Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Пет риска пред световната икономика през 2022 г.

Неделя, 19 Декември 2021 / Общество
251
  • pixabay.com

 

Чакат ли ни ново затваряне, висока инфлация, застой на икономиката и скок на безработицата?

 

През следващата година държавите ще трябва да обърнат голямо внимание на тези пет риска, ако не искат световната икономика да понесе огромен удар, предупреждава Керем Алчън от „Сабах“, цитиран от БГНЕС.

 

Омикрон

 

Първият е новият вариант на коронавируса Омикрон и новите решения за затваряне на бизнеси. След като беше съобщено, че първи пациент е починал в Обединеното кралство вследствие на този вариант, отново се появиха прекомерни ограничения, карантини и пълно затваряне на граничните пунктове в много европейски държави. Твърди се, че някои държави вече обсъждат въвеждането на мерки от 1 или 3 януари 2022 г., а най-вече за предприемане на крайни мерки преди коледните празници.

Много европейски държави, особено Франция, започнаха да говорят за връщане на условията на работа от разстояние за два или три дни в седмицата. В проучванията, проведени в много водещи държави през последните шест месеца относно професионалния живот, се отбелязва, че дори пандемията да приключи, хората ще изискват дистанционната работа да продължи поне два дни в седмицата. В случай на затваряне на училища и строги решения за карантина обаче това отново означава загуба на доходи в сектора на услугите по целия свят, което е риск, който силно би ограничил икономиката, растежа, заетостта и публичните финанси на страните.

 

Индексът на потребителските цени

 

Вторият критичен риск е този от висока глобална инфлация, която се очаква да продължи до средата на пролетта на следващата година. Очаква се темпът на нарастване на индекса на потребителските цени (ИПЦ) в САЩ да достигне 7% в края на 2021 г. и да се запази до началото на април. Въпреки че се очаква от средата на лятото на 2022 г. годишната обща инфлация да започне да намалява в значителен брой държави от Г-7, глобалният инфлационен риск, дължащ се на световните цени на суровините, селското стопанство и храните, енергията и логистичните разходи, представлява значителен проблем.

 

Стагфлация

 

При това положение се появява третият важен риск за 2022 г.: стагфлацията (термин от макроикономиката, с който се означава състояние на икономиката, характеризиращо се с нисък темп на икономически ръст, ръст на инфлацията и увеличаване на безработицата – бел. ред.). Твърди се, че ако глобалният инфлационен риск предизвика разминаване в мненията на централните банки, особено на Федералния резерв на САЩ (Фед), Европейската централна банка (ЕЦБ) и други, и "ястребите" надделеят над "гълъбите" с исканията си за затягане на паричната политика, може да се предизвика стагфлация с висока инфлация, тежка рецесия и висока безработица.

 

Загриженост за Китай и Русия

 

Четвъртият критичен риск може да произтече от Китай и Русия. Най-критичният проблем е нежеланието на първата, като най-важната страна доставчик в световната търговия, да разпределя суровини, редки метали, междинни и крайни продукти, които да отговарят на нуждите на световната икономика, и нейната "загуба на апетит" по отношение на задоволяването на тези нужди.

От друга страна, поради възможните стъпки, които Русия може да предприеме по отношение на Украйна, напрежението, което ще се увеличи между Русия и Европейския съюз и между Русия и САЩ, несъмнено ще се отрази на регионалната и световната търговия, както и на световната икономика като цяло.

Фискалната политика

И накрая, петият риск е стесняването на фискалната политика на държавите. През 2022 г. много водещи държави трябва да свият бюджетния си дефицит и да забавят нарастването на публичния дълг. Това, от своя страна, може да се отрази неблагоприятно върху резултатите от растежа, заетостта и възможностите за публична социална подкрепа на държавите. 

 

Източник: БГНЕС

 

Вижте още:

Инфлацията ще продължава да нараства

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

икономика, коронавирус, пандемия, инфлация, безработица, бизнес

StreetInside

Защо имаме пет пръста?

Събота, 08 Октомври 2016 / На предела
Изследователите са убедени, че крайниците на гръбначните животни, както и на човека, са произлезли от рибните перки   Канадски биолози от Монреалския университет и от Института за клинични изследвания изясниха защо човек има пет пръста. Оказало се, че развитието на крайниците се определ [...]

30 000 лв. награда за проекти на млади учени, които решават проблеми

Четвъртък, 19 Август 2021 / Кариера
Най-голяма е конкуренцията в социалните иновации, устойчивото развитие и екологията   Преакселераторската програма на фондация Карол Знание за млади учени "Предприемачи в науката" тази година има нов тематичен акцент - Impact Investing и търси проекти с позитивно въздействие върху околн [...]