Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Времето с децата не се измерва с количество

Вторник, 12 Януари 2021 / Родители
474
  • pixabay.com

Каквото и да сме им дали, ако фонът не е бил любов, игри и свобода, то всичките ни усилия накрая остават незабелязани

 

 

- Добро утро, мамо! - с блеснали очи ме посрещна шест годишният ми син, рано сутринта, след като едва съм отворила очи - Добре ли спа?

- Добро утро! Да, добре спах, но какъв е този въпрос...

- Ами щом си добре, значи нямаш нужда да се разсънваш... Хайде да си представим, че днес е първи Април и да се пошегуваме с тати! Имам план! - отвърна той.

- Яснооо... - засмях се аз - Да действаме! Какъв е планът?

- Има една стара сметана в хладилника. Да я вземем и ще омажем целия под на банята! Татко изобщо няма да се сети да погледне и понеже ходи бос, ще стъпи в нея и ще е мега забавно!

Докато говореше всичко това дори очите му се смееха. Беше толкова заразно, че и аз влязох изцяло в роля. Криехме се, докато незабелязано откраднем сметаната, после се смеехме тихо като мишлета, докато целият под стана мек и сладък. Чакахме с нетърпение баща му да отиде до банята, а после и тримата се заливахме от смях от ефекта на сметаната.

Вече бяхме на вълна измами и когато мъжът ми поиска химикал, за да попълни някакъв документ, със сина ми го намазахме с олио и отново смехът беше неописуем... Така имах прекрасна сутрин, точно преди да тръгна към работните си ангажименти.

Времето с нашите деца не се измерва в количество, а в качество. Да бъдем на сто процента, там, с тях, с душа и сърце! Да бъдем деца, които се потапят в техния свят! Разбира се, и аз не винаги успявам, но се старая постоянно, дори когато съм уморена и имам нужда от почивка. Пълноценно прекараното време е истинската любов, внимание и грижи. Обикновено бъркаме грижата с часовете прекарани в работа, за да им осигурим добро образование, дом, уроци, занимания... Бих казала, че това е само част от картинката, защото каквото и да сме им дали, ако фонът не е бил любов, игри и свобода, то всичките ни усилия накрая остават незабелязани за детската душа. Тя се нуждае само от обич, приемане и съпреживяване! Всичко останало е само бонус! Всичко останало е мерилото на нашите собствени проекции какви искаме да станат нашите деца, за да добавим и тази брошка към собсвените си постижения! Лекота и полет... Толкова малко е нужно, но то е всичко не само за детската душа, но и за нашата собствена!

 

Вижте още:

Как да отгледаме щастливи деца

„Така трябва“ – отровата на обществото

Време с децата: Откриватели на щастието

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

време с децата, родители, занимания, отношения

StreetBoard

Редът в столицата не е просто сбор от забрани

Петък, 03 Ноември 2017 / Българи от ново време
  Проектът за наредба за обществения ред на София не е юридически изчистен и може да създаде повече проблеми, отколкото да реши, смята кметът на район „Средец“ Мария Ачкова    Ще се погрижа за „сърцето“, за да бъде здрав и хармоничен целият организъм. [...]

Почина Фидел Кастро

Събота, 26 Ноември 2016 / Общество
Обичан като герой и мразен като диктатор, кубинският лидер остава една от големите личности в съвременната история   На 90-годишна възраст почина бившият кубински лидер Фидел Кастро, предадоха световните информационни агенции. Новината е била съобщена от неговия брат Раул Кас [...]