Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Как да стопим черните мисли

Сряда, 17 Май 2017 / Към себе си
1986
  • gratisography.com

 

Приемете лошите неща като уроци и опит, върху който да стъпите, за да постигнете нещата, които са важни за вас

 

Да се поддадеш на лошото настроение е наистина лесно. Ставате от леглото и денят тръгва наопаки – успали сте се, а точно преди да излезете котката се изпикала в обувката ви, после изпускате автобуса, докато бързате към офиса някой ви блъска и се заливате с кафе...Примерно. Започнал накриво, денят продължава в същия дух докато накрая не сте се изпокарали с всички, провалили сте важна задача, объркали сте всичко до безобразие. В такива дни идеята да мислим хубави неща, за да ни се случват хубави неща, звучи абсурдно. Обаче хората отвръщат на това, което виждат отсреща. Ако се усмихвате, вероятността да получите повече усмивки и подкрепа от колегите е далеч по-голяма, отколкото ако влетите в офиса бесни и започнете да крещите или да мърморите... Дали зад нещастното стечение на обстоятелства в живота ни не стои нещо, което сами сме създали и което ни спъва от години без да го забелязваме?

Има много неща, които изчерпват енергията ни, но отговорността за това дали това ще продължи да се случва е наша. Това важи и за нещата, които не можем да променим – наш е изборът дали да приемем или отхвърлим лошите обстоятелства. Например, ако в офиса средата е токсична, каквото и да правите, вероятно никога няма да получите добра дума от хората около себе си и колкото повече се стараете, толкова повече нещата се влошават, а в края на деня се прибирате изцеден и неудовлетворен. Накратко, полагате усилия, но каквото и да правите, не се чувствате нито оценени, нито щастливи.

В психологията има едно добре известно правило - че за да получим обич, първо трябва да можем да я дадем. И че това започва с обичта към себе си. Първата ни работа е разчистим собствената градинка от плевели и след това внимателно и с грижа да я направим шарена и цветна. Една от често препоръчваните техники е да си изградим навика да подменяме лошите мисли с добри. Ако правим това всеки път, когато имаме проблем обаче, рискуваме да отидем в другата крайност – да се затворим под похлупака на илюзиите и да започнем да избягваме проблемите. Балансът е в това да създадем около себе си радостна среда, в която да разрешим натрупаните проблеми – тези, които зависят от нашите действия, разбира се.

Ето още няколко техники, които могат да помогнат (с условието, че ставайки по-спокойни и уравновесени, хората трябва да се справят по-лесно с поемането на отговорност за това, което създават в живота си):

 

- Обърнете внимание какво ви натъжава. Какво можете да направите, за да промените ситуацията? Можете ли да промените отношението си към проблема и да видите ползите от затрудненията, които имате в момента? Мислете за това, което печелите от тази ситуация, а не за това, което тя ви отнема. Приемете лошите неща като уроци и опит, върху който да стъпите, за да постигнете нещата, които са важни за вас. Може би си струва да потърсите друга работа и да се махнете от токсичния офис – понякога има хора и места, които не можем да променим и ако тази среда единствено ви изчерпва без никаква перспектива нещата да се променят и ако нямате развитие, дали това е вашето място? Това важи и за останалите важни неща в живота ви – вие определяте дали сте жертва на обстоятелствата или поемате по път, който да ви изведе до успех.

 

- Не потъвайте в притеснения. Ето една тренировка за ума, която помага – поставете си мъничката цел за 2 минути в деня в определено от вас време да мислите за хубави неща. Тези две минути са зона, свободна от лоши мисли. Когато превърнете това в навик, сами ще усетите, че времето за шарени и цветни мисли се увеличава, а това ви прави по-усмихнати.

 

- Помислете какво ви ядосва и изберете няколко неща, за които ви е най-лесно да промените отношението си. Може да са дребни, дори е по-добре да започнете с дребните неща – струва ли си да е ядосвате за една напикана от котката обувка или за една залята с кафе блуза? После се опитайте (целенасочено и с усилие) да подходите по същия начин към важните неща – към проблемите в живота, работата, бизнеса, здравето...

 

- Ценете това, което имате и влагайте енергията си в нещата, които обичате. Обръщайте внимание на начина, по който говорите -  думите са енергия и използването на негативни конструкции привлича лошите неща към нас. Затова всеки път, когато се чувствате зле или сте наранени, опитвайте да говорите за проблема след като емоцията от разочарованието е отминала. 

Да мислим позитивно не е панацея и не означава да бягаме от проблемите. Това е начин да променим отношението си към нас самите и нещата, с които се заобикаляме. Защото доброто привлича добро и обратното.

 

Вижте още:

Как да се справим с лошите мисли 

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

мислене, позитивна нагласа, решаване на проблеми

StreetBoard

Бюджетът за догодина показва отказ от административна реформа

Петък, 30 Ноември 2018 / Общество
И през 2019 година ще се наливат пари в нереформираните силови ведомства, не се говори за съкращения на чиновници, а само за по-високи заплати   Бюджет 2019 показва, че властта отново няма намерение да прави административна реформа. И тази година силовите министерства получават увеличен [...]

Българин откри планета с вероятен живот

Вторник, 14 Юни 2016 / Българи от ново време
    Името на астрофизика Веселин Костов се появи в американско специализирано издание като откривател на планета с две слънца     Астрономи от Goddard Space Flight Center към NASA и Diego State University откриха най-голямата планета извън Слънчевата система в орбита о [...]