Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Личните лекари искат такса за децата

Вторник, 19 Септември 2017 / Общество
295
  • pixabay.com

Сдружението на общопрактикуващите лекари иска държавата да плаща за специализацията по обща медицина 

 

Такса от 1 лев да заплащат родителите на децата при всяко посещение на личните си лекари, а хората с хронични заболявания да са освободени от потребителската такса от 2.90 лева само при прегледи, които са свързани с тяхното основно заболяване, съобщи bTV. Сега от заплащането на потребителска такса са освободени пенсионерите, хората с увреждания и децата до 18 години.

В същото време от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България предлагат държавата да осигури заплащането на специализантите по обща медицина.

В становище до здравния министър д-р Мирослав Ненков личните лекари настояват за промяна в наредбата за придобиване на специалност по обща медицина.

„Поради различната организация на работа, подход на практикуване, приоритети и финансиране тази специалност е специфична и се различава от останалите. Това се отразява и върху начина на провеждане на специализацията, от която 22 месеца са в база за обучение – практика при общопрактикуващ лекар и 14 месеца в лечебно заведение, където се провежда теоретичното и малка част от практическото обучение. Осигуряването на възнаграждение е един от основните проблеми пред специализацията по обща медицина“, пише в становището.

Общите лекари припомнят, че според първоначалния вариант на наредбата специализантите по обща медицина е трябвало да бъдат назначавани на трудов договор по време на обучението си. За повечето от обучителните практики било невъзможно да назначат специализанти, тъй като не могат да осигурят необходимото възнаграждение. Впоследствие е прието между специализанта и базата за обучение да се сключи договор за обучение, който не изисква заплащане от страна на обучителя. Така обаче специализантите остават без доходи, което налага да търсят други източници на средства и съответно специализацията им се е затруднявала, отбелязват от НСОПЛБ.

Ето защо в позицията, подписана от председателя на сдружението доц. Любомир Киров, се предлага да се помисли за механизъм за осигуряване на това възнаграждение от държавния бюджет или други източници, като се определи броят на ежегодните места за зачисляване. Той изтъква и че броят на общопрактикуващите лекари постоянно намалява, а в същото време незаетите практики се увеличават.

 

 

 

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

лични лекари, потребителска такса, преглед, деца, хронично болни

StreetInside

Усещате ли енергията около вас

Понеделник, 13 Юни 2016 / На предела
  Ако искате да се научите да възприематe енергията, първата стъпка е да се запознаеете с концепциите на астралния свят и екстрасензорните възприятия     Не всеки може да вижда човешката аура и енергията, която отделят предметите и другите живи форми на живот. В същото време [...]

Жената днес...

Вторник, 09 Юли 2019 / Към себе си
Отношението към жените говори за степента на развитост в едно общество   Всеки, който смята жената за слабо същество, нуждаещо се неистово от закрила, живее в Средновековието, не в съвремието. Е, разбира се, някои средновековни схващания още съществуват и все още жената трябва да робува [...]