Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Влаковете по третата линия на метрото тръгват до седмица

Сряда, 19 Август 2020 / Общество
606
  • facebook.com/fandakova.bg

От „Красно село“ до „Хаджи Димитър“ ще е стига за 12 минути

 

Следващата седмица се открива третата линия на Софийското метро, съобщи пред Столица.bg директорът на Метрополитен проф. инж. Стоян Братоев. Вече са пускани за по час и новите каси на метростанциите на НДК и Орлов мост. Така две години след крайния срок и повече от пет след старта на проекта, жителите на южните и североизточните квартали на града ще могат да стигат за по-малко от пет минути до центъра. 

Последното отлагане на откриването на част от станциите беше заради пандемията, но затова пък сега ще заработи цялото трето трасе. Това значително ще улесни столичани и гости на София, особено при блокираните от протестиращи ключови кръстовища.
Всички тестове на метростанциите по новата трета линия са проведени както и изпитанията за сработване и синхронизиране на системите и влаковете. Софиянци ще стигат за 12 минути от  „Красно село“ до "Хаджи Димитър", а от 3 до 5 минути ще се стига от „Подуяне“ до центъра на столицата.

Всички станции по 8-километровото трасе вече са оборудвани с предпазни стени на перона, чиито врати ще се отварят автоматично и синхронизирано с тези на влаковете. А следващата година такива ще се поставят и на спирките от първата метролиния. На станциите от старите линии на метрото също ще бъдат изградени такива.

Приключило е и строителството на втория етап на третата метролиния – в „Овча купел“. Станцията е готова и по нея започва да се изгражда електрическата система. През септември там ще се пусне пробно един влак, а през октомври вече трябва да работят основните 6 системи и трите подсистеми, обясни пред Столица.bg проф. инж. Стоян Братоев. От Метрополитен ремонтираха и ул. Централна, която излиза на обновената през лятото на 2019 г. "Президент Линкълн" в Овча купел. Осигурен е добър достъп до метростанцията в Овча купел, където метрото ще прави връзка и с жп транспорта и автобусните линии към Горна Баня и Перник. 

 

Вижте още:

До края на август пускат третия лъч на метрото

За няколко часа под земята

 

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

метро, трети лъч, метростанции, Красно село, Хаджи Димитър

StreetInside

Знаците на успеха

Сряда, 10 Май 2017 / Към себе си
Никой не казва, че е лесно, но пък е важно да можете да чуете себе си    Ако не сте сигурни дали напредвате в живота, може би ви трябва малко кураж, за да се уверите, че се превръщате в човека, който искате да бъдете.  Израстването не винаги е лесно или удобно. Когато даваме в [...]

Eлектромагнитна чувствителност

Неделя, 22 Април 2018 / На предела
Някои хора вярват, че ако усещате електромагнитната енергия, имате сетива и за паранормални явления   Чувствате ли се странно без да можете да обясните защо? Може би имате електромагнитна чувствителност към всички електронни устройства, които ви заобикалят. Да, ние сме заобиколени от т [...]