Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Защитници на животните искат ново ръководство на БАБХ

Четвъртък, 26 Юли 2018 / Общество
400
  • news-bulgaria.info

 

Над 50 неправителствени организации настояват за оставката на директора на Агенцията Дамян Илиев заради избиването на животните в Странджа

 

Заради кризата с евтанизираните животни и напрежението, което се създаде в района на Странджа над 50 организации за защита на животните и на природата настояват за оставката на изпълнителния директор на Българска агенция по безопасност на храните д-р Дамян Илиев. В отворено писмо до министър-председателя Бойко Борисов, разпространено от „На ти с природата“, се посочва, че в ситуацията с чумата по дребните животни БАБХ е реагирала ненавременно и непрофесионално, липсва достоверна информация, а отношението на служителите на БАБХ към хората, чиито животни бяха „избити“ е било „пренебрежително, а на моменти дори – нагло“.

„Нехуманното умъртвяването на животни по жесток начин, в разрез със законовите изисквания не за пръв път създават кризисни ситуации, придружени от медийни скандали, които закономерно доведоха до пълен срив на общественото доверие в дейността на Агенцията. Това, от своя страна, създаде риск за хората и животните не само в засегнатите региони в Странджа, а в цялата страна“, пишат още организациите.

 

Дадени са за пример и още няколко случая, в които дейността на агенцията е била на ръба на закона:

 

- Убиването в края на 2016 г. на 4 коня и 2 кучета, под предтекст, че нямали документи. В този случай имаше явно нарушение на закона и превишаване на правомощия. Това предизвика протести и искане за оставка на Дамян Илиев още тогава.

- Убиването на над 100 птици, включително от защитени видове, иззети след показна акция от Софийския зоопарк, където бяха настанени под карантина. Предтекст – липса на транспортни документи. Действията бяха извършени в нарушение не само на закона, а и въпреки съдебно разпореждане. Оправданието беше „положителни проби за птичи грип“, каквито в последствие се оказа, че няма.

- Липсата на контрол в животновъдни обекти: При случаят с лъвчетата от Разград и осакатения лъв, от агенцията дори заявиха, че те не контролират хуманното отношение и здравеопазването на животните (подписано от д-р Илиев); Случаят с конете, умиращи в Осоговската планина, където отново лъсна несвършената от БАБХ работа.

 

Аргументи за исканата оставка:

 

- Изпълнителният директор на БАБХ издава заповеди за избиване на ВСИЧКИ животни в населени места, където дори няма категорично потвърдени положителни проби. Забележете – не стадата, в които е установена зараза, а всички животни в населеното място. При ясно разписани текстове в европейска директива и национални актове, че се унищожават само заразените животни и доказано контактните, а останалите се поставят под карантина.

- Някои заповеди на д-р Илиев, са издадени, преди наличието на заболяването да бъде потвърдено от референтна лаборатория. Все още (месец след първите проби) не е ясно, дали положителните проби не се дължат нелегално вкарани от Турция ваксинирани животни или ваксини, а не на заболяване.

- При наличие на това силно заразно и смъртоносно заболяване, никой не дава обяснение, как само една овца е починала от чума (всички останали около 4000 животни са починали вследствие на евтаназия). Липсата на официално публикувана, обективна информация, доведе до бум на фалшиви новини и спекулации, създаваши евроскептицизъм.

- Начинът на избиване на животните – без да са упоени предварително, много от тях – агонизиращи минути след инжектирането, изпитвайки ужас, липса на въздух и болка, е категорично в разрез и с родното, и с европейското законодателство.

- Хаосът в документите, публикациите и изказванията, доведе до абсурни ситуации от типа „Тука има, тука нема“ – в стадото на баба Дора на 19.07. сутринта (според изявление на министър Порожанов по BTV) имаше положителна проба, а след няколко часа, очи в очи с жената, министърът каза, че положителна проба в стадото няма.(Въпреки това, животните и от това стадо бяха избити.) В друг случай, заснет от граждани, се оказа, че две овце с положителни проби от преди месец, са живи и в перфектно здраве.

До настоящата ситуация можеше и да не се стигне, ако поверената на д-р Илиев агенция изпълняваше съвестно контролните си функции, включващи контрол и превантивни мерки – така, както се изисква от законодателството – стриктно и без импровизации, пише в отвореното писмо. Организациите подчертават, че всички посочени факти могат да бъдат потвърдени чрез конкретни документи и видеоматериали.

 

Организациите за защита на животните предлагат още:

 

- Създаване на специализирана структура за хуманно отношение към животните, с участие на представители на организациите за защита на животните, която да има координиращи и контролни функции по отношение на структурите на Министерство на земеделието и храните, БАБХ, Министерство на околната среда и МВР.

- Незабавно прекратяване на избиването на здрави, неконтактни животни. Поставяне им под карантина. Публикуване на пълна информация, позволяваща проследяването на всяка положителна проба от и до конкретни животни и животновъдни обекти.

- Извършване на пълен геномен анализ, съгласно препоръките на експертите от ЦОРХВ.

 

Вижте още:

Чумаво време 

Отношението към животните у нас потресе Европа 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

БАБХ, чума, криза, евтаназия, Дамян Илиев, На ти с природата

StreetInside

Учени създадоха химера между прасе и маймуна

Неделя, 08 Декември 2019 / На предела
Експериментът е част от проект за отглеждане на човешки органи за трансплантация   Китайски учени създадоха химера между маймуни и прасета. Животните са имали само малко количество маймунска ДНК - концентрирана в клетките на сърцето, черния дроб, далака, белите дробове и кожата. Екипът [...]

Как да превърнем тревожността в сила

Сряда, 06 Декември 2017 / Кариера
Има много начини да  преодолеем страховете си, но най-ефикасният е този, който ще ни помогне да осъзнаем, че сме по-силни от нашите мисли   Редица проучвания направени през последните години показват, че едни от най-успешните  изпълнителни директори страдат от тревожни разстро [...]