Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

76,8% от българите живеят под нормалния стандарт

Понеделник, 06 Февуари 2017 / Общество
781
  • четвърта-власт.онлайн

Една трета от работещите са в столицата, защото тук средната заплата е с 35% по-висока

 

76,8 % от домакинствата в страната, или малко над 5 млн. българи, живеят с общ доход на човек под необходимите средства за издръжка на живота, показва поредното изслудване на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ. Към декември издръжката на живота за 4-членно семейство възлиза на 2250 лв. или по 563 лв. на човек от домакинството. Това са разходите за храна, за дома, за облекло, транспорт, образование и здраве. 

Независимо от увеличението на доходите, няма осезателно подобрение на благосъстоянието на българите, заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров при представянето на данните, цитиран от БГНЕС. Синдикатът ще продължи да настоява минималната работна заплата да продължи да се увеличава, като според Димитров тя може да е по-висока от обещаните от ГЕРБ 650 лева. 

Потреблението на домакинствата все по-осезаемо се забавя, въпреки отчетения последователен ръст на българската икономика (с над 3%), увеличението на доходите на лице от домакинство (с 3.7%)  и намалението на безработицата (с 50 хил. лица), отчита изследването. Очакванията са, че домакинствата ще продължават да свиват разходите си следствие от несигурната социално-икономическа обстановка.

Според данните на синдиката под границата на бедност са всички семейства, които живеят с по-малко от 299,53 лева на човек. Такива са 28,2% от домакинствата в България. 48.6% от домакинствата са с общ доход от 300 до 563 лв. (или около 3 млн. 505 хил. лица). 23,2%  са с общ доход над 563 лв. на човек, което е общо 1,6 млн. българи.

70% от наетите получават по-ниски заплати от средната за страната, показват данните на националната статистика. Половината от българите са получавали около 24% от заплатите, платени в страната, т.е. една четвърт от населението получава близо 30% от парите, изплатени като заплати в цялата страна.

Разликата в брутните заплати е около 2 пъти между София (1265 лв.), където работещите получават най-високи заплати, и Видин, където заплащането традиционно е най-ниско (648 лв.).
Около 1/3 от всички наети в икономиката на страната работят в София, където средната работна заплата е с 35% по-висока от средната за страната.  В много области се отчита по-нисък темп на нарастване на заплатите от средния за страната, при това със значително по-нисък размер на заплатите - в диапазон от 657-740 лв. Такива са Перник (5,3%), Ямбол (5,5%), Шумен (6,8%), Велико Търново (5,5%).

От КНСБ са направили и сравнение в доходите на българите и румънците. През 2007 г., когато България влиза в Европейския съюз, средната работна заплата е била 220 евро, а Румъния с 338 евро. Десет години по-късно средната работна заплата в Румъния е 668 евро, докато у нас тя е 479 евро (937 лв.).

 

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

издръжка на живот, КНСБ, инфлация, заплати

StreetView

В Перу откриха четириног кит на 42 млн. години

Понеделник, 08 Април 2019 / Места
Животното е можело да се движи както по суша, така и във вода Останките от четириног кит от средата на еоцена (преди около 42,6 милиона години) са открити в Перу, според статия в научното списание Current Biology. Останките на древния кит са открити по южното крайбрежие на Перу. Животното [...]

Градината на чудесата в Дубай

Четвъртък, 23 Август 2018 / Места
Или как в пустинята също може да цъфтят невени и петунии   Да имаш толкова много възможности, че да решиш да създадеш Осмото чудо на света и да го подариш на хората. Точно това прави шейх Мохамед бен Рашид ал Мактум, който създава цветен рай в центъра на пустинята. Градината на чудеса [...]