Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Отбелязваме 140 години от Освобождението

Събота, 03 Март 2018 / Общество
237
  • Десант

3 март е само една от датите в историята на борбата на българския народ за свобода и независимост

 

Навършват се 140 години от Освобождението на България. На 3 март 1878 година в Сан Стефано е подписан договор между Руската и Османската империя, с който се слага край на Руско – турската война от 1877-1878 година. В него макар и неокончателно се урежда създаването на Третата българска държава.

Договорът е подписан от граф Николай Игнатиев и Александър Нелидов от руска страна и от външния министър Савфет Мехмед паша и посланика в Германия Садулах бей от страна на Османската империя.

Със Санстефанския мирен договор България отново се появява на картата на Европа с население от 4,8 млн. души. Като територия третата българска държава припокрива картата на Екзархията от 1870 година, с която султанът легитимира православната духовност на българското население.

3 март е само една от датите в историята на Третата българска държава, белязали борбата на българския народ за свобода и независимост от Османската империя.
Битката за независима българска държава започва с мощно национално и църковно Възраждане и Освободителното движение, чиято връхна точка е Априлското въстание от 1876-а година. Кърваво потушено въстание, което взима 30 хиляди жертви, но което постига целта си – година след него избухва Руско-турската война, в която Османската империя е принудена да отстъпи част от територията на завладяната преди 5 века българска държава.

На 3 март почитаме паметта на всички наши възрожденски герои, благодарение на които е извоювана свободата и независимостта на българите – от Паисий Хилендарски и Софроний Врачански до Васил Левски и Христо Ботев.

Освобождението е първата стъпка към независимостта на България, обявена на 22 септември 1908 година, след като през 1885 година към свободното Княжество България (днешната територия на Северна България) е присъединена васалната на Османската империя Източна Румелия. С признаването на независимостта на България от международните сили през пролетта на 1909 година освободителната борба на българския народ е приключена успешно.

 

 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Освобождение, 3 март, Сан Стефано, Руско-турска война

StreetInside

Как да управляваме навиците си

Вторник, 13 Декември 2016 / Към себе си
  Да погледнем на стреса в живота си и да се справим с него ефективно и ползотворно   Още в най-ранно детство под въздействие на семейство и средата  ние формираме определени навици – хранителни, хигиенни и двигателни, а впоследствие създаваме нови. Навиците са многообр [...]

Хората могат да обменят енергия като растенията

Понеделник, 03 Октомври 2016 / На предела
Няколко съвета как да се предпазите от изтичане на енергия   Много неща, които смятаме за фантастика, всъщност са реални. Например филмите за вампири показват същества на мрака, крадящи кръвта на своите жертви. Защо? Защото вампирите черпят енергия от жертвите си, която помага за да се [...]