Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Влаковете по третата линия на метрото тръгват до седмица

Сряда, 19 Август 2020 / Общество
285
  • facebook.com/fandakova.bg

От „Красно село“ до „Хаджи Димитър“ ще е стига за 12 минути

 

Следващата седмица се открива третата линия на Софийското метро, съобщи пред Столица.bg директорът на Метрополитен проф. инж. Стоян Братоев. Вече са пускани за по час и новите каси на метростанциите на НДК и Орлов мост. Така две години след крайния срок и повече от пет след старта на проекта, жителите на южните и североизточните квартали на града ще могат да стигат за по-малко от пет минути до центъра. 

Последното отлагане на откриването на част от станциите беше заради пандемията, но затова пък сега ще заработи цялото трето трасе. Това значително ще улесни столичани и гости на София, особено при блокираните от протестиращи ключови кръстовища.
Всички тестове на метростанциите по новата трета линия са проведени както и изпитанията за сработване и синхронизиране на системите и влаковете. Софиянци ще стигат за 12 минути от  „Красно село“ до "Хаджи Димитър", а от 3 до 5 минути ще се стига от „Подуяне“ до центъра на столицата.

Всички станции по 8-километровото трасе вече са оборудвани с предпазни стени на перона, чиито врати ще се отварят автоматично и синхронизирано с тези на влаковете. А следващата година такива ще се поставят и на спирките от първата метролиния. На станциите от старите линии на метрото също ще бъдат изградени такива.

Приключило е и строителството на втория етап на третата метролиния – в „Овча купел“. Станцията е готова и по нея започва да се изгражда електрическата система. През септември там ще се пусне пробно един влак, а през октомври вече трябва да работят основните 6 системи и трите подсистеми, обясни пред Столица.bg проф. инж. Стоян Братоев. От Метрополитен ремонтираха и ул. Централна, която излиза на обновената през лятото на 2019 г. "Президент Линкълн" в Овча купел. Осигурен е добър достъп до метростанцията в Овча купел, където метрото ще прави връзка и с жп транспорта и автобусните линии към Горна Баня и Перник. 

 

Вижте още:

До края на август пускат третия лъч на метрото

За няколко часа под земята

 

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

метро, трети лъч, метростанции, Красно село, Хаджи Димитър

Street of Art

Христиана Парова: Тренировките вкъщи са полезни, колкото и тези в залата

Понеделник, 06 Април 2020 / Хранене и Здраве
За 40 дни можем да подобрим формата си, да видим резултати, които да ни мотивират да се движим повече, казва фитнес-инструкторът   Винаги е важно да се движим. Независимо от ситуацията в момента, пролетта наближава и дамите искаме да изглеждаме добре. Ето как фитнес-инструкторът [...]

Коронавирус или грип – как да ги различим?

Четвъртък, 27 Февуари 2020 / Хранене и Здраве
В България вероятно вече има хора, заразени с коронавирус, завърнали се от Италия, която се превърна във второ огнище на заразата. Според епидемиолозите е въпрос на време да получим положителни проби и оттам нататък усилията трябва да бъдат съсредоточени в здравните грижи за хората, които ще с [...]