Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Най-бедната държава с най-бързо растящите заплати

Събота, 11 Февуари 2017 / Общество
1272
  • cross.bg

 

За 10 години минималната заплата е нараснала двойно, но страната ни остава на дъното по доходи в ЕС

 

Въпреки че за последното десетилетие България отчита най-голямо увеличение на минималната работна заплата, страната ни остава на опашката по доходи в Европейския съюз. Това показват данните на Евростат.

България остава на дъното на класацията, като леко намалява разликата с Люксембург, където минималната заплата е най-висока в Европейския съюз.

Традиционното изследване включва 22 от общо 28 членки на ЕС, където със закон са въведени прагове за минималната работна заплата. Към 1 януари 2017 г. в България тя е 9 пъти по-ниска от тази в най-богатия Люксембург - 235 евро срещу 1999 евро месечно.

В същото време статистиката отчита, че минималната работна заплата у нас е нараснала със 109% за последните 9 години. През 2008 г. тя е била едва 112 евро. На второ място по ръст след България е Румъния, Словакия е на трето.

Единствено в тежко задлъжнялата Гърция, която е с тежки ограничения за реформи, минималното месечно възнаграждение е намаляло с 14% през изтеклия период.

За оптимизъм обаче не може да се говори, защото България е сред 10-те европейски държави, в които минималното заплащане е под 500 евро.

„Ако увеличението на минималната заплата беше някаква панацея за икономическо развитие, трябваше през последните 10 години България да се е превърнала в икономическо чудо и всички да сме забогатели. Но нищо подобно не стана - по-голямата част от десетилетието беше тежка стагнация“, коментира по този повод във Фейсбук икономистът от Институт „Отворено общество“ Георги Ангелов. Той посочва, че не минималната заплата, а инвестициите, производството, износът и икономическият растеж са факторите, които водят до увеличение на доходите.

„Когато има висок растеж на икономиката и заплатите ще растат далеч по-бързо. В тази посока трябва да се фокусират усилията“, препоръчва икономистът.

 

Ръстът на икономиката

и учителските заплати

 

„В момента икономиката расте по-бавно, отколкото е възможно. Растежът би бил по-висок, ако на пазара има достатъчно образована и квалифицирана работна ръка. За да се случи това обаче, трябват инвестиции в образованието и най-вече в заплатите на преподавателите, които в момента отблъскват младите хора да влизат в тази професия.

Очевидно и БСП, и ГЕРБ са стигнали до същия извод, защото и двете политически сили обещават ръст в заплатите на учителите“, коментира на кръгла маса за образованието във Велико Търново лидерът на КНСБ Пламен Димитров. Традиционно синдикатите поддържат тезата, че увеличението на минималните доходи, от една страна натиска нагоре останалите заплати, а от друга – повишава потреблението, а оттам стимулира и производството на стоки и услуги.

Работодателите пък са на мнението, че минималното месечно възнаграждение трябва да се определя по критерии като ръста на икономиката и производителността на труда и да е различно за различните браншове и региони. Според бизнеса обаче обещанията на ГЕРБ за средна заплата от 1500 лева в следващите четири години не са преувеличени. Синдикатите дори смятат, че подобни прогнози са подценени и че има значително по-големи резерви за увеличение на доходите.

 

Бабите ще получават заплата

за отглеждане на внуци

 

На същия форум бившият премиер Бойко Борисов отново повтори обещанието си за удвояване на учителските заплати, което щяло да дойде от „пресечената контрабанда“. 

Той обяви, че ГЕРБ са заложили в програмата си държавна подкрепа за раждаемостта и решаване на демографската криза чрез държавна подкрепа за семействата, които раждат по три деца. Мярка в тази посока е и предлагането на заплати на бабите, които си гледат внуците. Това щяло да става с пари от европейските фондове.

 

 

 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

заплати, Евростат, пазар на труда

Street of Hope

От какво се причинява аутизмът – актуални научни факти и предположения

Събота, 10 Февуари 2018 / Родители
Приема се, че произходът на това разстройство има биологичен характер, но терапията с рибено масло доказано подобрява състоянието   Доста се пише и говори за аутизма в днешно време. Често, обаче, в публичното пространство излизат непроверени факти и дори лишени от логика твърдения, коит [...]

Тайнственият огън

Понеделник, 19 Ноември 2018 / В клас
Само обичта може да придаде смисъл и баланс в училищния ред и йерархия   Каквото, и колкото красиво да се говори, в образованието абсолютно всичко се свежда до тайнствената му сърцевина, а именно, до обичта между учител и ученик. Всеки подход към него, който не отчита тази сърцевина, би [...]