Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Гражданските дружинки си правят армия

Вторник, 19 Април 2016 / Общество
1056
  • На сайта на Български воински съюз "Васил Левски" тече подготовка на доброволческа армия

 

Неправителствена военна организация набира дарения за отряди по границата

 

Антимигрантските настроения стигнаха до крайност - в България вече се създава паравоенно формирование, което набира дарения и обещава на записалите се обучение в чужбина. Това се случва броени дни след като премиерът Бойко Борисов обяви, че няма да толерира такива организации и групи, които проявяват нехуманно отношение и нарушават закона, пише в. "Сега".

Инициативата не е за подценяване, тъй като е на организацията, която през есента даде тон за създаване на граждански отряди за залавяне на бежанци - Български воински съюз "Васил Левски". Сдружението се представя за "обединяващо на доброволни начала възпитаници на всички средни и висши военни и полицейски училища в НРБ". На сайта му, на който липсват адрес и телефон за връзка, е обявено, че се създава батальон за специални операции. В съобщението се посочва, че то ще е "в отговор на огромната военна и терористична заплаха срещу България". В профила на съюза във Фейсбук пише, че "групата му за бързо реагиране и "Цивилните отряди за защита на жените и вярата" са се справили отлично" и към текста е прикачен клип с "ареста" на тримата афганистанци, за който беше обвинен бургазлията Петър Низамов.

 

"Кадрите на батальона за специални операции ще бъдат изпратени на ускорени курсове за обучение и преподготовка в най-добрите водещи учебни заведения и тренировъчни центрове извън страната. С предимство са бившите служители и кадри на силите за специални операции, военното разузнаване, СОБТ, служители на МВР и службите за сигурност и охрана или чуждестранният легион", пише в съобщението. Става ясно, че финансирането ще става с дарения и е посочена и банкова сметка. Парите ще отиват за екипировка, боеприпаси и обучение. Въпросният съюз обяви в края на 2015 г., че има три екипа, които действат по южната граница. Беше публикувана и снимка на екип "Делта", на която се виждат четирима маскирани и въоръжени с ловни пушки мъже.

На 8 ноември МВР съобщи, че са били арестувани 10 души, подготвящи провокации по време на протеста на полицаите в София, Варна, Бургас и Пловдив. Сред задържаните нямало служители на вътрешното министерство. Според сайта на съюза арестуваните са негови регионални координатори и симпатизанти. Те организирали "няколко хиляди членове на местните структури на съюза и на Българското народно опълчение "Шипка" да излязат, за да подкрепят справедливите протести".

Не е ясно какви мерки ще предприеме МВР.

Гражданските арести набират популярност, показа изследване на "Алфа рисърч". 29.4% одобряват гражданските арести, а 25.4% отговарят с "по-скоро да". Една четвърт по-скоро не ги одобряват, а 17.5% са твърдо против. Запитани от кого да се извършват арестите на нелегалните мигранти, 28.5% отговарят, че това трябва да става само от държавата, а 54.8% смятат, че може и от граждани, но координирани от полицията. Според 16.2% всеки може да го прави.

Вчера на сайта на воинския съюз беше публикуван и видеоклип, от който става ясно, че организацията ще се включи в организиран протест на 20 април. Тогава щели да протестират редица "патриотични" организации в цялата страна. Официалната причина е честване на годишнината от Априлското въстание. За същата дата е планиран и поход на агитката на ЦСКА.

в. Сега

 

 

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

граждански дружинки, паравоенна организация, доброволческа армия, отряди, бежанци, граница

Street of Art

Стив Вай отказа концертите в региона

Четвъртък, 21 Юли 2016 / Под прожектора
По повод последните събития в Турция концертите на Стив Вай в Истанбул и София се отлагат   Днес организаторите Firestorm Productions са получили окончателно потвърждение за отлагането на концертите на Стив Вай в двете държави. Тежкото решение е следствие на трагичните събития от послед [...]

Нередовното хранене – бомба със закъснител

Събота, 28 Октомври 2017 / Хранене и Здраве
Дори и малко, сутрин трябва да се закусва    Надпреварата с времето сутрин много често е за сметка на закуската. После хапваме нещо набързо и на крак и така чак до вечеря... Когато не се храним редовно, нашият организъм дава знаци, на които в повечето случаи не обръщаме внимание. [...]