Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Отбелязваме 140 години от Освобождението

Събота, 03 Март 2018 / Общество
203
  • Десант

3 март е само една от датите в историята на борбата на българския народ за свобода и независимост

 

Навършват се 140 години от Освобождението на България. На 3 март 1878 година в Сан Стефано е подписан договор между Руската и Османската империя, с който се слага край на Руско – турската война от 1877-1878 година. В него макар и неокончателно се урежда създаването на Третата българска държава.

Договорът е подписан от граф Николай Игнатиев и Александър Нелидов от руска страна и от външния министър Савфет Мехмед паша и посланика в Германия Садулах бей от страна на Османската империя.

Със Санстефанския мирен договор България отново се появява на картата на Европа с население от 4,8 млн. души. Като територия третата българска държава припокрива картата на Екзархията от 1870 година, с която султанът легитимира православната духовност на българското население.

3 март е само една от датите в историята на Третата българска държава, белязали борбата на българския народ за свобода и независимост от Османската империя.
Битката за независима българска държава започва с мощно национално и църковно Възраждане и Освободителното движение, чиято връхна точка е Априлското въстание от 1876-а година. Кърваво потушено въстание, което взима 30 хиляди жертви, но което постига целта си – година след него избухва Руско-турската война, в която Османската империя е принудена да отстъпи част от територията на завладяната преди 5 века българска държава.

На 3 март почитаме паметта на всички наши възрожденски герои, благодарение на които е извоювана свободата и независимостта на българите – от Паисий Хилендарски и Софроний Врачански до Васил Левски и Христо Ботев.

Освобождението е първата стъпка към независимостта на България, обявена на 22 септември 1908 година, след като през 1885 година към свободното Княжество България (днешната територия на Северна България) е присъединена васалната на Османската империя Източна Румелия. С признаването на независимостта на България от международните сили през пролетта на 1909 година освободителната борба на българския народ е приключена успешно.

 

 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Освобождение, 3 март, Сан Стефано, Руско-турска война

Street of Art

Време с децата: Джуджетата на Дядо Коледа у дома

Неделя, 16 Декември 2018 / Стил
Продължаваме с идеите за коледна украса за настроение вкъщи    Декемврийско бяло утро, любимото ми! Колко подходящо да започнем деня си с нещо творческо. Да посрещнем едно джуже в дома си, нов приятел под елхата.   За новия ни приятел ще ни бъде необходимо следното: - детск [...]

Ракът на гърдата не пропуска и мъжете

Вторник, 04 Октомври 2016 / Хранене и Здраве
Мъжете също страдат от рак на гърдата. У нас всяка година над 1% от диагностицираните са представители на силния пол, съобщи онкологът от ВМА проф. Георги Байчев, цитиран от DarikNews. Специалистът посочи, че заболяването при мъжете протича много по-агресивно, отколкото при жените. Лекар [...]