Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Как да се справим с негативизма

Неделя, 16 Октомври 2016 / Към себе си
1504
  • gratisography.com

 

 

Четири неща, които можете да направите за повече позитивизъм

 

През главата на човек минават между 25 хиляди и 50 хиляди мисли на ден и ако сте песимист, или минавате през лош период, това със сигурност изглежда като огромен мрак.

Повечето хора не приемат достатъчно насериозно тревожността и стреса. Те просто продължават да се отдават на негативизма, защото не чувстват конкретни последици от това, но суровата истина е, че рано или късно отдаването на черните мисли ще ви се отрази. Много вероятен резултат от това в дългосрочен план е депресията. А справянето с психическите разстройства, често е по-голямо предизвикателство, отколкото с последствията върху здравето.

Ето един прост тест, който ще ви позволи да разберете дали не трябва да поработите малко за настроението си. Запитайте се кога беше последният път, когато се чувствали истинско щастие. Ако отговорът не ви удовлетворява, а това е нещо, което можете да оцените, трябва да знаете, че вие сте единственият отговорен за качеството на живота си. И трябва да установите контрол.

 

1. Разберете откъде идва негативизмът

 

За да елиминирате или излекувате нещо, имате нужда да определите ресурсите си, защото в противен случай няма да имате особен успех – ще е като да се опитвате да победите враг, когото не виждате докато се опитвате да размахвате ръце в тъмното. Така че първият въпрос е кой или какво е източник на тревогата ви? Много хора имат проблеми, за които вярват, че е невъзможно да разрешат – като например огромен дълг, оставен от родителите им, пълно неудовлетворение от кариерата, преодоляване на трудна раздяла. Вярно е, в тези ситуации често няма ясно „лошо момче“, което да посочите с пръст, но това не означава, че не можете да се освободите от отрицателната енергия.

Вместо да сте сърдити на всички в офиса си, защото не ви харесва да сте там, трябва да използвате свободното си време, за да откриете нова работа, която наистина ще харесвате. Раздялата не е краят на света, защото ви дава възможност да се срещате с нови хора и да използвате новооткритото време, за да научите повече за себе си. А дококолкото става дума за пари, всеки има проблеми с тях – трябва да разработите дългосрочен план за справяне със ситуацията и да спрете да мислите негативно за това.

 

2. Променете навиците си

 

Аз съм голям защитник на зоните на комфорт – те ми позволяват да мисля ясно, чувствам се защитен докато съм сам и практически няма шанс някой и нещо да ме раздразни. Въпреки че подкрепям и разбирам хората, които харесват техните зони на комфорт, има нещо много важно, което важи за всички нас – животът не трябва да бъде предсказуем 24 часа/ 7 дни в седмицата. Всички сме роби на навиците си, но това не е начинът да живеем живота си, защото той може да ни предложи много повече от това.

Не всички от нас са спонтанни и авантюристи, някои хора просто не са родени за това. Но това не пречи да прекарвате повече време с хора с див и непредсказуем дух. Рутината е удобна, защото ни дава стабилност, но да се радваме на живота, означава да отворим съзнанието си и да създаваме спомени.

Опознайте себе си и експериментирайте като опитвате нови неща. Не става дума за големи неща, знаете – можете да опитате нови ястия или екзотична храна и няма значение дали ще ви харесат или не. Слушайте тялото и ума си и си позволете да цените малките неща, защото това означава да си жив и важи за всички.

 

3. Провалът не е краят

 

Негативизмът идва в различни форми и чувството за раздразнение или безизходица е едно от най-често срещаните неща, с които се сблъскваме ежедневно. Много от хората наоколо имат истински проблем с провала, дори и само ако става въпрос за провал на плановете ви. Един от най-често повтарящите се съвети, които дават успешните хора, е да останем позитивни. Няма значение колко пъти се проваляте, защото вашият успех е резултат от това колко пъти сте способен да се изправите.

Провалът не е краят, той всъщност е ново начало. Във времена на неприятности и черни мисли, ние често искаме нещо съвсем ново и точно това е, което стои срещу нас. Ако промените гледната си точка, вие можете да промените песимистичната си природа и да станете по-весел и позитивно настроен – това изисква само малко желание.

 

4. Бъдете полезен

 

Друг начин да се чувствате добре със себе си е това да се усещате способен и необходим. Увереността е едно от първите неща, което трансформира негативизма и вие трябва да работите за увеличаването на своята увереност, защото това ще ви накара да се почувствате по-добре.

Със сигурност има едно, две или повече неща, които планирате от много време – е, сега е идеалното време да ги започнете. Да направите нещо за дома си, ще свърши чудесна работа, защото вероятно имате баня, която се нуждае от ремонт – съсредоточете енергията си около това. Или около онези малки домакински задължения, като миене не съдовете, които могат да ви помогнат да станете по-спокойни и фокусирани. Дори и да ви липсва желание и воля точно сега, нещата ще се променят в момента, в който осъзнаете, че сте направили нещо красиво, че сте променили средата около себе си.

Друг начин да се почувствате добре е да помогнете на приятел или човек от семейството си. По този начин вие всъщност правите избора да бъдете положителен. Да сте „хванати“ в определен начин на мислене не е нещо, с което можете да се справите лесно, но със сигурност можете да се справите. Основното е, че никой и нищо не трябва да стои на вашия път към щастието – дори и вашето съзнание. Позитивността не е недостижима цел. Така че променете вашия филтър и започнете да виждате света така, сякаш го виждате за пръв път.

 

Lifehack.org

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

негативизъм, оптимизъм, промяна

StreetBoard

Пускат спряното парно в София днес

Четвъртък, 09 Февуари 2017 / Истории от града
Столична община ще сезира прокуратурата заради аварията в "Топлофикация - София"    До довечера се очаква да се възстанови топлоподаването в източните квартали на София, които вече няколко дни са без парно, обещават от "Топлофикация", съобщи Нова телевизия. Заради аварията беш [...]

Обновиха първата кучешка площадка в София

Сряда, 24 Април 2019 / Истории от града
Мястото ще даде и възможност за срещи на специалисти и собственици на кучета   Първата кучешка площадка в София отново е приятно място за разходка на домашни животни и техните стопани. Намира се в в Княжевската градина до Орлов мост и беше открита отново в неделя, след като беше обновен [...]