министерството на културата, което пък от своя страна много кратно е заявявало, че тази процедура е изключително тромава и ще отнеме време.

Имотът на булевард „Мария Луиза” става частен през 2001 г. След препродажби през 2014 година теренът става собственост на дружеството „Кохав дивелъпмънт”. Според статута на обекта той не е от национално значение, а от местно. Това позволява на собственика да запази само външната фасада, а вътре може да направи каквото поиска. В серия от интервюта един от собствениците – грузинският бизнесмен Давид Михайлович, коментира, че никога не са имали намерение да правят мол или офиси.

 

 

С редица акции 140 филмови дейци излязоха с петиции до Министерския съвет, Министерството на културата и Столичната община на киното да бъде даден статут „паметник на културата от национално значение“.

„Години наред с тревога наблюдаваме как се руши една сграда, с която свързваме пионерските години на българското кино. За съжаление, приватизационна вълна на практика ликвидира, както дейността на едно от най-големите софийски кина, така и физическото съществуване на красивата сецесионна сграда. На сградата на кино „Модерен театър“ да бъде предоставен статут на недвижима културна ценност с категория „национално значение“. По-нататъшното използване на имота може да бъде възложено за стопанисване и управление на ИА „Национален филмов център“ като средствата за реставрация и реновиране могат да бъдат осигурени по Европейски програми“, се казва в писмото до Бойко Борисов, Боил Банов и Йорданка Фандъкова.

Киното е открито на 04.01.1908 г. по плановете на арх. Димитър Начев. Постройката е в стил „сецесион“. Представлява зала на две нива - партер и балкон, с 600 места. Оборудвано е с най-добрите за времето си прожекционни апарати, както и с екран с размери 4/3 метра. През 1915 г. е била и премиерата на първия български игрален филм „Българан е галант“, а по-късно и премиерите на всички български филми. Сградата е била културно средище, в което столичната интелигенция и хората на изкуството са се запознавали с произведенията на световното и българското кино. По време на бомбардировките през 1944 г. сградата оцелява по чудо.

Вижте още:

Забравените бани на столицата

Читалището в Шипка – символ на разрухата

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

кино Цанко Церковски, стари сгради, паметник на културата

StreetInside

Защо интровертите са такива, каквито са

Неделя, 28 Август 2016 / На предела
  Има физически различия в мозъка им, заради които предпочитат тихите дейности пред тези с високо напрежение   Предпочитате ли често да прекарате тиха вечер с любимото си занимание вместо  да отидете на поредното социално събитие? Обичате ли компанията на един близък при [...]

Убийците на любовта

Неделя, 31 Март 2019 / Към себе си
Какво се случва, когато любовта си отиде?   Малко са двойките, които имат сериозни съмнения, че бракът им може да рухне, когато пристъпват към брачния олтар. Красотата на венчавката, брачните обещания, захласнатите погледи на приятелите, ни карат да се усещаме сигурни и изпълнени с вяра [...]