Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

20 години от погрома над Парламента

Вторник, 10 Януари 2017 / Общество
545
  • front.bg

Хиляди хора бяха по улиците ден след ден до победа на протеста

 

Днес се навършват 20 години от драматичните събития пред Българския парламент, които доведоха до свалянето от власт на правителството на Жан Виденов. Спонтанното недоволство на хората, последвано от студентските протести, барикади и блокадата на Орлов мост, завършва с отказа на БСП от властта и по-късно съставянето на кабинета на ОДС.

 

Виденовата зима

 

Зимата на 1997 година беше една от най-студените – и тогава температурите паднаха много под минус 20 градуса. Парите на хората се обезценяваха с часове, а месечната заплата на един учител например се равняваше на стек цигари. Много хора помнят отчаянието, яда и липсата на перспектива, довели до щурма на Парламента.

Преди това от април до октомври 1996 година фалират 15 банки, спестяванията на българите изчезват, стопяват се и дълговете на кредитните милионери – 1700 млрд. стари лева. По същото време много частни фирми пък успяват да вземат необезпечени кредити.

Средната работна заплата главоломно пада, като през февруари 1997 година достига 5-6 щатски долара.

На 4 ноември 1996 година 19 членове от ръководството на БСП искат оставката на премиера Виденов с открито писмо. На извънреден конгрес на 21 декември Виденов подава оставка като министър-председател и председател на партия, а начело на БСП застава Георги Първанов.

Оставката на правителството е гласувана на 28 декември, а опитите на БСП за състави кабинет срещат граждански отпор.

 

10 януари 1997г.

 

На 10 януари 1997г. президентът д-р Желю Желев (1935-2015), чийто мандат изтичаше на 21 януари 1997 г., отказва да даде на БСП мандат за съставяне на ново правителство, макар че е задължен по Конституция. Опозицията в лицето на СДС обявява начало на национална политическа стачка и призовава към гражданско неподчинение. Организираното от тях протестно шествие пред Народното събрание, се превръща в спонтанен протест, който завършва с нахлуване на хората в сградата на парламента и опит за погром и палеж. Следват студентските протести, които продължават до отказа на БСП от управлението на страната.

„Целта на всичко това бе да покажем на комунистите, че няма никакъв смисъл да съставят правителство, защото никой няма да се подчини на такова правителство. В България имаше национално единство срещу БСП (дори Ахмед Доган и неговото ДПС бяха в опозиция - тогава, макар да изпитвахме сериозна неприязън към Доган, не подозирахме до каква степен той е лакей на комунистите)“, спомня си един от тогавашните студенти.

 

 

На 28 януари 1997 г. президентът Петър Стоянов, който встъпва в длъжност на 22 януари същата година, връчва на БСП мандат за съставяне на правителство, което е длъжен да направи съгласно Конституцията на Република България.

На 4 февруари 1997 г. БСП връща мандата за съставяне на правителство, като водещата роля за постигането на компромиса от страна на БСП е на Николай Добрев.

„Нито Добрев, нито Първанов върнаха мандата доброволно, за да спасят България. Влязоха при мен с една папка. В нея беше съставът на новия кабинет на БСП с министър-председател Николай Добрев. Ако бях приел тази папка, означаваше да предложа на НС да гласува това правителство. Отказах категорично. Тогава реших да свикам спешно КСНС, за да упражня втори път натиск върху БСП да не предлага кабинет.“, спомня си Петър Стоянов, цитиран от klassa.bg. На следващия ден (4 февруари 2007 г.) Първанов влиза в полемика със Стоянов: „Ние му (на Стоянов - б.а.) показахме папките, но не сме му ги връчили. Мандатът за реализиране на правителство не е даден и мандатът не е консумиран. С декларацията, която беше приета на КСНС, ние осъществихме неформален отказ от властта“.

Политическите сили подписват споразумение за провеждане на предсрочни парламентарни избори през април 1997 г. и за запазване на социалния мир. На 12 февруари 1997 г. президентът Петър Стоянов назначи служебно правителство, оглавено от кмета на София Стефан Софиянски – активен участник в протестите. 

 

 

Мнозина помнят събитията от януари 1997 година, но за съжаление, голяма част от тогавашните студенти, отключили енергията на промените, днес са се отказали от живота в България. Въпреки заслугата на кабинета „Костов“ за стабилизирането на икономиката, 20 години по-късно от синята идея е останало основно разочарованието, а протестите от 2013 година родиха нова партия, която още преди създаването си беше обвинена, че цели да върне във властта по-новите лица на компрометираната някогашна десница...

 

Вижте още:

Какво ще се роди от кризата на кризите 

Съборете тая стена в душите си 

Несъстоялата се тиха революция 

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Януарски събития 1997 г., Виденова зима, протести

Street of Art

Къде живеят лападундите и тънкофините

Вторник, 09 Юни 2020 / Под прожектора
Повестта на Андре Мороа увлича малки и пораснали деца   Вечеряли ли сте някога в Лапабург? А случайно да сте обикаляли из уличките на Клечоград? Знаете ли кои са крал Шкембан, професор Благофин и президентът Крамолин? А децата ви знаят ли? Сега е моментът да ги пратите на пътешествие из [...]

Горещите концерти тази есен

Петък, 21 Септември 2018 / Под прожектора
  От класическо пеене, модерна цигулка и класически рок до горещи балкански ритми под тепетата   Може да са много различни музиканти, но всички те си заслужават. Подредили сме ги според реда на концертите.    Горан Брегович     Уникален двучасов лайв по [...]