Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Инфлацията затяга примката около врата на потребителите

Четвъртък, 16 Септември 2021 / Общество
187
  • pixabay.com

 

Инфлацията започва бавно и продължително да затяга примката около врата на потребителя в България.

Актуализацията на бюджета мина, но останаха много неща, които ще трябва да бъдат разгледани и приети от следващото Народно събрание.

Твърде вероятно е в края на годината да има доактуализация на бюджета за 2021 година, комбинирано с изготвянето на проектобюджета за 2022 година и макрорамката за следващите 3 години.

Влизаме в есенно-зимния период с постоянно нарастващи цени, а ни застигна новата Делта вълна на коронавируса, макар и с по-малко рестрикции в икономиката.

Дано не се стигне до нов локдаун, защото има известни рискове, свързани с това, че поради настоящата епидемиологична обстановка, бихме могли към края на годината да влезем отново в рецесия.

Предизвикателствата остават и за следващото правителство, включително контролът на инфлацията, компенсационните и антикризисните мерки.

Фискалната политика е възможно да абсорбира инфлационния шок от покачващите се цени на тока и газа чрез подходящи мерки  за доходите и за енергийната бедност.

За България процесът на догонване вероятно ще доведе до положителни диференциали на инфлацията, тъй като БВП на човек от населението и ценовите ни равнища са доста под тези в Еврозоната.

През следващите години, за да се избегне натрупването на прекомерен натиск върху цените и на макроикономически дисбаланси, икономиката ни трябва да бъде подкрепена с подходящи политики на реформи.

Пандемията COVID-19 предизвика най-бързото и всеобхватно свиване на глобалната бизнес активност досега, като последиците все още не са изцяло преодолени.

С кризите, които ще се увеличават, не на последно място и поради изменението на климата, успехите и провалите в отговор на пандемията трябва да послужат като уроци за в бъдеще.


Вижте още:

Очаква ни мъчително възстановяване до нивата от преди кризата

Възможно ли е през 2021г. икономиката да се въстанови?

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

инфлация, икономика, цени, потребление, коронавирус, локдаун

Street of Hope

Джобните пари и възпитанието

Сряда, 01 Март 2017 / Родители
Средствата, които даваме на децата, са ценен инструмент за тяхното финансово възпитание    Няколко практически съвета как да научим децата да се справят с парите.    Първи крачки към спестяването   В основата на бюджетирането стои правилното разпределение на ли [...]

Две трети от учителите искат нова система

Петък, 08 Юли 2016 / В клас
  Гилдията се чувства подготвена за работа по новите учебни програми   Над 70% от учителите смятат, че образованието се нуждае от нова структура, а повече от половината казват, че не усещат подкрепа от родители и ученици, показва изследване на агенция „Галъп интернешънъл&ldq [...]