Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Духовното израстване е материален бизнес

Вторник, 09 Май 2017 / Към себе си
1818
  • сн. Георги Станков

 

И вие ли сте забелязали огромния интерес към темата за духовното и нематериалното в живота ни?

 

 

Постоянно срещаме реклами на книги, лекции и семинари как духовно да се пробудим и развием, как да открием истинската си духовна същност и истинското си Аз. В тези практики откривам три парадокса: научен, етичен и професионален.

Научният е, че абсолютно винаги подобни духовни семинари са квазинаучни. Те вземат дадени научни открития и психологически теории, опростяват ги, вадят ги от контекста, парфюмират ги с красиви послания и ги представят като някакъв съвършено нов продукт. Често в науката такива "продукти" се наричат метатеории. По този начин можете да срещнете идеи на Ериксън или Маслоу, вплетени в някакви каламбури, за да вдъхват научност на измислицата на поредния гуру. Науката психология е потърпевша от подобни неща, макар, че понякога ги прилагат именно хора, представящи се за психолози.

Етичният е, че обикновено "духовното израстване" излиза доста скъпо. Колкото и да изглежда парадоксално, обучителите в духовно израстване често подхождат материално към потребителите на своя квазинаучен продукт. Понякога се комбинират няколко продукта - семинар, книга, консултиране... Оказва се, че духовното е много материален бизнес... Затова не приемам, че ценообразуването на такъв продукт може да се оправдае с "Ами всеки професионалист си определя сам стойността на труда." Винаги има един праг на почтеност и на съобразяване със средата, в която работиш. Дори когато работата ти не е научно издържана, редно ли е да използваш несигурността на клиентите си?

Професионалният абсурд е, че гуруто избягва да поема отговорност за работата си. Да, вярно е, че потребителят (или клиентът, както го наричаме в психологията) е отговорен за своите решения и че трябва да работи върху себе си. В случая обаче гурутата се крият зад други обяснения, дори когато продуктът им е купен или се консумира продължително. Например все ще се намери обяснение, че вината нещо да не се получи е в потребителя, а не в продукта. Крайната цел (няма значение дали ще я наречем щастие, духовно израстване или другояче) винаги остава на една ръка разстояние и още нещо трябва да се направи. В резултат, уж побутвани с приказките за самоуправление и самоовластяване, хората всъщност стават зависими от наставленията на гуруто, като едни социални наркомани, които ходят години наред на семинари за поредната доза метатеория.

 

kabdul.deviantart.com

 

 

По темата за отговорността ще кажа следното: Когато при теб дойде човек в критична ситуация, в състояние на несигурност и тревожност, той не може да осмисля и да преценява всичко, но той ти се доверява и ти си отговорен за него точно както и той е отговорен за себе си.
 
Но защо (все пак) толкова много интелигентни и образовани хора следват мантрите на гурута за духовно израстване? Защото наистина много хора изпитват вътрешна несигурност в определени периоди от живота си,  и тогава те по-лесно следват внушения и по-лесно се хващат на предложените им решения. Тогава хората имат по-голяма склонност да следват авторитети и това са харизматичните, сладкодумни гурута. 
 
А мечтата за самоактуализация и личностна реализация е вечна и затова винаги се намират хора, които да повярват на поредния ребрандиран, излъскан и разпалващ фантазиите продукт.

 

 

Йерархията на потребностите на великия психолог Ейбрахам Маслоу,
която много гурута на духовното израстване използват в метатеориите си.

 

Статията е от блога на автора

 

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

духовно израстване, наука, бизнес, психология

Street of Art

Писателят Владимир Зарев получи наградата „Паисий Хилендарски“

Вторник, 07 Ноември 2017 / Под прожектора
Той е удостоен с нея за изключителния си принос за развитието на националната културна идентичност и духовни ценности   Българският писател и редактор Владимир Зарев получи държавната награда „Св. Паисий Хилендарски“ за 2017 г. Наградата връчи премиерът Бойко Борисов на цере [...]

Костенурка донесе "Еми" на Дъстин Хофман

Вторник, 22 Ноември 2016 / Под прожектора
Той получи отличието в категория "Най-добър актьор"   Холивудският актьор Дъстин Хофман беше отличен с международната награда "Еми" в категорията „Най-добър актьор” за изпълнението си в „Костенурке, костенурке” по книгата на Роалд Дал, съобщи БГНЕС. Наградите се [...]