Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

„Така трябва“ – отровата на обществото

Неделя, 19 Януари 2020 / Към себе си
1001
  • Милена Римпева

Не е важно дали сме добри плувци, а дали се наслаждаваме на водата

 

Всяка седмица синът ни ходи на плуване с баща си, но днес реших да отида с тях. Все още плува, използвайки макарон, но за него е огромно удоволствие да бъде във водата и да се състезава с баща си. Стоях и наблюдавах колко е радостен и щастлив, докато ми показваше как вече може да си държи главата под водата. Толкова беше горд от себе си, че усмивката не слизаше от лицето ми. Докато поемах с пълни шепи тази прекрасна гледка, един човек до мен се обърна и каза:
- На колко години е синът ви?
- На 5 години.
- Вижте, тук има страхотен треньор по плуване. Много добър подход има към децата, има амбиция и ги прави истински плувци. Така трябва!
- Благодаря ви за мнението! - казах аз и влезнах да плувам.
"Така трябва!" - точно това е отровата на нашето общество. От малки трябва да бъдем отлични ученици, отлични плувци, после професионалисти на висок пост, после трябва да имаме перфектно семейство, трябва, трябва... И ако не го постигнем според очакванията на обществото, значи сме се провалили. По пътя, на това "трябва", изтощението и отчаянието слагат край на здравето и душевния ни мир. А къде отива удоволствието да живеем? Отива в кабинетите на психолозите, когато станем зрели хора и не знаем как да бъдем удоволетворени и щастливи. И как бихме могли, когато цял живот отговаряме на обществените норми и порядки, защото така трябва.
Не, нямам амбиция синът ни да стане плувец. Искам обаче да знае как да изпитва удоволствие от живота във всеки момент. Искам да виждам радостта в очите му и да чувам детския му смях, докато се забавлява във водата. А плуването, също е част от Природната сила, която оставена естествено се проявява, когато й дойде времето. Без трябва, без напъни и без борба!
Докато синът ми един час се състезаваше с мен и баща си, разтапяйки се от удоволствие във водата, в съседния коридор на басейна едно детенце плуваше с треньора, който човекът ми препоръча. Детето се справяше наистина блестящо, но в очите нямаше дори и полъх от радост. Когато си тръгвахме в съблекалнята, засякохме въпросното дете и аз го попитах:
- Хей, плуваш невероятно добре! Харесва ли ти?
- Ами, тати ме записа и е доволен, че плувам!
Нито усмивка, нито искра, нито радост имаше в детето. Отговорът е ясен, това е животът, така трябва. Разбира се, в това няма нищо лошо. Всичко е въпрос на избор.
Обикновено обществото има летва, и ако си под нея провалът чука на вратата. Само, че такова нещо като провал не съществува, а само избори и резултати. Обожавам отговора на Едисън, когато са го попитали как се е чувствал, докато се е провалял 25 хиляди пъти в откриване на електрическата батерия: "Провал? Просто открих 25 хиляди начина, по които не се прави батерия!!!"
Така е и с нашия живот! Нищо не трябва! Не е важно дали сме добри плувци, а дали се наслаждаваме на водата. Не е важно дали сме постигнали желания статус сред обществото, а дали сме се научили да живеем истински, в радост и пълнота.
Какво мисли някой е нещо, за което няма място в сърцето на човека. Там, дълбоко, в тишината на мъдростта всяко човешко същество знае точно какво желае и накъде да продължи. Тогава обаче идват ограниченията и външните влияния, които с годините ни карат да станем служители на думата "трябва".
Избори... Жизненанта сила в нас дава ритъм на сърцето ни, затваря раните ни, дава нов живот... И във всичко това няма матрица, правила, общество или "трябва"! Има само лекота, божественост и гениалност... Да живеем в изобилие е наше рождено право! А то се излива в живота ни с отпускане в красотата, а не в борбата за печелене на титлата "Успял в живота". Животът е нещо, което се случва... Нещо, което просто е...

 

Вижте още:

Животът е в простичките неща

Как да не се изгубим в егото?

Какви да бъдем е избор, който можем да направим във всяка секунда

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

към себе си, хармония, плуване, деца, родители, общество

Street of Hope

Диспраксия – синдромът на несръчното дете

Петък, 12 Октомври 2018 / Гласът на детето
Това е нарушение на изпълнението на задачи, които мозъкът разбира, но не успява да предаде по правилен начин   "Той ще се оправи, но докато се оправи ние сериозно ще се измъчим". Така ми отговори една майка на дете с диспраксия на опита да я окуража по приятелски. В онзи момент на 4-год [...]

Чудовището страх и мълчанието на големите

Неделя, 26 Февуари 2017 / Гласът на детето
Разкриването на обстоятелствата след убийството на Георги Игнатов в Борисовата градина са не по-малко потресаващи от кървавия акт на самото убийство   По думите на разследващите след публукуването на записа от охранителните камери – cъyченици, yчители, дори и директорката на частн [...]