Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Европари срещу инвестиции

Четвъртък, 21 Септември 2017 / Общество
547
  • finansirane.eu

Докато общините усвояват европейски средства, инвестициите продължават да намаляват


Чуждестранните инвестиции в България отново отчитат спад – този път с над 50%. По данни на БНБ за първите 7 месеца България е привлякла 431,8 млн. евро, което е с 534 млн. евро под сумата на вложенията от същия период на 2016 г.

Още нещо интересно – първоначалните данни за полугодието показваха инвестиции на стойност 405 млн. евро, след ревизията от страната на БНБ сумата за периода от януари до юни нарасна до 451 млн. евро. През юли обаче инвестициите са отрицателни с 19,2 млн. евро, което „компенсира“ част от отчетеното повишение. Страната първенец по вложения в българската икономика е Холандия, която обаче е с по-либерален режим и според „Капитал“ зад инвестираните от тази държава 392 млн. евро в повечето случаи стоят български компании.

 

Страст към еврофинансиранетоДанните за спада на инвестициите излязоха в ден, в който кметовете на 15 общини получиха договори с общ размер на одобрена субсидия от 43 млн. лева. Те ще получат парите от Програмата за развитие на селските райони по мярка с която се финансират строителство и ремонти на пътища, улици, училища, читалища и друга публична инфраструктура. Средствата се разпределят от местните власти чрез обществени поръчки и всички знаем как се случва това по места и как само, за да бъдат построени и съответно да бъдат усвоени средствата, в села без млади хора се откриват спортни съоръжения примерно. Лошото е, че местната икономика основно разчита основно на европейски проекти, което не е основа за истински растеж. Така наречените „малки проекти“ не носят пряка полза за икономиката, въпреки че ако не се злоупотребява, са свежи средства, даващи раота на фирмите и населението. Реалните инвестиции отиват там, където има добра инфраструктура, за което проектите помагат, но когато парите са предварително разпределени чрез корупционни схеми, тогава реални инвеститори по-скоро няма.

Разликата за кметовете е, че търсенето на инвеститори е трудоемък и бавен процес, който е свързан и с разходи за общината, докато ползите са индиректни – повече работни места, но не и сериозни директни приходи в общинската хазна от данъци заради липсата на децентрализация. Докато усвояването на пари по проекти е по-бърз и видим като резултат процес. Така излиза, че вместо ползи, в дългосрочен план европейските проекти нанасят вреда...

 

Дългове и държавна помощ

 

Отделно се прие общините с финансови задължения да бъдат редовно подпомагани от държавния бюджет. Доста общини са го закъсали и вече не могат да се оправят сами, а има и корупционни рискове. Според статистиката на финансовото министерство през първите шест месеца на годината 56 общини (21% от всички) увеличават просрочените си задължения в рамките на една година общо със 17,8 млн. лева.

От началото на годината министърът на финансите съгласува планове за финансово оздравяване на шест общини – Перник, Белово, Тетевен, Септември, Велинград и Сливен. Общо просрочия в бюджетите отчитат в 142 общини (53,6% от общия брой общини). Към 30 юни общините имат общ просрочен дълг от 160 млн. лева. Общинският дълг и общинските гаранции към 30 юни възлизат на 1,231 млрд. лева, като в тях влизат 555,5 млн. лева вътрешен (45,1%) и 675,5 млн. лева външен дълг (дългът на Столична община формира 51,8% от общия размер на дълга).

Кметовете трупат непрозрачно задължения и след това с парите на всички данъкоплатци се оправят дълговете. Това не е начин да се справим с корупцията и с лошите практики в общините. Няма и достатъчно публична информация за реалното финансово състояние на общините, както и на техните общински дружества. Задълженията на общините у нас продължават да растат, а лошото състояние на общинските бюджети е оправдание общините масово да вдигат данъци.

На много места се очаква покачване да има на такса смет, средно с около 10%, а повечето общини се готвят за вдигане и на други местни данъци и такси. А общините, в които няма корупция и се работи наистина за привличане на инвеститори, са малко.

За съжаление много кметове предпочитат да усвояват и присвояват еврофондове вместо да си фокусират усилията по привличане на инвестиции. Така остават съмненията за измами и корупция с общинските поръчки и имущество, а не се подобрява стандарта на живот в населените места. Привличането на много повече инвестиции и капитали, които създават работни места и доходи, трябва да е приоритет на общинските ръководства. Всяка община е способна да се самофинансира, ако непрекъснато привлича нови инвестиции.

 

Вижте още: 

България е мащеха за предприемачите 

Държавата измести бизнеса

Защо инвестициите заобикалят България 

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

инвестиции, европейски проекти, общини, кметове, икономика, корупция

Street of Hope

Озарената педагогика: Предаваме състояния, не само знания

Събота, 23 Юли 2016 / В клас
Учителите и родителите трябва да са майстори, за да подкрепят децата в пътя им към знанието   Едно от най-важните неща в Озарената педагогика е, че ние си разменяме състояния. Това е един от фундаментите на тази педагогика. Ние не си разменяме знания и като се срещаме с един учител, ние [...]

Честит 18-ти рожден ден...

Сряда, 17 Май 2017 / Гласът на детето
Майки на деца с увреждания за пореден път протестираха в търсене на решение на проблемите   Регламентиране на помощта за хората с увреждания със закон, отпускане на помощи според уврежданията и потребностите на човека и изготвяне на регистър на лицата с увреждания според техните заболя [...]