Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Личните лекари искат такса за децата

Вторник, 19 Септември 2017 / Общество
204
  • pixabay.com

Сдружението на общопрактикуващите лекари иска държавата да плаща за специализацията по обща медицина 

 

Такса от 1 лев да заплащат родителите на децата при всяко посещение на личните си лекари, а хората с хронични заболявания да са освободени от потребителската такса от 2.90 лева само при прегледи, които са свързани с тяхното основно заболяване, съобщи bTV. Сега от заплащането на потребителска такса са освободени пенсионерите, хората с увреждания и децата до 18 години.

В същото време от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България предлагат държавата да осигури заплащането на специализантите по обща медицина.

В становище до здравния министър д-р Мирослав Ненков личните лекари настояват за промяна в наредбата за придобиване на специалност по обща медицина.

„Поради различната организация на работа, подход на практикуване, приоритети и финансиране тази специалност е специфична и се различава от останалите. Това се отразява и върху начина на провеждане на специализацията, от която 22 месеца са в база за обучение – практика при общопрактикуващ лекар и 14 месеца в лечебно заведение, където се провежда теоретичното и малка част от практическото обучение. Осигуряването на възнаграждение е един от основните проблеми пред специализацията по обща медицина“, пише в становището.

Общите лекари припомнят, че според първоначалния вариант на наредбата специализантите по обща медицина е трябвало да бъдат назначавани на трудов договор по време на обучението си. За повечето от обучителните практики било невъзможно да назначат специализанти, тъй като не могат да осигурят необходимото възнаграждение. Впоследствие е прието между специализанта и базата за обучение да се сключи договор за обучение, който не изисква заплащане от страна на обучителя. Така обаче специализантите остават без доходи, което налага да търсят други източници на средства и съответно специализацията им се е затруднявала, отбелязват от НСОПЛБ.

Ето защо в позицията, подписана от председателя на сдружението доц. Любомир Киров, се предлага да се помисли за механизъм за осигуряване на това възнаграждение от държавния бюджет или други източници, като се определи броят на ежегодните места за зачисляване. Той изтъква и че броят на общопрактикуващите лекари постоянно намалява, а в същото време незаетите практики се увеличават.

 

 

 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

лични лекари, потребителска такса, преглед, деца, хронично болни

Street of Art

Ядем сол с пластмаса

Сряда, 24 Октомври 2018 / Хранене и Здраве
Най-голямо е замърсяването в Азия     Над 90% от изследваните марки сол в световен мащаб съдържат микропластмаси, като най-голямо е количеството им в солта с произход от Азия. Това показва ново изследване, проектирано съвместно от Ким Сеунг-Киу, професор в южнокорейския национале [...]

Смейте се, за да сте здрави

Неделя, 08 Януари 2017 / Хранене и Здраве
  10 начина за подобряване на имунитета   Доказано е, че хората боледуват по-рядко, не само когато водят здравословен начин на живот, но и избягват стреса и живеят, както биха казали психолозите, “в мир със себе си”. Ето няколко съвета за повишаване на имунитета от Zd [...]