Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Времето с децата не се измерва с количество

Вторник, 12 Януари 2021 / Родители
215
  • pixabay.com

Каквото и да сме им дали, ако фонът не е бил любов, игри и свобода, то всичките ни усилия накрая остават незабелязани

 

 

- Добро утро, мамо! - с блеснали очи ме посрещна шест годишният ми син, рано сутринта, след като едва съм отворила очи - Добре ли спа?

- Добро утро! Да, добре спах, но какъв е този въпрос...

- Ами щом си добре, значи нямаш нужда да се разсънваш... Хайде да си представим, че днес е първи Април и да се пошегуваме с тати! Имам план! - отвърна той.

- Яснооо... - засмях се аз - Да действаме! Какъв е планът?

- Има една стара сметана в хладилника. Да я вземем и ще омажем целия под на банята! Татко изобщо няма да се сети да погледне и понеже ходи бос, ще стъпи в нея и ще е мега забавно!

Докато говореше всичко това дори очите му се смееха. Беше толкова заразно, че и аз влязох изцяло в роля. Криехме се, докато незабелязано откраднем сметаната, после се смеехме тихо като мишлета, докато целият под стана мек и сладък. Чакахме с нетърпение баща му да отиде до банята, а после и тримата се заливахме от смях от ефекта на сметаната.

Вече бяхме на вълна измами и когато мъжът ми поиска химикал, за да попълни някакъв документ, със сина ми го намазахме с олио и отново смехът беше неописуем... Така имах прекрасна сутрин, точно преди да тръгна към работните си ангажименти.

Времето с нашите деца не се измерва в количество, а в качество. Да бъдем на сто процента, там, с тях, с душа и сърце! Да бъдем деца, които се потапят в техния свят! Разбира се, и аз не винаги успявам, но се старая постоянно, дори когато съм уморена и имам нужда от почивка. Пълноценно прекараното време е истинската любов, внимание и грижи. Обикновено бъркаме грижата с часовете прекарани в работа, за да им осигурим добро образование, дом, уроци, занимания... Бих казала, че това е само част от картинката, защото каквото и да сме им дали, ако фонът не е бил любов, игри и свобода, то всичките ни усилия накрая остават незабелязани за детската душа. Тя се нуждае само от обич, приемане и съпреживяване! Всичко останало е само бонус! Всичко останало е мерилото на нашите собствени проекции какви искаме да станат нашите деца, за да добавим и тази брошка към собсвените си постижения! Лекота и полет... Толкова малко е нужно, но то е всичко не само за детската душа, но и за нашата собствена!

 

Вижте още:

Как да отгледаме щастливи деца

„Така трябва“ – отровата на обществото

Време с децата: Откриватели на щастието

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

време с децата, родители, занимания, отношения

Street of Art

Изкуство в автомат

Петък, 21 Юли 2017 / Под прожектора
Група художници предлагат картините си навити си върху кенчета   Група художници от английския град Брайтън станаха популярни след решението си да продават картините си във вендинг машина. Автоматът се намира в центъра на града и предлага на публиката творби от млади артисти на цени от [...]

Смокинята – кралицата на фибрите

Петък, 14 Септември 2018 / Хранене и Здраве
Смокините – имаме щастието да им се радваме за кратко през годината, но точно затова са един от най-любимите и вкусни плодове. Смокините обаче са и много полезни, защото имат високо съдържание на витамини и минерали. Количеството на фибри е 3% (в което преобладават водно-разтворимите п [...]