Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

София – сравнително сигурна, но плашещо корумпирана

Неделя, 23 Септември 2018 / Общество
215
  • Снимка: SofiaInDetails/Facebook

Поне така изглежда столицата в очите на жителите си според проучване

 

София се нарежда на 167 място от общо 345 града по света по отношение на сигурността, показва класацията на интернет сайта "Numbeo", цитирано от БГНЕС.

Българската столица е с индекс на престъпността от близо 45 процента.

Според класацията най-сигурният град в света е Абу Даби. В столицата на Обединените арабски емирства индексът на престъпност е 12%, като на второ място се нарежда столицата на Катар Доха.

В първата десетка са още Базел, Сингапур, Квебек, Осака, Токио и Берлин. В класацията непосредствено до нашата столица са градове като Милано, Гьотеборг, Нови Сад, Скопие и Москва.

Според проучванто вероятността да бъдеш ограбен на улицата, да бъдеш атакуван или обиден заради етническата си принадлежност или защото си чужденец, е твърде малка. Според всеобщото мнение на анкетираните можеш спокойно да се разхождаш по улиците по всяко време на денонощието, без да се притесняваш за сигурността си.

Данните обаче показват, че макар нивото на престъпността да е определяно като умерено, над 50 процента от хората се опасяват от вандалски прояви, кражби с взлом в домовете си или разбиване на колите им, за да бъдат взети оставени в тях вещи. Според анкетата жителите на София не се притесняват особено от въоръжени грабежи и нападения, но близо 87 процента от запитаните са силно обезпокоени от корупцията и вземането на подкупи във всички нива на администрацията и властта.

 

Вижте още:
Редът в столицата не е просто сбор от забрани 

Санирай трудно...в София

Нощните автобуси тръгват от април

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

София, сигурност, престъпност, корупция

StreetView

Европейските столици на културата

Петък, 30 Декември 2016 / Места
Престижното признание увеличава потока от туристи в тези градове средно с 12%   През идващата 2017 г. година градовете Орхус в Дания и Пафос в Кипър ще бъдат Европейски столици на културата. Специалният статут помага за обединяване на общностите чрез културни прояви и за укрепване на ме [...]

Кулата в леденото езеро

Неделя, 05 Март 2017 / Приключения
    Посвещавам този разказ на моя приятел и колега Александър Драганов, чието сърце е по-голямо дори от самия него   Принц Глациус потупа коня по шията, подканяйки го да тръгват. Айторен тъкмо пощипваше хилавата тревица, плахо пробила снежния покров и изпръхтя недоволно, [...]