Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Готов е сайтът за цените на храните

Неделя, 19 Март 2023 / Общество
227
  • pixabay.com

Продължават преговорите за таван на търговската надценка

 

До края на следващата седмица сайтът, който ще представя данните за цените на основните храни, ще бъде представен официално. Преди това платформата ще бъде обсъдена с участниците на пазара. Това съобщи пред БТВ служебният министър на икономиката Никола Стоянов. Част от търговските вериги са заявили желание сами да публикуват информация за цените си. Целта е потребителите да имат възможност за сравнение.

Продължават и разговорите за въвеждането на таван на надценките. Министърът изрази надежда самите играчи на пазара да постигнат своеобразно споразумение за таван на надценката за определен период. Във Франция, например, такова споразумение е постигнато за срок от няколко месеца за определен вид продукти. 

Ако търговците не стигнат до съвместно решение, правителството може да наложи таван, но той ще зависи от броя на стоките, които ще засегне. Според Никола Стоянов става въпрос за около 10% максимална надценка. Подобно решение ще важи както за големите търговски вериги, така и за малките магазини. Ефектът, който търсим, е да бъдат постигнати ниски цени за българския потребител за продукти от малката пазарска кошница, обобщи министърът.

 

Обмислят таван на цените на хранителните продукти

Проклятието на високата инфлация

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Храни, цени, надценка, икономика, инфлация, сайт

Street of Art

Българин облече херцогинята на Кеймбридж

Четвъртък, 07 Септември 2017 / Под прожектора
Петър Петров работи в модната компания Eponine от шест години    Очарователната херцогиня на Кеймбридж избра тоалет на български дизайнер работещ в модния гигант Eponine London за благотворително посещение в семеен център. Появата на Кейт Мидълтън с рокля от нова за гардероба й мар [...]

Смяната на времето увеличава риска от инфаркт

Събота, 25 Март 2017 / Хранене и Здраве
За медикаменти за справяне с проблема ЕС изразходва 130 млрд. евро годишно   Икономическата полза от смяната на времето е нищожна на фона на пораженията, които нанася върху човешкото здраве, твърди пиар експертът Ани Алашка, която от години се е посветила на каузата за премахване на зим [...]