Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Готов е сайтът за цените на храните

Неделя, 19 Март 2023 / Общество
163
  • pixabay.com

Продължават преговорите за таван на търговската надценка

 

До края на следващата седмица сайтът, който ще представя данните за цените на основните храни, ще бъде представен официално. Преди това платформата ще бъде обсъдена с участниците на пазара. Това съобщи пред БТВ служебният министър на икономиката Никола Стоянов. Част от търговските вериги са заявили желание сами да публикуват информация за цените си. Целта е потребителите да имат възможност за сравнение.

Продължават и разговорите за въвеждането на таван на надценките. Министърът изрази надежда самите играчи на пазара да постигнат своеобразно споразумение за таван на надценката за определен период. Във Франция, например, такова споразумение е постигнато за срок от няколко месеца за определен вид продукти. 

Ако търговците не стигнат до съвместно решение, правителството може да наложи таван, но той ще зависи от броя на стоките, които ще засегне. Според Никола Стоянов става въпрос за около 10% максимална надценка. Подобно решение ще важи както за големите търговски вериги, така и за малките магазини. Ефектът, който търсим, е да бъдат постигнати ниски цени за българския потребител за продукти от малката пазарска кошница, обобщи министърът.

 

Обмислят таван на цените на хранителните продукти

Проклятието на високата инфлация

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Храни, цени, надценка, икономика, инфлация, сайт

StreetInside

Офицери или пешки

Събота, 07 Май 2016 / Към себе си
  Бойните изкуства ни учат на вътрешно спокойствие, за да се справим със себе си първо на татамито, а после и в живота          Много хора си мислят, че бойните изкуства са свързани с агресия. Истината е, че колкото повече тренира, толкова човек става по-спо [...]

Полезната доза оптимизъм

Неделя, 04 Юни 2017 / Към себе си
Негативните емоции са учител и трябва да ги изживеем, за да можем да продължим напред   Когато имаме проблеми, първото, което обикновено чуваме от близките си, е „Бъди оптимист“. Животът обаче винаги знае точната доза емоции, която да ни поднесе в определени ситуации. Ето з [...]