Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Времето с децата не се измерва с количество

Вторник, 12 Януари 2021 / Родители
170
  • pixabay.com

Каквото и да сме им дали, ако фонът не е бил любов, игри и свобода, то всичките ни усилия накрая остават незабелязани

 

 

- Добро утро, мамо! - с блеснали очи ме посрещна шест годишният ми син, рано сутринта, след като едва съм отворила очи - Добре ли спа?

- Добро утро! Да, добре спах, но какъв е този въпрос...

- Ами щом си добре, значи нямаш нужда да се разсънваш... Хайде да си представим, че днес е първи Април и да се пошегуваме с тати! Имам план! - отвърна той.

- Яснооо... - засмях се аз - Да действаме! Какъв е планът?

- Има една стара сметана в хладилника. Да я вземем и ще омажем целия под на банята! Татко изобщо няма да се сети да погледне и понеже ходи бос, ще стъпи в нея и ще е мега забавно!

Докато говореше всичко това дори очите му се смееха. Беше толкова заразно, че и аз влязох изцяло в роля. Криехме се, докато незабелязано откраднем сметаната, после се смеехме тихо като мишлета, докато целият под стана мек и сладък. Чакахме с нетърпение баща му да отиде до банята, а после и тримата се заливахме от смях от ефекта на сметаната.

Вече бяхме на вълна измами и когато мъжът ми поиска химикал, за да попълни някакъв документ, със сина ми го намазахме с олио и отново смехът беше неописуем... Така имах прекрасна сутрин, точно преди да тръгна към работните си ангажименти.

Времето с нашите деца не се измерва в количество, а в качество. Да бъдем на сто процента, там, с тях, с душа и сърце! Да бъдем деца, които се потапят в техния свят! Разбира се, и аз не винаги успявам, но се старая постоянно, дори когато съм уморена и имам нужда от почивка. Пълноценно прекараното време е истинската любов, внимание и грижи. Обикновено бъркаме грижата с часовете прекарани в работа, за да им осигурим добро образование, дом, уроци, занимания... Бих казала, че това е само част от картинката, защото каквото и да сме им дали, ако фонът не е бил любов, игри и свобода, то всичките ни усилия накрая остават незабелязани за детската душа. Тя се нуждае само от обич, приемане и съпреживяване! Всичко останало е само бонус! Всичко останало е мерилото на нашите собствени проекции какви искаме да станат нашите деца, за да добавим и тази брошка към собсвените си постижения! Лекота и полет... Толкова малко е нужно, но то е всичко не само за детската душа, но и за нашата собствена!

 

Вижте още:

Как да отгледаме щастливи деца

„Така трябва“ – отровата на обществото

Време с децата: Откриватели на щастието

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

време с децата, родители, занимания, отношения

Street of Art

Тайните мисии на Принс

Събота, 14 Януари 2017 / Под прожектора
Певецът и бившата му съпруга стоят зад много проекти за изграждане на приюти в редица градове   Поп певецът Принс е извършвал тайна благотворителна дейност в редица градове, разкри в интервю пред списание „Ролинг стоун“ бившата му съпруга Мануела Тестолини. Легендатрният му [...]

Тръмп влиза и в Музея на Мадам Тюсо

Четвъртък, 19 Януари 2017 / Под прожектора
Восъчната фигура на 45-тия американски президент ще влезе в лондонския Овален кабинет утре   Восъчна фигура на Доналд Тръмп ще замени восъчния Обама в Музея на Мадам Тюсо в Лондон. С флагче на САЩ, закачено за тъмносиния му костюм, ръце на кръста и намусено изражение, восъчният дубликат [...]