Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Заедно на Великден

Неделя, 16 Април 2017 / Общество
536
  • Христос Воскресе!

 

Тази година католици и православни празнуват Възкресение Христово на една и съща дата

 

„Празникът Възкресение Христово изпълва сърцата на милиони хора с любов и радост, вдъхновява ни за добри дела, помага за утвърждаването в обществото ни на такива непреходни ценности и нравствени ориентири, като грижа за бедните, страдащите и изнемогващите, любов към ближните, милосърдие и състрадание. Даруваната ни от Господа надежда за спасение ни помага да живеем, да се трудим и преодоляваме несгодите на земното битие, без да униваме.

Възкръсналият Христос да укрепява всички нас, та във всяко семейство, във всяко човешко сърце да се разпали светлината на живота! Нека Божията благодат да ни помага да устройваме земния си живот в мир, християнско благочестие, любов, братство и взаимно разбирателство!“. Това каза в празничната си реч българският патриарх Неофит, а думите му са отправени към всички, които вярват в чудото на Възкресението.

 

Тази година православният и католическият свят тази година празнуват Великден на една и съща дата - 16 април. Обикновено при католиците Страстната седмица е по-рано, като основната причина за това е, че православната църква определя датата за празнуване на Великден според Юлианския календар, а католическата църква - според Григорианския.

За последните 16 години православният и католическият свят са празнували заедно Великден общо седем пъти.
"Може би ще се постигне някакво единство в мисленето и ще се празнува заедно. Така е например латинската църква в Гърция празнува Великден заедно с православната, за да бъдат заедно. По същия начин е един жест от страна на Финландската православна църква, която празнува заедно с католиците от западен обряд Великден, за да бъдат заедно. Не са толкова много препятствията канонически и толкова непреодолими. Може би се касае за едно добро разбиране, за една добра воля да бъдем заедно и мисля, че този момент се приближава.", казва пред тв „Европа“ католическият епископ Христо Пройков.

В последните години католиците и православните сближават все повече обредите и традициите си – като ритуалът умиване на крака, който все повече се извършва и в православните храмове.
Преди две години Папа Франциск предложи да се определи дата за Великден, така че той да може да се празнува заедно с Православната църква. Той посочи неделята на втората седмица от април като най-подходяща. Тази идея е предлагана неведнъж през годините.

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Великден, църква, празник, католици, православни християни

StreetView

Откриха следи от Кехлибарената стая в Германия

Вторник, 17 Октомври 2017 / Приключения
Може би осмото чудо на света се намира в пещера в Рудните планини    Трима немски изследователи са открили следи, водещи към отдавна изгубената Кехлибарена стая. Според тях тя е скрита в една от пещерите в Рудните планини, намиращи се на юг от Саксония, недалеч от Дрезден [...]

На върха на света

Събота, 08 Юли 2017 / Места
Най-известните площадки за наблюдение от наистина много, много високо   Моментът, в който си там горе, на върха на света, който отдолу е малък и красив, винаги е паметен. И това си остава една от най-големите атракции за туристите, много преди модата на опасните селфита да се появи. Пл [...]