Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Шепа живот за пет лева

Петък, 08 Юни 2018 / Истории от града
806
  • сн. Дивите животни
  • сн. Дивите животни
1 / 2

Сърничката Нели, която беше предложена в найлонова торбичка заедно с гъбите

 

Историята на еднодневната Нели има шанс за щастлив край. Колко ли обаче отнети от майките им бебета не са имали нейния късмет? Заради пет лева. Шепа живот с неизсъхнала пъпна връв, напъхана в плик и предложена като стока – може би за храна, защото отглеждането на диви животни е забранено.

Преди два дни мъже, продаващи гъби, предлагат на човек, който се е спрял заради гъбите, да купи малко сърне за 5 лв. „Представете си, отварят ти плика и питат "Искаш ли го и това за 5 лв?!" и ти онемяваш. Новороденото сърне лежи тихичко в локва от урината си в найлоновата пазарска торба и съдбата му е тенджерата или домашен любимец на някой...“, пишат от организацията „Дивите животни“. Животинчето стига до тях, след като човекът вместо да го купи решава да го вземе и да го спаси. Като резултат от схватката „купувачът“ е пострадал, но за животното вече се полагат професионални грижи.

Сега новородената сърничка ще плаче за майка си, а майка й ще я търси. Пипано от хора обаче дивото бебе не може да бъде върнато в природата, защото майката може би няма да го приеме обратно. Бебето е само на ден, има нужда от кърмата и от топлината на майка си. Ако бъде спасено, ще се наложи да живее извън природата, вероятно в зоопарк, защото ще бъде отгледано в други условия.

„В последните няколко седмици стана ясно, че в нашата страна цари тотално незнание по отношение на поведението на сърните и това, че оставят малките си да лежат сами, докато се хранят те наблизо в гората. Доста хора се подлъгват по това, че намират само малкото сърне и го мислят за изоставено, а взимайки го те реално го отнемат от майката.

Липсата на информираност не е обаче най-страшния проблем, обричащ много малки сърнета на гибел или живот в плен.

Вчерашния случай показа далеч по-страшната реалност, а именно това, че има хора, цели групи, които целенасочено претърсват гората за малки сърнета. Имахме непотвърдена информация, че нещо такова се случва в някои села около София. Вероятно се случва и в другите райони на страната.“, пишат от организацията „Дивите животни“.

Оттам призовават, ако забележите малко сърне в двор или ако го предложат за продажба, да сигнализирате Регионалната дирекция по горите за съответния район. Горските имат право да конфискуват, да съставят актове и да налагат санкции за животни, които са ловни видове. И също, ако видите малко животно да лежи само в гората, не бързайте да мислите, че е изоставено или изгубено.

 

Списък с регионалните дирекции по горите

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Сърна, Нели, Дивите животни

Street of Art

Изкуство в автомат

Петък, 21 Юли 2017 / Под прожектора
Група художници предлагат картините си навити си върху кенчета   Група художници от английския град Брайтън станаха популярни след решението си да продават картините си във вендинг машина. Автоматът се намира в центъра на града и предлага на публиката творби от млади артисти на цени от [...]

Библиотеката като място на общуване

Събота, 17 Ноември 2018 / Стил
Университетската библиотека в Хелзинки показва отношението на финландците към четенето като начин за живот   Добре известно е, че Финландия е страната с най-добра образователна система. И това едва ли е случайно, като се има предвид отношението на финландците към четенето. За разлика от [...]