Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Гражданските дружинки си правят армия

Вторник, 19 Април 2016 / Общество
972
  • На сайта на Български воински съюз "Васил Левски" тече подготовка на доброволческа армия

 

Неправителствена военна организация набира дарения за отряди по границата

 

Антимигрантските настроения стигнаха до крайност - в България вече се създава паравоенно формирование, което набира дарения и обещава на записалите се обучение в чужбина. Това се случва броени дни след като премиерът Бойко Борисов обяви, че няма да толерира такива организации и групи, които проявяват нехуманно отношение и нарушават закона, пише в. "Сега".

Инициативата не е за подценяване, тъй като е на организацията, която през есента даде тон за създаване на граждански отряди за залавяне на бежанци - Български воински съюз "Васил Левски". Сдружението се представя за "обединяващо на доброволни начала възпитаници на всички средни и висши военни и полицейски училища в НРБ". На сайта му, на който липсват адрес и телефон за връзка, е обявено, че се създава батальон за специални операции. В съобщението се посочва, че то ще е "в отговор на огромната военна и терористична заплаха срещу България". В профила на съюза във Фейсбук пише, че "групата му за бързо реагиране и "Цивилните отряди за защита на жените и вярата" са се справили отлично" и към текста е прикачен клип с "ареста" на тримата афганистанци, за който беше обвинен бургазлията Петър Низамов.

 

"Кадрите на батальона за специални операции ще бъдат изпратени на ускорени курсове за обучение и преподготовка в най-добрите водещи учебни заведения и тренировъчни центрове извън страната. С предимство са бившите служители и кадри на силите за специални операции, военното разузнаване, СОБТ, служители на МВР и службите за сигурност и охрана или чуждестранният легион", пише в съобщението. Става ясно, че финансирането ще става с дарения и е посочена и банкова сметка. Парите ще отиват за екипировка, боеприпаси и обучение. Въпросният съюз обяви в края на 2015 г., че има три екипа, които действат по южната граница. Беше публикувана и снимка на екип "Делта", на която се виждат четирима маскирани и въоръжени с ловни пушки мъже.

На 8 ноември МВР съобщи, че са били арестувани 10 души, подготвящи провокации по време на протеста на полицаите в София, Варна, Бургас и Пловдив. Сред задържаните нямало служители на вътрешното министерство. Според сайта на съюза арестуваните са негови регионални координатори и симпатизанти. Те организирали "няколко хиляди членове на местните структури на съюза и на Българското народно опълчение "Шипка" да излязат, за да подкрепят справедливите протести".

Не е ясно какви мерки ще предприеме МВР.

Гражданските арести набират популярност, показа изследване на "Алфа рисърч". 29.4% одобряват гражданските арести, а 25.4% отговарят с "по-скоро да". Една четвърт по-скоро не ги одобряват, а 17.5% са твърдо против. Запитани от кого да се извършват арестите на нелегалните мигранти, 28.5% отговарят, че това трябва да става само от държавата, а 54.8% смятат, че може и от граждани, но координирани от полицията. Според 16.2% всеки може да го прави.

Вчера на сайта на воинския съюз беше публикуван и видеоклип, от който става ясно, че организацията ще се включи в организиран протест на 20 април. Тогава щели да протестират редица "патриотични" организации в цялата страна. Официалната причина е честване на годишнината от Априлското въстание. За същата дата е планиран и поход на агитката на ЦСКА.

в. Сега

 

 

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

граждански дружинки, паравоенна организация, доброволческа армия, отряди, бежанци, граница

Street of Art

Изкуство в автомат

Петък, 21 Юли 2017 / Под прожектора
Група художници предлагат картините си навити си върху кенчета   Група художници от английския град Брайтън станаха популярни след решението си да продават картините си във вендинг машина. Автоматът се намира в центъра на града и предлага на публиката творби от млади артисти на цени от [...]

Кафето – приятел или враг

Събота, 17 Юни 2017 / Хранене и Здраве
Много проучвания показват, че ползите от горчивата напитка са повече от вредите    Със сигурност сте чували, че кафето е вредно и с него не трябва да се прекалява. Основната причина за това е, че то съдържа кофеин, който пречи на съня. В същото време обаче в кафето има и много поле [...]