Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Банките крият лошите кредити

Вторник, 13 Септември 2016 / Общество
3632

Секторът като цяло е добре, но е сред първите по необслужвани кредити 

 

Средно банковата ни система е добре, но несредно не е. България, противно на уверенията, че разполага с почти перфектен банков сектор, е пета поред в европейските класации по лоши кредити.

Банките в България продължават да пазят в тайна размера и динамиката на необслужваните си кредити. Няма детайлна представа и за кредитните портфейли на банковите институции в частта кредити към свързани лица. Бизнесът със събиране на дългове в България се е увеличил три пъти през последната година, според данни на Асоциацията на колекторите. Те са единственият жизнеспособен отрасъл на икономиката, след като продължават все повече да взимат парите и активите на длъжниците.

А иначе средните показатели – такива каквито БНБ ги оповести, са удовлетворяващи и задоволителни за стабилността на банковата ни система като цяло. Банките в България са спечелили 909 млн. лв. за първите седем месеца на тази година, което е с близо 50% повече в сравнение със същия период на миналата.

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

банки, лоши кредити, свързани лица

Street of Hope

Учене чрез изпълнение на мисии

Понеделник, 03 Октомври 2016 / В клас
  Как можем да прилагаме дизайн мислене в детската градина и началното училище     Red Paper Plane (Червеният хартиен самолет) се появи преди малко повече от година и вече има своите верни почитатели на възраст от 3 до 6 години. Този образователен модел – игра се отлич [...]

Осиновихме те, защото...

Понеделник, 29 Август 2016 / Гласът на детето
Родителите вече ще са длъжни да съобщават на децата си, че са осиновени. И няма да могат да се отказват от тях    Осиновителите вече ще са длъжни да информират децата за това, че са осиновени във възможно най-ранна възраст. Това е една от промените в новия Семеен кодекс, който беше [...]