Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

България е на последно място в ЕС по качество на живот

Сряда, 07 Февуари 2018 / Общество
710
  • economic.bg

Индексът Numbeo отчита икономически показатели и усещане за сигурност и здравна грижа 

 

България е на първо място в ЕС по дял на сивата икономика и на последно място в ЕС по качество на живот. Минусите са видни навсякъде около нас.

Според сайта Numbeo.com, който събира генерирана от потребители от цял свят информация за местата, където живеят, България е на 40 място от 60 държави по качество на живот (с индекс на качество на живот 129.69 в началото на 2018 г.). Индексът отчита показатели като покупателна способност на населението, усещане за сигурност, здравна грижа, а също и цената на живот, стойността на недвижимите имоти, замърсяването и дори времето, което губим в задръствания. Тоест, индексът разглежда качеството на живот като икономическа и социална категория, а не е индекс на щастието.

Според тази класация на първо място е Дания (197.75), следвана от Финландия (195.30), Холандия (191.25), Швейцария (191.81), Австрия (191.22) и Германия (190.04). От държавите в Европейския съюз България е на последно място по качество на живот. След нас са държави като Босна и Херцеговина, Турция, Мексико, Сърбия, Чили и Индия, а на опашката на класацията са Украйна, Иран, Египет и Виетнам.

 

Какви са причините за това?

 

Намаляват приходите от данъци и осигуровки за държавния бюджет.

Създава се и нелоялна конкуренция с легалния бизнес.

Oсновните последствия от сивата икономика са бедност и ниско качество на живот.
Качеството на живот, като икономическа категория зависи от покупателната способност на населението, замърсяването на околната среда, безопасността, здравеопазването, осигуряването и образованието. България продължава сериозно да изостава в развитието си в сравнение с другите държави в ЕС, като дори не успява да покрие минимума за качество на живот.

 

Какво може да се направи?

 

Приоритет на управлението трябва да са повече ефективни политики за противодействие на сивата икономика и корупцията в България. Проблемът със сивата икономика се корени в липса на доверие и слабата регулаторна дейност на държавните институции. Влизането на България в чакалнята на Еврозоната предполага драстично изсветляване защото иначе ще продължава ежегодно от акцизи и ДДС да потъват милиарди левове в сивата икономика.

 

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Качество на живот, трафик, околна среда, икономика, индекс

StreetInside

Животът е като околосветско пътешествие с кораб

Понеделник, 17 Октомври 2022 / Към себе си
Животът е като околосветско пътешествие с кораб... Първо, дълго планираме и решаваме кое конкретно пътуване да изберем, точно както душите ни преди да се появят на Земята... После се качваме и се отдаваме на безбройните услуги и забавления на големия кораб, зависейки изцяло от капитана и благо [...]

Зрелите хора имат развити души

Неделя, 17 Юни 2018 / Към себе си
Как да разберете дали имате напълно развита душа и какво разкрива това за вас?   Да си импулсивен и безгрижен има своето очарование и носи понякога полза, но стоенето на твърда основа и в хармония с вътрешния свят е завоевание, което ще те води до по-велики житейски преживявания. Не в [...]