Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

България е сред свободните страни в света

Сряда, 01 Февуари 2017 / Общество
467
  • pixabay.com

 

Популистите и автократите са заплаха за глобалната демокрация, смятат от "Фрийдъм хаус"

 

България се нарежда сред свободните страни в тазгодишния доклад "Свободата в света" на неправителствената организация "Фрийдъм хаус", оценяващ степента на политическите и гражданските свободи в страните по света, съобщи DarikNews.
Общият резултат на България е 80. Класацията се оглавява от Швеция и Норвегия, които са оценени като най-свободни държави с най-високия резултат - 100. Като най-несвободна държава е посочена Сирия с резултат - минус 1.

Основният извод е, че популистите и автократите са двойна заплаха за глобалната демокрация. Заради възхода на популистките и националистическите сили в демократичните държави в света 2016 г. е 11-ата поредна, в която се отбелязва спад в свободата по света, посочва базираната в САЩ организация. От 195 разгледани в доклада страни, 87 са оценени като свободни, 59 като частично свободни и 49 като несвободни.

Наблюдава се отстъпление по отношение на политическите права, гражданските свободи или и по двата показателя в редица свободни страни, включително в Бразилия, Чехия, Дания, Франция, Унгария, Полша, Сърбия, Южна Африка, Южна Корея, Испания, Тунис и САЩ.

Близкият изток и Северна Африка е регионът с най-лоши показатели за 2016 г., следван от Евразия, посочва докладът.

 

 

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Фрийдъм хаус, класация, свобода, права на човека

StreetView

Молът в Световния търговски център

Четвъртък, 18 Август 2016 / Места
Вече работи и молът в Световния търговски център в Ню Йорк    15 години след атентата на 11 септември, който срина кулите близнаци, отвори врати и молът в новия Световен търговски център в Ню Йорк. В него са разположени над 100 магазина - от магазини за нови технологии като Епъл пр [...]

Пътуване до Бали: Завръщането

Петък, 26 Август 2016 / Приключения
  Когато започнахме да се настройваме на вълна „обратно в цивилизацията“, осъзнахме колко много ни е променило това изживяване   Десетте дни на Ява също минаха неусетно. След което се прибрахме отново в Бали. Бяхме заложили на луксозен хотел, който разполагаше с огромн [...]