Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Случая с мечката от Белица: Всеки живот е важен

Събота, 03 Юли 2021 / Общество
209
  • pixabay.com

 

Петиция с призив да не се убива животното събра над 10000 подписа за по-малко от 24 часа

 

Петиция с искане да не бъде отстрелвана мечка, която нападна жена с бебе на гърба в района на Белица събра над 10 000 подписа за 24 часа. Хора от цялата страна се включиха в подписката срещу предложението на кмета Радослав Ревански животното да бъде отстреляно. Думата по случая има Министерството на земеделието и горите. В Беица обаче отиде представител на Министерството на околната среда и водите, който заяви, че хората са навлезли в територията на защитения вид, но и не беше категоричен, че разрешително за отстрел не трябва да бъде издавано.

Явор Гечев от „Четири лапи“ обобщи фактите, които са известни до момента:

 

Жена с дете на гърба, която заедно с още 60-70 човека е била за гъби рано сутринта в близост до Парка за танцуващи мечки край разположения в Рила гр. Белица, е била нападната от дива мечка. Жената буквално е влязла в леговището, където мечката е прекарала нощта. За разлика от друг път, гъбарите не са носили пиратки, с които прогонват мечките.

Мечката е била изненадана от контакта с човека и е нападнала жената, но не и детето. Жената е със сериозни травми и е настанена в болницата в Разлог, където се възстановява и вече е в добро състояние.

Гъбарството е основен поминък на голяма част от по-бедните хора в Белица, основно от ромски произход. Друг основен доход за населението в града е дърводобивът.

Заради инцидента са били затворени за посетители Паркът за танцуващи мечки и разположения до него увеселителен парк. Според местни очевидци, още около обяд гъбарите са се върнали в местността, за да продължат да събират гъби.

Според кмета на Белица Ревански (ДПС), мечката е била забелязвана в района на Парка за танцуващи мечки през последните няколко дни. Един от най-големите експерти по мечки – Александър Дуцов, твърди, че една от възможните причини животното да обикаля района в близост до парка е размножителния сезон и вероятността да е надушила разгонена женска в парка. Според учения от БАН Владимир Тодоров реакцията на животното е защитна, не нападателна, тъй като е било изненадано и се е почувствало в безизходица заради многото хора. Това се потвърждава и от думите на местния горски Аки Исмаилчев, който има наблюдения върху животното. На същото мнение са и експертите от Министерство на околната среда и водите, които са посетили мястото на инцидента.

Кметът Ревански е поискал разрешително за отстрел на мечката под натиска на уплашените гъбари, които са споделили, че няма да могат да изхранват семействата си, ако в гората, където ходят да берат гъби, има опасност да бъдат нападнати от мечка. Заместник-министърът на околната среда и водите Тончева е на мнение, че макар нападението да е провокирано от навлизането на човека в територията на мечката, хората са по-важни.

Кафявата мечка е защитен вид и ловът ѝ е забранен. В случаи на проблемни животни се предвижда издаване на разрешително за отстрел. Какви са стъпките за издаване на такова:

1. Потърпевшите изпращат заявление за отстрел към съответната регионална дирекция по горите,

2. В двудневен срок от получаване на предложението, директорът на съответната регионална дирекция по горите назначава комисия, която се ръководи от представител на регионалната дирекция по горите и включва представители на съответната регионална инспекция по околната среда и водите, областната администрация, общинската и/или кметската администрация, както и представител на съответното държавно горско или ловно стопанство. Комисията може да изисква допълнителни данни от лицето, претърпяло щетата, както и от други органи и лица, като има право и да привлича независими експерти за изясняване на фактите и обстоятелствата, съдържащи се в предложението.

3. В срок от 2 работни дни след назначаването си, комисията изготвя протокол с предложение до министъра на земеделието, храните и горите. Комисията може да откаже разрешително или да предложи следните решения:

- Прогонване от района на нанасяне на щети;

- Улавяне и преместване на друго място с по-подходящи

местообитания;

- Улавяне и държане на затворено;

- Отстрел – само при констатирани повече от две щети от

един и същи екземпляр.

4. След като получи документацията по случая, земеделският министър има тридневен срок, в който да издаде разрешително или да изпрати мотивиран отказ за издаването му.

Тъй като в случая разрешителното най-вероятно ще бъде издадено не заради опасно и проблемно животно, а единствено под обществен натиск и за да могат гъбарите на Белица да продължат да берат гъби, единственият начин да бъде убеден министърът на земеделието, храните и горите да не разрешава отстрел на мечката е ако има и обществен натиск в тази насока. Имейлите за контакт с министъра и министерството му са:

mail@mzh.government.bg
press@mzh.government.bg

 

Петицията може да подпишете тук.

 

Вижте още:

Кафявите мечки в Аляска стават вегетарианци

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

мечка, Белица, петиция, защитен вид, животни, природозащитници

Street of Hope

Образователният министър: Училищата бяха нарочени за виновни за втората вълна на COVID-19

Неделя, 15 Ноември 2020 / В клас
Жертването на образованието е въпрос на ценностен избор, смята Красимир Вълчев   “Не можем да си позволим да затворим за месеци. Училищата бяха нарочени за идеалния виновник, защото втората вълна съвпадна със отварянето на училищата, но това не е доказано”, каза министърът н [...]

По 2000 българчета емигрират на година

Вторник, 27 Септември 2016 / В клас
Близо 14 хиляди седемгодишни деца българчета не са влезли в първи клас тази година   По данни на Националния статистически институт (НСИ) набор 2009 - децата които сега са първокласници - е 80 956. По официални данни на Министерството на образованието, цитирани от БНР, първок [...]