Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Поставят знаци "Внимание, мотористи!"

Вторник, 20 Септември 2016 / Общество
1337
  • 1den.bg

Нови знаци  ще предупреждават за възможна концентрация на водачи на две гуми на пътя

 

Държавата ще се бори за намаляване на инцидентите с мотористи чрез пътни знаци. Така освен знаци "Деца", "Велосипедисти", "Възможна е поява на домашни и диви животни" ще има и обозначение "Мотористи". Новите табели ще бъдат поставени в участъци, по които често преминават мотори и има концентрация на произшествия, съобщава DarikNews.

"Въпреки различните кампании, които се водеха от различни организации, както и от органите на "Пътна полиция" със стикери по колите и т.н., за съжаление, шофьорите на автомобилите и камионите трудно ги забелязват. Това поражда необходимостта от такъв знак, който да оказва, че в тези маршрути има често преминаване на мотористи", обяснява шефът на Агенция "Пътна инфраструктура" инж. Лазар Лазаров.
Намерението такива знаци да се поставят на рискови участъци беше обявено още преди време заради зачестилите инциденти с водачи на мотори.

"Ще се прави анализ на пътните произшествия, там, където има повторяемост на такива случаи. Тепърва ще излезем с резултати. Очаква се да се заостри вниманието на водачите на големите превозни средства. Тепърва ще говорим и с юристите при наличието на такъв знак и настъпило ПТП, какви ще са санкциите и какво наказанието на водача", разясни още шефът на АПИ.

Какъв ще бъде реалният ефект от новите пътни знаци и дали ще се отразят на броя инциденти с мотористи все още не е ясно. Не се знае и колко ще струва изработването и поставянето на обозначенията за мотористи на пътя, но идеята е парите да бъдат осигурени от бюджета на пътната агенция. Идеята се приема противоречиво в мото средите, които споделят, че такова решение е равностойно на това да поставиш знак „Внимание, автомобили“. Често водачите на две гуми казват, че са застрашени от нетолерантността на останалите водачи, които им отнемат предимство или създават рискови ситуации. И тъй като моторите се движат по цялата пътна мрежа като равностойни участници в движението, проблемът ще се реши с мерки срещу нарушенията на правилата, а не с поставяне на предупредителни табели.

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

мотори, мотористи, знак, движение по пътищата

StreetView

Резиденциите на световните лидери

Неделя, 23 Април 2017 / Места
Това са едни от най-знаковите сгради в света   Освен дом на семействата на държавните глави са и място за правителствени заседания и официални посещения. Във всички тях има история и традиция, дори в скандално построения дворец на Ердоган, който показва добре характера на турския презид [...]

Любляна - Зелената столица на Европа

Четвъртък, 16 Февуари 2017 / Места
 Градът е първи и единствен в Централна и Югоизточна Европа, който получава тази чест   Ако сте сред нарастващия напоследък брой хора, които избират да посетят словенската столица Любляна е много вероятно да разберете сами, че най-силният градски шум от трафик в стария център [...]