Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

София – сравнително сигурна, но плашещо корумпирана

Неделя, 23 Септември 2018 / Общество
185
  • Снимка: SofiaInDetails/Facebook

Поне така изглежда столицата в очите на жителите си според проучване

 

София се нарежда на 167 място от общо 345 града по света по отношение на сигурността, показва класацията на интернет сайта "Numbeo", цитирано от БГНЕС.

Българската столица е с индекс на престъпността от близо 45 процента.

Според класацията най-сигурният град в света е Абу Даби. В столицата на Обединените арабски емирства индексът на престъпност е 12%, като на второ място се нарежда столицата на Катар Доха.

В първата десетка са още Базел, Сингапур, Квебек, Осака, Токио и Берлин. В класацията непосредствено до нашата столица са градове като Милано, Гьотеборг, Нови Сад, Скопие и Москва.

Според проучванто вероятността да бъдеш ограбен на улицата, да бъдеш атакуван или обиден заради етническата си принадлежност или защото си чужденец, е твърде малка. Според всеобщото мнение на анкетираните можеш спокойно да се разхождаш по улиците по всяко време на денонощието, без да се притесняваш за сигурността си.

Данните обаче показват, че макар нивото на престъпността да е определяно като умерено, над 50 процента от хората се опасяват от вандалски прояви, кражби с взлом в домовете си или разбиване на колите им, за да бъдат взети оставени в тях вещи. Според анкетата жителите на София не се притесняват особено от въоръжени грабежи и нападения, но близо 87 процента от запитаните са силно обезпокоени от корупцията и вземането на подкупи във всички нива на администрацията и властта.

 

Вижте още:
Редът в столицата не е просто сбор от забрани 

Санирай трудно...в София

Нощните автобуси тръгват от април

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

София, сигурност, престъпност, корупция

StreetInside

Умните хора се смеят на мрачни шеги

Понеделник, 30 Януари 2017 / Към себе си
Оценяването на черния хумор не е показател за агресия, а за интелект    Черен хумор обичат хората с висок интелект. Освен това любителите на мрачни шеги не са агресивни и са емоционално устойчиви. Онези, на които такъв хумор не е по вкуса, показват противоположните качества, со [...]

Лесни стъпки към успеха

Петък, 21 Декември 2018 / Към себе си
3 начина да препрограмирате подсъзнанието си за постигане на целите си    Приема се, че липсата на позитивно мислене намалява шансовете на човек да постигне целите си. Препрограмирането на подсъзнанието не е толкова трудно, колкото изглежда, макар че няма да стане за една нощ. Това [...]