Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Шепа живот за пет лева

Петък, 08 Юни 2018 / Истории от града
339
  • сн. Дивите животни
  • сн. Дивите животни
1 / 2

Сърничката Нели, която беше предложена в найлонова торбичка заедно с гъбите

 

Историята на еднодневната Нели има шанс за щастлив край. Колко ли обаче отнети от майките им бебета не са имали нейния късмет? Заради пет лева. Шепа живот с неизсъхнала пъпна връв, напъхана в плик и предложена като стока – може би за храна, защото отглеждането на диви животни е забранено.

Преди два дни мъже, продаващи гъби, предлагат на човек, който се е спрял заради гъбите, да купи малко сърне за 5 лв. „Представете си, отварят ти плика и питат "Искаш ли го и това за 5 лв?!" и ти онемяваш. Новороденото сърне лежи тихичко в локва от урината си в найлоновата пазарска торба и съдбата му е тенджерата или домашен любимец на някой...“, пишат от организацията „Дивите животни“. Животинчето стига до тях, след като човекът вместо да го купи решава да го вземе и да го спаси. Като резултат от схватката „купувачът“ е пострадал, но за животното вече се полагат професионални грижи.

Сега новородената сърничка ще плаче за майка си, а майка й ще я търси. Пипано от хора обаче дивото бебе не може да бъде върнато в природата, защото майката може би няма да го приеме обратно. Бебето е само на ден, има нужда от кърмата и от топлината на майка си. Ако бъде спасено, ще се наложи да живее извън природата, вероятно в зоопарк, защото ще бъде отгледано в други условия.

„В последните няколко седмици стана ясно, че в нашата страна цари тотално незнание по отношение на поведението на сърните и това, че оставят малките си да лежат сами, докато се хранят те наблизо в гората. Доста хора се подлъгват по това, че намират само малкото сърне и го мислят за изоставено, а взимайки го те реално го отнемат от майката.

Липсата на информираност не е обаче най-страшния проблем, обричащ много малки сърнета на гибел или живот в плен.

Вчерашния случай показа далеч по-страшната реалност, а именно това, че има хора, цели групи, които целенасочено претърсват гората за малки сърнета. Имахме непотвърдена информация, че нещо такова се случва в някои села около София. Вероятно се случва и в другите райони на страната.“, пишат от организацията „Дивите животни“.

Оттам призовават, ако забележите малко сърне в двор или ако го предложат за продажба, да сигнализирате Регионалната дирекция по горите за съответния район. Горските имат право да конфискуват, да съставят актове и да налагат санкции за животни, които са ловни видове. И също, ако видите малко животно да лежи само в гората, не бързайте да мислите, че е изоставено или изгубено.

 

Списък с регионалните дирекции по горите

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Сърна, Нели, Дивите животни

StreetView

Най-странното място на света

Събота, 05 Ноември 2016 / Места
Парчета от морското дъно, останали на суха земя, може би крият тайната на произхода на живота на Земята   Изучаването на морското дъно не винаги означава да влезеш в самото море, дори и ако това проникване се извършва с помощта звукови вълни, а не с подводници. Има няколко места, к [...]

Скалният параклис "Света Петка" в град Трън

Понеделник, 19 Февуари 2018 / Места
Много хора посещават това място, защото вярват в лечебните му сили   Казват, че светите места са трудно достъпни и само вярващия стига до тях. Едно от тези места е скалният параклис в град Трън, а негова покровителка е Св. Петка – Параскева Българска. Параклисът се намира на мал [...]