Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Трима министри си тръгнаха заради катастрофата

Петък, 31 Август 2018 / Общество
203
  • БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов поиска оставките на Николай Нанков, Ивайло Московски и Валентин Радев

 

Министрите Ивайло Московски, Николай Нанков и Валентин Радев подадоха оставки, след като по-рано премиерът Бойко Борисов им ги поиска заради трагичния инцидент край Своге, в който загинаха 17 души.

На брифинг в сградата на Министерския съвет Нанков и Радев обясниха, че още в неделя са обявили готовност да поемат политическа отговорност за инцидента. Припомняме, че от няколко дни регионалният министър обяснява, че министерството е издавало предписания на фирмата-изпълнител на ремонта на пътя в Искърското дефиле, която обаче не е отстранила нередностите.

"Искаме справедливост. Съдействаме, за да може следствието да приключи. Да се раздаде справедливостта на база отговорностите. Още в неделя заявихме, че имаме отговорност. Ние коментираме нашата отговорност и това е причината да сме пред вас", обяви в петък регионалният министър Николай Нанков.

"Носим политическа отговорност. Ние сме организирали работата, ние сме лицата на министерствата и подаваме оставка. Така се прави. ГЕРБ го прави. Трима министри даваме оставка. Вероятно ще се върнем в парламента. Ще го обмислим", обяви вътрешният министър Валентин Радев.

Колегата им Ивайло Московски не присъства на брифинга, както и премиерът. Припомняме, че дисидентът Николай Колев-Босия обяви безсрочна гладна стачка, в която поиска оставката на Московски заради корупция при издаването на шофьорски книжки, която според Босия е основна причина за големия брой жертви на пътя. 80 дни след като започна гладната стачка на Николай Колев, на 30 август още 90 души обявиха, че започват гладна стачка в подкрепа на неговите искания. След оставката на Ивайло Московски Николай Колев прекрати стачката си. 

Забавянето на оставките с няколко дни след катастрофата Валентин Радев обясни с това, че е трябвало работата по разследването на инцидента да бъде надлежно свършена и предадена на следствието и прокуратурата.

Радев допълни, че на фона на тази трагедия статистиката показва спад в броя на пътнотранспортните произшествия за същия период на миналата година - през 2017 те са били 1000, а през тази са 600. Радев подчерта, че много неща се правят за намаляване на инцидентите на пътя с промените, които в момента се правят в Закона за движение по пътищата.

Дали и какви промени в организацията на работата на трите ключови за безопасността на пътищата и движението министерства ще бъдат направени, за да се решат проблемите, свързани с качеството на строителството и контрола на движението по пътищата, предстои да се разбере. Междувременно в следствието на разпит се явиха бившите шефове на пътната агенция Лазар Лазаров и Дончо Атанасов. Пред медиите Лазаров коментира, че вероятната причина за инцидента не е качеството на пътя, а невнимание от страна на водача на автобуса. 

 

Вижте още:

17 души ги няма, и виновни няма

Кой причини катастрофата до Своге?

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

катастрофа, Искърско дефиле, Своге, загинали, инцидент, оставки, Николай Нанков, Ивайло Московски, Валентин Радев

Street of Hope

Тормозът създава насилници

Неделя, 25 Юни 2017 / Гласът на детето
Насилваните в детството хора са четири пъти по-податливи от развитие на антисоциално личностно разстройство     Всички знаем, че тормозът в детството е врата към психични заболявания в зряла възраст. В повечето случаи жертвите на насилие в детството – физическо или психическ [...]

Вдигат таксите за обучение в 13 университета

Сряда, 24 Април 2019 / В клас
  В 19 висши училища няма да има промяна   Министерският съвет утвърди таксите за кандидатстване и за обучение на студенти и докторанти за новата академична 2019/2020 година. В 13 държавни висши училища размерът на таксите за обучение на студенти се увеличава с 5% до 63%, или от [...]