Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Спестяванията за пенсия пак отиват в общия кюп

Понеделник, 25 Април 2016 / Общество
2789
  • Предложението на практика обезсмисля съществуването на втория пенсионен стълб

 

И вторият опит за преразпределяне на пенсионния пазар се прави набързо, непрозрачно и точно преди празниците

 

Ако досега сте си мислели, че има значение колко работите и на каква сума се осигурявате, за да си гарантирате нормален живот във времето, когато няма да сте в състояние да работите, лъгали сте се. И ако сте разчитали, че въпреки солидарния стълб, при който парите ви отиват в общия кюп, а пенсията е мизерна, ще разчитате на спестяванията си в частен фонд, пак се оказва, че сте грешили.

След като преди около година финансовото министерство предложи, а депутатите въведоха възможността всеки, който не е натрупал достатъчно пари за допълнителната втора пенсия, да ги прехвърли към НОИ и да получава една пенсия, сега промените ще засегнат и онези, които са вярвали, че има смисъл да спестяват за старини.

 

Може да си спестявал много, но да получиш малко. Или нищо

 

Финансовото министерство предлага индивидуалната партида в частен пенсионен фонд да се закрива в момента, в който навършим възрастта за пенсиониране. Спестяванията ни в така наречения капиталов стълб също ще отиват в общия кюп.

Така хората, родени след 1959 г., ще получават пенсия според натрупаните средства, но само докато са живи. Възможността парите им да бъдат наследени от близките им, отпада. Естествено това е ограбване на личните спестявания. Така с аргумента да се гарантират пенсии на хората, които не са били осигурявани – било заради собствен избор, или заради некоректен работодател, на практика се ощетяват всички, които са вярвали, че в частния втори стълб парите им се управляват по-добре, инвестират се и се увеличават за времето, когато ще ни се наложи да разчитаме на тях.

 

 

Както при предишните промени, така и сега социалният министър Ивайло Калфин е против, но по всичко изглежда, че предложението ще извърви законодателния си път и най-вероятно ще стане факт.

 

Дежа вю: Изненадващо и преди празниците

 

От Българската стопанска камара изпратиха позиция, с която настояват предложенията да бъдат обсъдени експертно и в нормални срокове: „Считаме за абсолютно недостатъчен триседмичният срок за обществено обсъждане, половината от който съвпада с национални празници и почивни дни. Надяваме се, че публикуването на законопроекта непосредствено преди великденските празници е съвпадение, а не нарочно действие. В същото време, не можем да не отбележим, че подобен подход бе възприет и при предходната сериозна промяна в КСО, която бе осъществена в последния работен ден преди коледните празници на 2014 г.“, пише в позицията на БСК. Оттам посочват, че когато става въпрос за състоянието на пенсионните фондове и партидите на осигурените в тях лица, промени може да се обсъждат едва след като приключат така наречените стрес тестове, които ще покажат добре ли се управляват парите на хората и стабилни ли са компаниите, на които сме ги поверили.

 
В частен пенсионен фонд се осигуряват всички българи, родени след 1959 г. Втората пенсия зависи от вноските и от доходността, която пенсионните дружества са постигнали върху натрупаната сума. Пенсията от универсалните фондове според закона е пожизнена и се изчислява на базата на очакваната продължителност на живота. Промените целят да запълнят съществуващата празнота в закона за масовото изплащане на втори пенсии, което ще започне през 2022-2023 г. Проблемът е, че при по-дълъг от разчетения период на получаване на пенсия частните фондове са длъжни да осигурят недостигащите по партидите средства, обяснява в. „Сега“. Комисията за финансов надзор предлага още от 2012 г. това да стане чрез гаранционен фонд, който да се попълва от първоначална вноска от всяко частно дружество и от такси от осигурените.

 

Решения на парче. Или не точно?

 

Според финансовото министерство обаче изплащането на пожизнена пенсия, както и на срочна пенсия – каквато предвиждат професионалните фондове за хората, които работят при тежки условия на труд и се пенсионират по-рано, е несъвместимо със запазването на индивидуалната партида на осигуреното лице, каквато е сегашната законова уредба. Това може да се осъществява "само на базата на създаване на обща сметка (пул/технически резерви), формирана от средствата на правоимащите лица, при което правото на собственост върху натрупаната в индивидуалната партида сума се заменя с правото на получаване на съответния вид пенсия", мотивират се от министерството.

 

 

Парите за втора пенсия ще се наследяват само, ако осигуреният почине, преди да е навършил възрастта за пенсиониране. Ако обаче почине година след това, парите му просто ще остават в общия кюп и нито той, нито близките му, ще могат да използват спестяванията на човека приживе.

След като парите влязат в общата сметка, хората ще избират кое дружество да изплаща пенсията им, което пък на практика прилича на опит за ограбване на бизнеса на осигурителните дружества. Предлага се тези пари да могат да се изплащат и от животозастрахователни компании, като това се мотивира с възможността за създаване на конкуренция в сектора. Според промените не всички пенсионни дружества ще могат да изплащат пенсии на осигурените си лица, защото, за да получат лиценз за това, ще трябва да отговарят на завишени критерии. "Тъй като покриването на биометрични и инвестиционни рискове от пенсионноосигурителните дружества налага завишаването на изискванията към техния капитал и формирането на достатъчно голям пул за ефективно споделяне на риска от преживяване, законопроектът не задължава всички пенсионноосигурителни дружества да осъществяват дейност във фазата на изплащане в пълен обем", пише в мотивите. От бизнеса обаче заподозряха, че отново се прави опит за преразпределяне на пазар за милиарди в полза на конкретни дружества.

 

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

пенсия, осигуровки, втори стълб, частни пенионни фондове

StreetInside

Как да сбъднем желанията си

Понеделник, 04 Април 2016 / На предела
  Това може да стане чрез мощна техника на проявлението, но трябва да внимавате какво си пожелавате   „Визуализирай това, което искаш, виж го, почувствай го, повярвай в него. Направи своя психологически проект и започвай да строиш“ - Робърт Колиър   Вие вероятн [...]

Кризисните години и уроците на живота

Понеделник, 09 Януари 2017 / На предела
7-годишните цикли и как да се справим добре в училището на живота   Всички ние постоянно научаваме по нещо ново в нашето училище на живота, където също трябва да взимаме изпити в кризисните години или времена на драстични трансформации и промени в нашия живот. През тези години ние преми [...]