Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Банките крият лошите кредити

Вторник, 13 Септември 2016 / Общество
3569

Секторът като цяло е добре, но е сред първите по необслужвани кредити 

 

Средно банковата ни система е добре, но несредно не е. България, противно на уверенията, че разполага с почти перфектен банков сектор, е пета поред в европейските класации по лоши кредити.

Банките в България продължават да пазят в тайна размера и динамиката на необслужваните си кредити. Няма детайлна представа и за кредитните портфейли на банковите институции в частта кредити към свързани лица. Бизнесът със събиране на дългове в България се е увеличил три пъти през последната година, според данни на Асоциацията на колекторите. Те са единственият жизнеспособен отрасъл на икономиката, след като продължават все повече да взимат парите и активите на длъжниците.

А иначе средните показатели – такива каквито БНБ ги оповести, са удовлетворяващи и задоволителни за стабилността на банковата ни система като цяло. Банките в България са спечелили 909 млн. лв. за първите седем месеца на тази година, което е с близо 50% повече в сравнение със същия период на миналата.

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

банки, лоши кредити, свързани лица

Street of Art

Обичате ли да ходите по вода

Петък, 17 Юни 2016 / Под прожектора
Христо Явашев построи 3 км „плаващи кейове“ за 15 млн. евро    Ходене по вода. Това е последният проект на прочутия артист Христо Явашев – Кристо. Намира се на езерото Изео в Серевна Италия и е мечта на Кристо от 1970-та година.  „Това е проект, който [...]

Госпожа "Стихийно бедствие" на 95

Четвъртък, 02 Февуари 2017 / Под прожектора
Стоянка Мутафова обеща на публиката да се срещнат и на стогодишния юбилей   „Иска ми се да се срещнем и на стогодишнината ми!“ – с тези думи Стоянка Мутафова се обърна към публиката, която беше изпълнила до краен предел голямата зала на Сатиричния театър в навечерието [...]