Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Размирици в бежанския център в Харманли

Четвъртък, 24 Ноември 2016 / Общество
574
  • news.bg

Хората се разбунтуваха заради затварянето на центъра 

 

Сериозни размирици и напрежение имаше през деня в бежанския център в Харманли. Недоволството бе заради превантивното затваряне на центъра и въведената забрана настанените в него да напускат очертанията му, съобщи Дарик. Карантината беше наложена заради големия брой кожни инфекции и други заболявания, от които страдат живеещите в центъра. Причина за недоволството на мигрантите са и лошите условия за живот в центъра. 

В лагера има около 3000 бежанци. Около обяд 2000 от тях се вдигнаха на бунт, като започнаха да палят, чупят и да хвърлят камъни по полицията и жандармерията. Пожари в сградите и помещенията няма, но столовата, бани и тоалетни бяха изпочупени.

Около 14 ч. ситуацията беше овладяна. От МВР уведомиха, че не се е наложила употреба на сила и помощни средства. 

На мястото все още са стотици служители от жандармерията, полицията и пожарната, които са обградили лагера. Създаден е плътен кордон. Има на разположение и водно оръдие.

Пред Дарик шефът на Областната дирекция на полицията Ангел Цанков обясни, че има достатъчно полицаи, които са готови да спрат бежанците и няма да се допусне да тръгнат към града. По данни на полицаите в бунта участват около 2000 души. В лагера има 3000.

По-късно, за да преговаря с бежанците, в лагера дойде председателят на Държавната агенция за бежанците Петя Първанова. Пред нея мигрантите в лагера са се оплакали от лошите условия, в които живеят, поставили са и въпроси, свързани със злоупотреби от страна на служители на центъра с регистрационните им карти.

Пред медии на въпроса защо след като центърът е с ограничен режим от три дни, заради необходимостта хората вътре да бъдат прегледани и лекувани, лекари в лагера няма, Първанова обясни само, че тъй като официално зараза няма, няма и спешна необходимост от присъствието на медици. Така на практика Държавната агенция за бежанците признава, че затварянето на хората в центъра е, за да се успокои напрежението в града. 

По-късно вечерта напрежението в лагера отново ескалира. По информация bTV малко след 20 часа мигрантите са били разпръснати с водни оръдия и звукови гранати. Телевизията съобщава и че според непотвърдена информация срещу хората в лагера е бил използван сълзотворен газ. Чужденците са запалили огън и са направили импровизирана барикада. Появи се и информация, че полицията е била хора вътре в центъра - по стаите им. 

От МВР твърдят, че става въпрос за епизодични прояви на недоволство и ескалация на напрежението няма. На място са разположени достатъчно полицейски сили, които при необходимост да се намесят и да въдворят ред, допълват от въпрешното ведомство. 

 

 

Вижте още:

Бежанският център в Харманли е поставен под карантина

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

бежанци, мигранти, Харманли, заболявания, карантина

StreetView

Велико Търново е избран за най-красив град

Понеделник, 04 Юли 2016 / Места
Старопрестолният град е начело на класация сред емблематични места в света   Велико Търново е избран за най-красив град в класация на италианския вестник „Република“. Старопрестолнит град е предпочетен сред други градове, построени на „труден“ терен и известни в [...]

Призрачни места: Европа в Китай

Неделя, 26 Юни 2016 / Места
  Странно или не, но в Китай има подобия на много европейски градове – с изцяло френска, италианска, немска, австрийска, холандска архитектура. А това, което ги обединява, е, че не се радват на особен интерес от местното население, ако говорим за заселване там. Затова пък привличат [...]