Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Застрахователите отвръщат на удара

Събота, 14 Януари 2017 / Общество
6608
  • StreetWatch

След въвеждането на сезонна застраховка "Гражданска отговорност", много компании обмислят повишение на цените 

 

След въвеждането на сезонна застраховка "Граждаска отговорност" за мотоциклети и кемпери, застрахователите се канят да компенсират загубите си с по-високи цени на полиците, разказа пред StreetWatch представител на застрахователен брокер.

Тази седмица депутатите гласуваха окончателно промените в Кодекса на застраховането. Според тях водачите на мотоциклети, мотопеди, кемпери и други сезонно използвани возила ще могат да сключват задължителната застраховка за период, по-кратък от 12 месеца, но не по-малък от 30 дни.

До измененията в Кодекса за застраховането се стигна след протести на мотористи през лятото,  но основният мотив беше свързан с проблемите по обратна регистрация на отписаните заради неплатената застраховка моторни превозни средства. Според вносителите на промените задължителното отписване от регистрите на КАТ ще причини голям хаос и ще натовари администрацията на МВР и Гаранционния фонд.

От Асоциацията на българските застрахователи обаче смятат, че запазването на това изискване ще принуди нарушителите да сключат полицата. За бизнеса годишната застраховка на сезонно използвани моторни превозни средства означава повече приходи, а за собствениците на мотори и каравани – разход за нещо, което не ползват от декември до март. 

 
Аргументът на застрахователите е, че когато незастрахован моторист причини инцидент, това натоварва Гаранционният фонд, който изплаща щетите на пострадалия. Фондът се издържа с вноските на застрахователите, следователно това е индиректен разход за застрахователните компании и техните коректни клиенти.  Затова още преди промените да станат факт от АБЗ се заканиха, макар и с половин уста, да ги бойкотират като повишат цените така, че да отблъснат бъдещите си „сезонни” клиенти. От бранша не са разговорливи по темата,  но неофициално коментират, че цената на 6-месечна застраховка ще е поне 60% от стойността на годишната полица. Някои фирми са склонни на по-драстични увеличения. От началото на годината застраховките на мотоциклети вече са над 30 на сто по-скъпи в сравнение с цените от миналата година. Цените за среден клас мотоциклети (до 750 куб. см) са между 105 и 300 лева годишно. 

По данни на Пътна полиция са регистрирани около 150 хил. мотоциклета. От АБЗ неведнъж са посочвали статистика, според която именно в зимния сезон има големи щети, предизвикани от водачи на две гуми. През 2013 г. щетите при такива инциденти са 31% от всички, за 2014 - 27%, 2015 - 31%, а през 2016-а – 26%.

Броят на незастрахованите мотоциклети и мотопеди към 15 декември е 76%. В пиковия сезон - към 30 юни, застрахованите мотоциклети и мотопеди са били 60 567, тоест по-малко от половината, аргументират се застрахователите.

Тепърва предстои компаниите да обявят цените и вида на срочните застраховки – за 1, 3 или 6 месеца.

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...
  • 1 -0
    Васко 15.01.2017 / 20:07

    Като ще са задължителни гражданските да им направят и фиксирана максимална цена - нали за това са там тия депутати! Така и така се смятат по таблици в зависимост от кубиците да вкарат максимална цена за дадени кубици на двигател! Щом застрахователите кярат толкова от прост закон нека им се сложи таван за да не се реят из небесата!


Автор

повече за автора

Ключови думи:

Сезонна гражданска отговорност, застрахователи, мотори, кемпери, АБЗ

Street of Art

Инсталация от варели на Христо Явашев

Понеделник, 06 Юни 2016 / Под прожектора
  Новата гигантска скулптура е на Лазурния бряг     80-годишният творец Кристо (Христо Явашев) изненада с гигантска скулптура, в която варели са използвани като строителни блокове. Пред АФП Кристо разкрива, че идеята е узрявала няколко десетилетия, преди да се стигне до сег [...]

Духът на коледните реклами

Сряда, 07 Декември 2016 / Стил
Кампаниите, с които големите фирми се опитват да спечелят сърцата ни   В България не харесваме наложената от политиците дума „заедност“, но пък тя наистина може да звучи добре, когато говорим за Коледа. През останалото време на годината може и да се дразним от рекл [...]