Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Няма сделка: Британският парламент отхвърли споразумението за Brexit

Сряда, 16 Януари 2019 / Общество
190
  • pixabay.com

Великобритания изпадна в безпрецедентна политическа криза

 

Британският премиер Тереза Мей и нейното правителство ще бъдат изправени пред вот на недоверие в сряда, след като сделката, която правителството в Лондон договори с ЕС за излизането на Великобритания от съюза претърпя исторически провал, съобщи Би Би Си. Споразумението беше отхвърлено с 432 гласа „против“, „за“ гласуваха само 202 депутати.

Така страната се оказа в безпрецедентна политическа криза – след две години преговори с евросъюза тя може да го напусне без споразумение.

"Излизането без сделка не трябва да е вариант, постоянен митнически съюз трябва да бъде гарантиран, а правата на хората да бъдат защитени", каза лидерът на лейбъристите Джереми Корбин.

Първите думи на британския премиер бяха, че сега парламентът трябва  да покаже дали продължава да подкрепя нейното правителство.

Почти сигурно е, че вотът на недоверие няма да мине, тъй като партията на Северноирландските юнионисти обявиха, че ще подкрепят кабинета на Мей, предаде Нова телевизия. След това Тереза Мей ще проведе консултации с всички партии, така че да гарантира, че все още разчита на подкрепата на парламента. „Първо трябва да потвърдим дали това правителство все още има доверието на Парламента. Смятам, че да, но имайки предвид размера и важността на вота тази вечер, правилно е и останалите да получат шанса да отговорят на този въпрос, след като искат. Затова потвърждавам, че ако опозицията официално внесе вот на недоверие тази вечер, правителството е готово за дебати утре. Жителите на ЕС и тези Великобритания заслужават яснота, колкото е възможно по-скоро“, каза Тереза Мей.

 

 

 

Лидерът на опозицията поиска вот на недоверие на премиера Тереза Мей. А лидерите на Евросъюза изразиха съжаление от изхода на гласуването и призоваха британското правителство да изясни какви стъпки смята да предприеме оттук нататък.

Тереза Мей има три дни, за да представи план Б за това как ще продължи да действа в ситуация,  в която споразумението е отхвърлено.

Малко след като британският парламент отхвърли споразумението между ЕС и Великобритания преговорният екип за Berxit в Европейския парламент се събра на извънредна среща.

Главният преговарящ на ЕС по Брекзит Мишел Барние призова Великобритания да каже какви са следващите стъпки от тук нататък и подчерта, че ЕС е решен да скъса с Лондон единствено и само след споразумение.

 

Вижте още:

Все повече британци искат оставане в Евросъюза

ЕС и Великобритания запазват правата на гражданите си след Brexit

Brexit ще забави икономиката на България

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Brexit, Брекзит, Великобритания, ЕС, Тереза Мей, споразумение, парламент

StreetInside

Говорете така, че хората да ви слушат

Четвъртък, 26 Януари 2017 / Кариера
Добрите лидери са способни да разбират другите, разпознават нуждите им и говорят открито   Проучване, организирано от Чикагския университет, поставя под въпрос връзката на общуването с познанството между хората и близостта им.  За целта от университета провеждат инт [...]

Децата на дъгата

Вторник, 31 Януари 2017 / На предела
  Това е третото поколение от специални деца, които са на земята, за да помогнат на човечеството да се излекува и да се развие   Децата на дъгата започнаха въплъщението си около 2000 година, въпреки че някои са родени по-рано. Това означава,че много от тях вече са в юношеските си [...]