Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Глобалното затопляне ще взема все повече жертви

Събота, 05 Август 2017 / Общество
288
  • thenation.com

По 150 хиляди души на година ще умират заради климатичните промени, прогнозира изследване на ЕК

 

Смъртните случаи в Европа, предизвикани от времето, ще се увеличат драстично, показва научно изследване на климатолози и метеоролози, поръчано от Европейската комисия. Според прогнозите до края на века 152 000 души годишно ще стават жертва на жега, наводнения и ураганни ветрове. Най-много фатални случаи ще има в резултат на високите температури.

Според доклада на специалистите до края на века двама на всеки трима живеещи в Европа ще бъдат засегнати от горещи вълни, крайбрежни наводнения и други климатични катастрофи. Измененията на климата носят смъртна заплаха и риск за здравето на 350 милиона души в 31 държави.
Според изследването най-тежко ще бъдат засегнати държавите в Южна Европа.
Анализът идва в момент, в който половин Европа е обхваната от гореща вълна. Почти всеки живеещ в Италия, Гърция, Хърватия, Кипър, Малта, Португалия и Словения ще бъде засегнат от природни катаклизми. За сравнение един на трима души ще бъде засегнат всяка година в Северна Европа – Дания, Исландия, Финландия, Норвегия и Швеция.

Изследването се оповестява в момент, в който в поне 10 европейски държави е обявен червен код за екстремно високи температури и в момента, в който САЩ изпратиха официално уведомление до ООН, че напускат Парижкото споразумение за климата. За момента това е само символично уведомление, тъй като САЩ не могат официално да се оттеглят от споразумението. В договора е записано, че нито една страна не може официално да подаде документи за напускане преди ноември 2019 г. и не може да напусне сделката преди ноември 2020 г., тъй като процесът по оттегляне е една година. Така или иначе, САЩ е един от най-големите световни замърсители и липсата на екологични мерки в американската индустрия е проблем.

 

 

Неправителствената организация Climate Сentral прогнозира, че средната температура на Земята ще нарасне с 4,8 градуса до края на века, което ще доведе до значителни климатични промени. Според организацията София може да е градът с най-голяма цялостната промяна в температурите, които да нараснат с 8,4 градуса до 2100 г., съобщава ТВ Европа. Това ще направи летата в София като тези в Египет, където средната температура е 32,6 градуса. При сценарий за високо замърсяване, Отава, Канада, може да премине от умерен към тропически климат. Горещият Кайро, Египет, може да стигне до още по-непоносимата жега в Абу Даби.

Само преди дни, от Световния фонд за дива природа (WWF) предупредиха, че за да оцелее с темповете, с които изразходва природните ресурси, човечеството има нужда от две планети. Това означава, че хората използват все повече екологични ресурси и услуги - гори, вода, рибни запаси, които природата успява да възстанови само частично.

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

климат, климатични промени, глобално затопляне, екология, жертви

StreetInside

Четенето е пряко свързано с успеха

Събота, 02 Септември 2017 / Кариера
Всички успешни мениджъри четат – по много   Един от всеки четирима американци не е чел нито една книга за последната година. В България положението е дори по-зле. Проучване на Евростат показва, че над половината българи не са прочели нито една книга в последната година. По този по [...]

Защо си тръгват добрите служители

Сряда, 30 Ноември 2016 / Кариера
  7 причини, които карат хората да напуснат работа, дори и да я харесват   Загубата на добър служител винаги е малка криза. От една страна са финансовите проблеми, свързани с намирането, обучението и наемането на нов кадър, който да замени напусналия. От друга е несигурността, коя [...]