Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Кървави сблъсъци заради екоограничения по морето

Събота, 05 Август 2017 / Общество
534
  • chernomore.bg

Жители на Каварна, Балчик и Шабла на щурм пред общините, придозащитници обвиниха министъра на околната среда в манипулации. Премиерът Бойко Борисов спря забраната 

 

Протестиращи срещу новите правила за строителство, обработка на земеделска земя и риболов в крайморска Добруджа влязоха в кървав сблъсък с жандармерията след като щурмуваха последователно сградите на общините Каварна и Балчик. Хората са недоволни от пълната забрана за икономически дейности в териториите, които попадат в защитена зона „Калиакра“, която е част от мрежата Натура 2000.

Заповедта на министъра на околната среда и водите беше издадена на 21 юли и публикувана в Държавен вестник на 28 юли. Тя идва след като България беше осъдена от Европейската комисия заради разрешаването на строежи, ветрогенератори и голф игрище в обявената преди 10 години защитена зона „Калиакра“. Министерството на околната среда и водите се е споразумяло с ЕК вече изградените обекти да не се премахват за сметка на разширяване на защитената територия и пълната забрана за строежи в новите територии.

Именно това предизвика недоволството на хората от трите общини, които ще бъдат засегнати от ограниченията.

На 4 август трябваше да се проведе обществено обсъждане на плана за управление на трите защитени зони в района на Калиакра, изготвен от Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания при БАН. Протестиращите обаче не допуснаха експертите изобщо до сградите на общините Каварна и Балчик. Те настояват да бъде преразгледана системата за определяне статута по Натура 2000, тъй като според тях в много от обявените за защитени територии защитени видове отдавна нямало.

„Ако България не забрани строежите в защитена зона „Комплекс Калиакра“, ще последват загуби за държавата за стотици милиони евро под формата на санкции, събаряне на къщи, хотели, вилни селища и инфраструктура“, съобщи министърът на околната среда и водите Нено Димов на пресконференция във връзка недоволството на хората от засегнатите от ограниченията райони. Той обясни, че ако страната не изпълни договореното, ще плати еднократна санкция от няколко милиона евро плюс ежедневна санкция от 20 хил. евро на ден, които ще бъдат начислявани до отстраняването на проблема.

Димов обясни още, че съществува реален риск България да бъде задължена не само да събори вече построеното в защитените зони, но и да възстанови изгубените защитени видове в зона „Калиакра“.

 

Природозащитниците: Това е манипулация

 

Няколко природозащитни организации, обединени в коалиция „За да остане природа в България“, обявиха, че резултатът от съдебното дело е представен манипулативно и действията на екоминистерството на практика целят да предизвикат протести и недоволство, за да не се стигне до събаряне на вече изградените в зоната генератори, които унищожават защитените птици, прелитащи през района.

 

 

„Разписаните от МОСВ минимални ограничения в зона Калиакра със заповедта от 28 юли 2017 г. гарантират единствено да няма бъдещо застрояване и разораване на крайбрежните степни местообитания от така наречените понто-сарматски степи (общо 2250 хектара) в района на морския бряг - тясна ивица между 100 метра и 2 км на различните места. (най-широки при Калиакра до 3 км). МОСВ и негови служители преднамерено разпространяват невярна информация, че не може да се извършва земеделска дейност, с цел настройване на местните хора срещу мрежата Натура 2000, предизвикване на абсолютно безпричинни протести, отклоняване на общественото внимание от реалните виновници и проблеми на района и по този начин да стане невъзможно предприемане на истински крайни мерки за решаване на проблема - разрушаване на незаконно построените ветрогенератори и голф игрище“, пишат природозащитниците. Те настояват Министерство на околната среда и водите да се съобрази с решенията на Европейския съд в Люксембург и да не се опитва да прави политически сделки с когото и да е било в полза на олигархични кръгове в България.

Решенията на Европейския съд задължават България да възстанови унищожените степи и коридори за миграция на птици в зоната Калиакра от европейската екологична мрежа Натура 2000 от строителството на ветрогенератори и голф игрище, защото българското правителство ги е разрешило незаконно - в нарушение на европейските директиви, унищожени са ценни степни местообитания и са поставени в риск мигриращите птици, посочват от „За да остане природа в България“.

 

А помните ли Тройната коалиция?

 

Същите природозащитни организации предупреждаваха, че ЕК ще осъди България още преди десет години, когато се определяха защитените зони в мрежата Натура 2000 и когато срещу всяка от тях имаше огромен инвестиционен натиск. Решенията за включването в НАТУРА 2000 на защитена зона „Комплекс Калиакра“ и другите две зони за опазване на дивите птици са взети от Министерския съвет през 2007 г.

Територията в района е предмет на две наказателни процедури, започнати от ЕК срещу България. Първата е от юни 2008 г. за неопределяне на защитната зона за опазване на дивите птици „Калиакра“, а втората е от края на 2008 г. – заради одобряване на множество проекти (около 600) без адекватна оценка за кумулативния ефект.

На 2 април 2014 г. ЕК заведе искова молба по двете обединени процедури в Съда на ЕС. На 14 януари 2016 г. Съдът на ЕС осъди България за нарушение на европейското законодателство за това, че е одобрила 9 проекта за ветрогенератори (от които 3 не са реализирани) и 1 голф игрище в защитените зони.

 

 

„Аз заварих поет, но неизпълнен ангажимент пред ЕК – да бъдат взети мерки за избягване на наказателната процедура чрез издаване на заповед за забрани на определени дейности по Закона за биологичното разнообразие. Срокът е бил до 31 март 2017 г., а такава заповед нямаше. Преди издаването на моята заповед проведохме срещи с кметовете на Каварна и Шабла, за да ги уведомим за ангажиментите на страната ни и за мерките, които предприемаме, за да информират гражданите на населените места. Ще направим и разяснителна кампания за хората за възможностите за компенсиране на техните загуби“, обясни Нено Димов.

Той посочи, че има три възможности за финансово подпомагане на собствениците на земи – по Програмата за развитие на селските райони, по Оперативна програма „Околна среда“ 2014-2020 г. и по програма LIFE, както и да се заложат мерки за подпомагане в следващия програмен период.

 

 

Нено Димов даде примери за това как в други страни – членки на ЕС се е стигнало до разрушаване на вече реализирани проекти и е наложено ефективно събаряне на постройки. В Испания са разрушени ветрогенератори и над 200 постройки – хотели и къщи, по решение на испанския съд, така че да не се стигне до осъдителна присъда от Съда на ЕС. Въпреки това Испания не е успяла да се спаси и нарушенията продължават да са в съдебна фаза.

Ирландия също е осъдена три пъти да събаря изградена инфраструктура. 

В Гърция се е наложило веднъж събаряне по крайбрежието на остров Закинтос заради нарушения по опазване на костенурка от защитен вид, и втори път – около Атина, за други зони в Натура. „Да подчертая, че договорката, която постигнах с ЕК, е – ако приложим мерките за забрана, ще се счита за изпълнен ангажиментът на България по изпълнение на съдебното решение и страната ни категорично ще излезе от наказателната процедура“, заяви Димов.

 

Премиерът Борисов спря забраната

 

Премиерът Бойко Борисов разпореди на министъра на околната среда и водите Нено Димов да спре изпълнението на заповедта, с която се забраняват всякакви дейности в териториите в района на Балчик, Каварна и Шабла, попадащи в „Натура 2000“. Министър-председателят възложи на министър Димов и екипа му в неделя, 6 август, да проведат среща с кметовете на трите общини и с представители на инициативните комитети, за да бъде обсъдена ситуацията, възникнала след решението на Съда на Европейския съюз, и заедно с тях да бъде търсено най-правилното решение за всички страни и за държавата след причинената огромна щета от предишни управления, съобщиха от пресцентъра на правителството. 

Решението на премиера е взето след детайлен анализ на случващото се в района на Добруджа и невъзможността на хората да приемат ситуацията, чието сегашно развитие е резултат от недалновидни и неправилни управленски решения, взети от правителството на Тройната коалиция и министър Джевдет Чакъров.

Борисов възложи на министър Димов да осъществи контакт с комисаря по околна среда, морско дело и рибарство Кармену Вела и заедно с неправителствените организации, които са в основата на изготвянето на списъците с териториите по „Натура 2000“, да бъде поканен да посети района и на място да се запознае с различните гледни точки.

На следващото заседание на Европейския съвет министър-председателят ще постави въпроса пред председателя на Европейската комисия Жан Клод-Юнкер и ще разговаря с него за стотиците милиони, които България ще трябва да плати като глоба в резултат на осъждането.

Премиерът призовава всички да се върнат отново към обществено обсъждане на проблема, да се разгледа работата по случая през годините, за да се минимизират щетите, които трябва да плати българския данъкоплатец.

 

 

 

 

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

протести, Каварна, Балчик, Шабла, Натура 2000, природа, екология, Нено Димов

Street of Art

Цветето на живота

Понеделник, 05 Февуари 2018 / Стил
Безсмъртниче или Силивряк, това растение умее да възкръсва буквално от нищото   Едно от защитените растения в нашата родина е Безсмъртничето. То напълно оправдава името си, защото е преживяло ледниковия период преди два милиона години и е живо и до днес. Това цвете е като птицата фени [...]

Не се предавайте

Вторник, 12 Юни 2018 / Хранене и Здраве
Куражът е да знаеш, че си победен, и въпреки това да продължиш   Сузана Медоус е майка, която просто иска да излекува сина си. Тя не може да приеме, че болестта му е нелечима, и прави всичко, за да облекчи страданието му. И когато успява, започва да търси обяснение. И да открива нови и [...]