Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Спешна помощ няма да остане без електронна система

Понеделник, 14 Август 2017 / Общество
221
  • Здравното министрество се опитва да постигне по-ниска цена за поддържането на електронните комуникации

Консорциумът, поддържал комуникациите, ще работи за своя сметка

 

Линейките на "Спешна помощ” няма да останат без комуникационна система, запис на обаждания и джипиес проследяване. Консорциум "Електронно здравеопазване" ще работи за своя сметка до избора на нова поддържаща фирма, обяви пред бТВ Любомир Петров от Консорциума.

Фирмите, които поддържат системата от създаването й през 2009 г., обявиха преди дни, че прекратяват ангажимента си заради изтичане на договора си с Министерството на здравеопазването. Ведомството се забави с процедурата за нов конкурс с мотива, че се опитва да постигна по-ниска цена - в момента за поддържането на системата се плащат 180 хиляди лв. на месец. 

Така се появи риск в спешните центрове да се върнат към писането на адреси на хартия. Заместник-министърът на здравеопазването Мирослав Ненков успокои, че системите ще продължат да работят, независимо от спирането на комуникационната система.

Той обясни, че системата подобрява преноса на данни от 112 до центровете за спешна мед помощ, така че работата няма прекъсне, но ще се наложи хората, приемащи сигналите, да записват адресите на ръка. Работата на електронната система е да проследява абсолютно цялата комуникация - в колко е дошла линейката и в колко е тръгнала, може и без GPS да се види с друга, малко по-стара технология как се е движела линейката, допълни Ненков.
"Поддържаната от „Електронно здравеопазване” система е само един от каналите за връзка между телефон 112, центровете за спешна медицинска помощ и линейките, като евентуалното й спиране не би създало проблем за гражданите", заяви Пенка Георгиева от пациентската организация „Заедно с теб”.
По думите й даже и в малките населени места има още възможности за контакт със спешните екипи, като проблем би било единствено липсата на джипиес, който да покаже на диспечера къде е линейката.

Георгиева отбеляза, че всяка връзка на гражданин с телефон 112 се пази в системата на спешния телефон. Тя смята, че е "малко обидно", че фирмите са отстъпили чак след обществена натиск.

 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

спешна помощ, комуникационна система, линейки, джипиес проследяване

Street of Hope

Отровната родителска любов създава хора без характер

Сряда, 10 Юли 2019 / Родители
Осигурявайки всичко на детето, го превръщаме в консуматор     У всекиго от нас е заложено да иска най-доброто за детето си. Но най-доброто за кого и по какви стандарти? Ще започна оттам, че има два противоположни типа родителство - неглижиращо и родителството на преобгрижване. За [...]

Отсъствията ще се извиняват със сегашните бележки

Понеделник, 10 Октомври 2016 / В клас
Междувременно ще се търси друг вариант за доказване, че ученикът не е посещавал училище заради болест    Съществуващата досега форма - медицинска бележка за извиняване на отсъствията на учениците остава в сила до изработването на мерки, които гарантират, че с тях няма да се злоупот [...]