Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Инфлацията ще продължава да нараства

Четвъртък, 14 Октомври 2021 / Общество
247
  • unsplash.com

Сериозното увеличение на цените на електроенергията може да доведе и до забавяне на икономиката

 

От началото на годината цените на енергоносителите пазари са силно нагоре, защото има голямо азиатско търсене.

Инфлацията ще продължава да нараства, като следва тенденцията за повишение на цените на петрола, природния газ и въглищата на международните пазари.

Потреблението на енергия глобално ще расте и за съжаление ще растат и цените.

В резултат на растящите цени на горивата и на електроенергията логично се увеличава и инфлацията.

Когато се увеличава цената на тока, се повишават и производствените разходи и цените на повечето стоки и услуги.

Затова имаме едно всеобщо повишение на потребителските цени и инфлацията и зависи, как ще се справим с нея.

Трудно ще е, защото цените вървят нагоре изпреварвайки доходите, а и се освобождават постепенно регулирани цени.

В енергетиката ни отказът от въглища трябва да бъде добре планиран и подготвен за различни сценарии, включително и за отложено затваряне на въглищни мощности.

Големите енергийни компании за производство на електроенергия по конвенционален метод, с нараснали разходи и притиснати от различни  регулации, трябва да се възползват от новите технологии и да се преустроят.

За енергийния преход нека да подходим без излишна амбициозност във времето и не на всяка цена.

Ядрената енергия е в момента енергията, без която постигането на зелените цели е невъзможно.

В тази връзка единственият метод за икономически рентабилно извличане на енергия към момента е от атомните централи.

Но вместо да се развива това производство, се  подхожда със страх от аварии и радиационно замърсяване, като също така се преекспонира проблема с количествата ядрен отпадък.

Всички нови еко такси, такси въглеродни емисии, новите квоти за производство на електроенергия по източници, повишават цената на електроенергията, която повишава крайните цени на продуктите и услугите, които крайният потребител заплаща.

За първи път от 10 години производствената инфлация в България е вече двуцифрена.

Скъпият ток повишава производствените цени и се потвърждават засилващите се притеснения за нарастваща инфлация през следващите месеци.

Продължава да има обективни причини за инфлацията в България да расте, като сериозното увеличение на цените на електроенергията може да доведе и до забавяне на икономиката.

Очакванията са и цената на водата от следващата година да се увеличи във връзка с новите цени на електроенергията и горивата.

За решаването на проблемите с инфлацията и високите цени на тока, водата и парното, са необходими колективни усилия и подходящи мерки.

Чрез подходящи икономически и социални политики е възможно да се абсорбира шока от покачващите се цени с мерки за доходите и за социално подпомагане.

Възможно е да се направят данъчни облекчения, като например се намали ДДС-то наполовина от 20% на 10% върху електроенергията през зимните месеци.

Освен това може да се увеличат енергийните помощи на повечето енергийно бедни домакинства и да се подпомогнат и фирмите с енергийни субсидии.

Добре е да се помисли за намалени и диференцирани ДДС-ставки на храните в магазините и на лекарствата в аптеките, като се ползва опита на други европейски страни.

Държавата може да определи и максимални надценки на стоките от първа необходимост в малката потребителска кошница, като процент от доставната им цена.

Неизвестността и предприеманите рестриктивни мерки за ограничаване на здравната криза генерират висока степен на социално-икономическа несигурност.

В условията на четвърта вълна на заболеваемост в страната, българската икономика продължават да понасят тежестта на негативните последствия.

С оглед на рисковете от бавно възстановяване перспективите пред България далеч не са толкова розови, колкото ни се иска.

 

Вижте още:

Инфлацията затяга примката около врата на потребителите

Цената на бензина ще скочи до 2,50 лева за литър до края на годината

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

инфлация, икономика, цени, потребление, енергетика, ток

StreetView

Резерватът Селъс в Танзания

Понеделник, 14 Август 2017 / Места
Едно от най-ценните места от дивата природа е сред застрашените обекти на ЮНЕСКО заради бракониерския лов на слонове и носорози   Резерватът Селъс е едно от последните места със запазена дива природа в Африка. Той е дом на голям брой слонове, гепарди, крокодили, хипопотами и диви кучета [...]

Народният театър на 110 години

Вторник, 19 Септември 2017 / Места
  Емблематичната сграда е възстановявана няколко пъти   Годината е 1903. Тогава Народното събрание взима решение за строителството на Народния театър, а едва ли някой е подозирал, че този проект ще създаде една от най-емблематичните сгради у нас. Новият дом на театъра е създаден [...]