Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Румен Радев беше преизбран за президент

Неделя, 21 Ноември 2021 / Общество
221
  • БГНЕС

Опонентът му Анастас Герджиков обяви, че целият държавен апарат е работил за действащия държавен глава

 

Румен Радев е преизбран за президент на втория тур на изборите за държавен глава с почти двойно повече гласове от неговия опонент. Според данните от екзитпола на „Тренд“ двойката Радев – Йотова печели 64,5% от гласовете, а двойката Герджиков-Митова – 33,6%. Агенция „Галъп“ изчислява 66,5% срещу 31,9%, а „Алфа Рисърч“ – 66,4% срещу 32,3%.

Тези резултати обаче бяха получени на фона на изключително ниска избирателна активност. Към 18,00 часа от Централната избирателна комисия отчетоха, че до урните са отишли 28,9% от имащите право на глас. На парламентарните избори и първия тур преди седмица към този час активността е била 34,3%.
„Връщането на статуквото на бял кон не се състоя“. Така коментира резултата от изборите Румен Радев. Той посочи, че „въпреки огромните пари, инсинуациите и пропагандата, които ни заливаха ежедневно, България издържа този изпит по демокрация“. Според Радев новият парламент няма право на грешки и протакане, защото хората няма да простят, а всяка от партиите, която пренебрегне това, ще се самоубие.

Обществото иска да види отчетливо мнозинство, което да предприеме незабавни реформи в съдебната реформа. Борбата с пандемията остава приоритетна задача. Не трябва да се допуска социално-икономическа криза през зимните месеци. Новото правителство не трябва да отстъпва от националните позиции, когато става дума за историята и правата на българите зад граница, заяви още Румен Радев.

„Това е победа на взаимното ни доверие, на разума и на единното ни желание за законност и справедливост, каза още той и добави, че предстоят още много и то сериозни усилия, но България излиза от застоя и автокрацията и поема по пътя на модернизацията“, оптимист е новоизбраният стар президент.

Опонентът му Анастас Герджиков честити победата и изрази надежда, че дадените обещания ще се сбъднат. „Кандидатирахме се, защото смятахме, че има начин да преодолеем разделението и най-вече защото се притеснявахме, че демокрацията е в опасност“, каза Герджиков. Той обаче смята, че целият държавен апарат е работил за действащия президент и това е било пречка пред успеха на кандидата, подкрепен от ГЕРБ. „Репресиите на силовите министерства бяха в ползва на държавния глава. Вътрешният министър се изявяваше като негов началник щаб“, каза Герджиков.

По думите му са се опровергали твърденията, че гласоподавателите на ДПС ще гласуват за него. Техните гласове се разделиха по-равно, добави той.

Според Герджиков той и Невяна Митева са повлияли значително за промяна на политическия стил. И обяви, че ще се върне в университета, а няма да се занимава с политика.

 

Вижте още:

Изборите някога: Боб и царевица вместо бюлетини

Човекът, който напуска "Дондуков" 2 като обединител

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

президент, избори, Румен Радев, Анастас Герджиков

Street of Art

Депресията увеличава риска от инсулт

Четвъртък, 26 Април 2018 / Хранене и Здраве
Учените не успяват да отговорят на въпроса защо опасността остава и след излекуването на пациентите   Депресията не е само заболяване на ума, тя предизвиква здравословни проблеми на цялото тяло. Изглежда далечна връзката между симптомите на депресията и проблемите със сърцето, но се ок [...]

Как да разберем кои храни са подходящи за нас

Сряда, 15 Февуари 2017 / Хранене и Здраве
Какво представлява вега тестът и защо е полезен   Знаете ли, че може да пълнеете от краставица, пъпеш или домати? Възможно е организмът ви да не възприема диня например или определени зеленчуци, които за останалите около вас да са здравословни. И така докато си мислите, че се храни [...]