Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Нови правила за майчинството от днес

Четвъртък, 01 Юни 2017 / Общество
258
  • Доказано е, че присъствието на майката в първата година от живота на бебето е изключително важно за емоционалното му развитие

 

Работещите майки на деца до 1 година ще взимат половината от обезщетенията си върху заплатата

 

От днес влизат в сила промените в осигурителните правила за майките и бащите. Майките на деца до 1 годинка ще взимат половината от обезщетенията си върху заплатата, ако се върнат на работа по-рано.
Условието е да са минали 135 дни от излизането в майчинство. Освен това детето не трябва да е настанено в дом, приемно семейство или някой друг да получава средства за отглеждането му.

Сега работещите майки получават половината от обезщетението за втората година от майчинството, или 170 лева.
Право на обезщетение за 15 календарни дни имат и бащите-осиновители на деца до 5-годишна възраст.

Данните на НОИ показват, че около 1 до 2% от майките се връщат на работа преди детето да навърши годинка. Експертите в осигурителния институт са изчислили, че ако 10%, или около 4200 майки се върнат на работа преди първата година, държавата ще спести около 5 млн. лева годишно. Държавата ще спести около 3 млн. лева от по-малките суми за обезщетенията за отглеждане на дете и около 2 млн. лева ще влязат от осигуровките, които внасят работещите родители.

Право на парично обезщетение след навършване на 6-месечна възраст на детето за остатъка до навършване на една годинка, освен бащата вече има и един от родителите на майката, когато бащата е неизвестен. Право на сумата има и един от родителите на майката или на бащата, когато бащата е починал или един от родителите на самотната осиновителка. При смърт или тежко заболяване на майката, което я възпрепятства да гледа детето, паричното обезщетение за бременност и раждане, за отглеждане на малко дете или при осиновяване на дете от 2- до 5-годишна възраст се изплаща на лицето, което поема грижите за него (баща, осиновител, баба, дядо, настойник).

 

Новите образци на декларации, заявления-декларации и удостоверения за изплащане на паричните обезщетения и помощи от ДОО са публикувани на интернет страницата на НОИ (www.nssi.bg), в рубриката „За потребителя“/ „Формуляри“/ „Формуляри за временна неработоспособност и майчинство“.

 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

майки, осигуровки, майчинство, НОИ, обезщетения

StreetInside

8 начина да заглушим егото и да чуем висшия си аз

Понеделник, 25 Септември 2017 / Към себе си
Често сме твърде заети да слушаме какво ни казва ума и пренебрегваме вътрешните напътствия на Висшия си аз   Умът ни ни дава постоянни съвети, които ни предупреждават за опасност или ни критикуват за нещата, които правим. Понякога това може истински да ни обърка или да доведе до различн [...]

Как да активираме епифизата

Понеделник, 13 Март 2017 / На предела
Древните хора са вярвали, че чрез нея се приемат и предават телепатични мисли и образи     За да можем да навлезем в най-дълбоките състояния на интуицията и духовно просветление, е необходимо да отключим и активираме епифизната си жлеза. Често наричана от древните култури и мистиц [...]