Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Инфлацията затяга примката около врата на потребителите

Четвъртък, 16 Септември 2021 / Общество
273
  • pixabay.com

 

Инфлацията започва бавно и продължително да затяга примката около врата на потребителя в България.

Актуализацията на бюджета мина, но останаха много неща, които ще трябва да бъдат разгледани и приети от следващото Народно събрание.

Твърде вероятно е в края на годината да има доактуализация на бюджета за 2021 година, комбинирано с изготвянето на проектобюджета за 2022 година и макрорамката за следващите 3 години.

Влизаме в есенно-зимния период с постоянно нарастващи цени, а ни застигна новата Делта вълна на коронавируса, макар и с по-малко рестрикции в икономиката.

Дано не се стигне до нов локдаун, защото има известни рискове, свързани с това, че поради настоящата епидемиологична обстановка, бихме могли към края на годината да влезем отново в рецесия.

Предизвикателствата остават и за следващото правителство, включително контролът на инфлацията, компенсационните и антикризисните мерки.

Фискалната политика е възможно да абсорбира инфлационния шок от покачващите се цени на тока и газа чрез подходящи мерки  за доходите и за енергийната бедност.

За България процесът на догонване вероятно ще доведе до положителни диференциали на инфлацията, тъй като БВП на човек от населението и ценовите ни равнища са доста под тези в Еврозоната.

През следващите години, за да се избегне натрупването на прекомерен натиск върху цените и на макроикономически дисбаланси, икономиката ни трябва да бъде подкрепена с подходящи политики на реформи.

Пандемията COVID-19 предизвика най-бързото и всеобхватно свиване на глобалната бизнес активност досега, като последиците все още не са изцяло преодолени.

С кризите, които ще се увеличават, не на последно място и поради изменението на климата, успехите и провалите в отговор на пандемията трябва да послужат като уроци за в бъдеще.


Вижте още:

Очаква ни мъчително възстановяване до нивата от преди кризата

Възможно ли е през 2021г. икономиката да се въстанови?

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

инфлация, икономика, цени, потребление, коронавирус, локдаун

Street of Hope

Скритите успехи: Богдана Димитрова за борбата на родителите на деца с микротия

Сряда, 28 Октомври 2020 / Гласът на детето
Децата с тази рядка малформация са шарени, талантливи малчугани   - Как се сблъскахте с анотия и микротията?   Синът ми, който сега е на 14 г., се роди с недоразвита ушна мида и липса на слухов проход отляво. Бях много взискателна и отговорна към себе си по време на бременността [...]

Признавайте трудностите на децата

Четвъртък, 27 Септември 2018 / Родители
Отричането или пренебрегването на нечии притеснения и затруднения не ги премахва   Едно от нещата, които учителите и родителите е важно да помнят е, че това, което те оценяват като лесно, защото вече са го усвоили, всъщност може да бъде доста трудно за друг човек и особено за дете. Даде [...]