Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Случая с мечката от Белица: Всеки живот е важен

Събота, 03 Юли 2021 / Общество
132
  • pixabay.com

 

Петиция с призив да не се убива животното събра над 10000 подписа за по-малко от 24 часа

 

Петиция с искане да не бъде отстрелвана мечка, която нападна жена с бебе на гърба в района на Белица събра над 10 000 подписа за 24 часа. Хора от цялата страна се включиха в подписката срещу предложението на кмета Радослав Ревански животното да бъде отстреляно. Думата по случая има Министерството на земеделието и горите. В Беица обаче отиде представител на Министерството на околната среда и водите, който заяви, че хората са навлезли в територията на защитения вид, но и не беше категоричен, че разрешително за отстрел не трябва да бъде издавано.

Явор Гечев от „Четири лапи“ обобщи фактите, които са известни до момента:

 

Жена с дете на гърба, която заедно с още 60-70 човека е била за гъби рано сутринта в близост до Парка за танцуващи мечки край разположения в Рила гр. Белица, е била нападната от дива мечка. Жената буквално е влязла в леговището, където мечката е прекарала нощта. За разлика от друг път, гъбарите не са носили пиратки, с които прогонват мечките.

Мечката е била изненадана от контакта с човека и е нападнала жената, но не и детето. Жената е със сериозни травми и е настанена в болницата в Разлог, където се възстановява и вече е в добро състояние.

Гъбарството е основен поминък на голяма част от по-бедните хора в Белица, основно от ромски произход. Друг основен доход за населението в града е дърводобивът.

Заради инцидента са били затворени за посетители Паркът за танцуващи мечки и разположения до него увеселителен парк. Според местни очевидци, още около обяд гъбарите са се върнали в местността, за да продължат да събират гъби.

Според кмета на Белица Ревански (ДПС), мечката е била забелязвана в района на Парка за танцуващи мечки през последните няколко дни. Един от най-големите експерти по мечки – Александър Дуцов, твърди, че една от възможните причини животното да обикаля района в близост до парка е размножителния сезон и вероятността да е надушила разгонена женска в парка. Според учения от БАН Владимир Тодоров реакцията на животното е защитна, не нападателна, тъй като е било изненадано и се е почувствало в безизходица заради многото хора. Това се потвърждава и от думите на местния горски Аки Исмаилчев, който има наблюдения върху животното. На същото мнение са и експертите от Министерство на околната среда и водите, които са посетили мястото на инцидента.

Кметът Ревански е поискал разрешително за отстрел на мечката под натиска на уплашените гъбари, които са споделили, че няма да могат да изхранват семействата си, ако в гората, където ходят да берат гъби, има опасност да бъдат нападнати от мечка. Заместник-министърът на околната среда и водите Тончева е на мнение, че макар нападението да е провокирано от навлизането на човека в територията на мечката, хората са по-важни.

Кафявата мечка е защитен вид и ловът ѝ е забранен. В случаи на проблемни животни се предвижда издаване на разрешително за отстрел. Какви са стъпките за издаване на такова:

1. Потърпевшите изпращат заявление за отстрел към съответната регионална дирекция по горите,

2. В двудневен срок от получаване на предложението, директорът на съответната регионална дирекция по горите назначава комисия, която се ръководи от представител на регионалната дирекция по горите и включва представители на съответната регионална инспекция по околната среда и водите, областната администрация, общинската и/или кметската администрация, както и представител на съответното държавно горско или ловно стопанство. Комисията може да изисква допълнителни данни от лицето, претърпяло щетата, както и от други органи и лица, като има право и да привлича независими експерти за изясняване на фактите и обстоятелствата, съдържащи се в предложението.

3. В срок от 2 работни дни след назначаването си, комисията изготвя протокол с предложение до министъра на земеделието, храните и горите. Комисията може да откаже разрешително или да предложи следните решения:

- Прогонване от района на нанасяне на щети;

- Улавяне и преместване на друго място с по-подходящи

местообитания;

- Улавяне и държане на затворено;

- Отстрел – само при констатирани повече от две щети от

един и същи екземпляр.

4. След като получи документацията по случая, земеделският министър има тридневен срок, в който да издаде разрешително или да изпрати мотивиран отказ за издаването му.

Тъй като в случая разрешителното най-вероятно ще бъде издадено не заради опасно и проблемно животно, а единствено под обществен натиск и за да могат гъбарите на Белица да продължат да берат гъби, единственият начин да бъде убеден министърът на земеделието, храните и горите да не разрешава отстрел на мечката е ако има и обществен натиск в тази насока. Имейлите за контакт с министъра и министерството му са:

mail@mzh.government.bg
press@mzh.government.bg

 

Петицията може да подпишете тук.

 

Вижте още:

Кафявите мечки в Аляска стават вегетарианци

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

мечка, Белица, петиция, защитен вид, животни, природозащитници

StreetInside

Фондация Карол знание ще подкрепя българската наука

Четвъртък, 01 Февуари 2018 / Кариера
  Организацията отпуска годишни стипендии в подкрепа работата на български изследователи   Финансовата група „Карол“ стартира фондация в подкрепа на българската наука. Карол знание ще подпомага български научни проекти с практическо приложение и талантливи млади учени [...]

Кога последно погледнахте нечии клошарски очи?

Вторник, 22 Октомври 2019 / Към себе си
Кога последно усетихте какво стои зад мръсните дрехи на бездомник...   Тази сутрин синът ни реши, че 4 часа е прекрасно време за ставане. Защо пък да не събудим и последния спящ? Така няколко часа по-късно, двамата с него вървим по стълбите на един подлез, за да пресечен булеварда. Исти [...]