Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Каквото и да става, не се предавай

Неделя, 22 Април 2018 / Към себе си
775
  • visittnt.com
  • indiatvnews
1 / 2

 

Историята и заветите на Далай Лама

 

Далай Лама е главата на тибетския будизъм. Будистите вярват, че той е прероденият бодхисатва Авалокитешвара, бодхисатвата на състраданието. Отказал се е от пълното просветление, за да осъществи на земята мисията по спасяването на всички живи същества.

Първият Далай Лама е управлявал още през далечната 1391 година. До 1959 година Далай Лама е бил царят на Тибет, ръководил страната от столицата Лхаса. В историята на Тибет са известни 14 носители на титлата Далай Лама. Всички те, според учението за прераждането, са въплъщение на един и същ духовен учител. След като духовният учител почине, започва търсене на детето, в което той се е преродил. Приема се, че раждането на новия Далай Лама се съпровожда от някакви свръхестествени явления. Новият Далай Лама се търси сред момчетата, които са родени не по-рано от 49 дни след смъртта на Далай Лама и не по-късно от две години след смъртта му. Далай Лама встъпва в длъжност, когато стане на 18 години.

Четиринайстият Далай Лама, духовният учител Тензин Гяцо е роден в Тибет през 1935 г. През 1933 година умира предишният Далай Лама, а 18 месеца след смъртта му, е открит новият Далай Лама, който е роден в селцето Такцер, провинция Амдо. През 1939 година той напуска селото и заминава за Лхаса. На пет години новият Далай Лама започва образованието си в манастир.

През 1949 година в Тибет нахлули войски на Китайската Народна република и принудили управляващите да се съгласят с признаването на върховната власт на КНДР. През 1959 година Далай Лама напуска Лхаса и отива да живее в Дхармсала в Индия, откъдето управлява автономното тибетско правителство в изгнание.

През 1989 г. получава Нобелова награда за мир за делото си, посветено на мирната борба за автономия на Тибет от Китай. Остава начело на държавата на Централната тибетска администрация до оттеглянето си на 14 март, 2011.

Голямата мечта на Далай Лама е да превърне Тибет в зона без насилие и оръжие, в място на хармонично съществуване на човека и природата.  Духовният лидер на Тибет твърди, че иска автономия за родната си земя, а не независимост. Той също така изразява желание да се върне в Тибет. "Винаги, както виждате, се възхищавам на духа на Европейския съюз", каза той във видеопослание до базираната във Вашингтон Международна кампания за Тибет, която отбелязва 30 години.

"Общият интерес е много по-важен от националния интерес. С подобна концепция съм много склонен да остана в Китайската народна република. Китайската дума „република“ показва някакъв вид съюз", добави той.

 

 

Ето някои от неговите завети:

 

1. Щастието не идва наготово. То е резултат от твоите действия.

2. Любовта е отсъствието на желание да съдиш другия.

3. Ако ситуацията може да се оправи, значи няма смисъл да се тревожиш. Ако не може да се оправи, значи няма да помогне, ако се тревожиш. Изобщо, безсмислено е да се тревожиш.

4. Съди за своя успех по това, от което ти се е наложило да се откажеш, за да го постигнеш.

5. Ключът към щастието е вътрешният мир. Когато си го постигнал, няма значение какви външни проблеми те спохождат. Ако не си в мир със себе си, колкото и комфортен и уреден да е животът ти, различните обстоятелства вечно ще те карат да се чувстваш тревожен, несигурен, нещастен.

6. Всеки ден прекарвай малко време насаме със себе си. Това ще ти помогне да станеш по-уравновесен и по-позитивен.

7. Врагът е твоят най-добър учител. Той те провокира да откриеш и изявиш своите най-силни страни.

8. Бъди готов да се промениш, но не изневерявай на ценностите, в които вярваш.

9. Три правила ще ти помогнат да живееш по-добре: уважавай себе си, уважавай другите, бъди отговорен за своите действия.

10. Каквото и да става, не се предавай. Работи върху сърцето си. Прекалено много работим върху умовете си, вместо върху сърцата си.

 

Вижте още:  

И нека силата да е с нас

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Далай Лама, Тензин Гяцо, будизъм, Тибет

Street of Art

Гаф на финала на Оскарите

Понеделник, 27 Февуари 2017 / Под прожектора
Мюзикълът „Ла ла ленд“ е големият победител с 6 статуетки, но най-добър филм е "Лунна светлина"   Драмата на Бари Дженкинс „Лунна светлина” („Moonlight”) спечели наградата „Оскар” за най-добър филм на Американската академия за киноизкуство [...]

Рибеното масло може да намали алергиите при децата

Понеделник, 05 Март 2018 / Хранене и Здраве
Приемът на пробиотици по време на бременност влияе по същия начин   Една капсула рибено масло на ден през бременността и по време на първите месеци от кърменето може да намали риска за бебето от хранителни алергии, предполагат учени, цитирани от ВВС. Употребата на Омега-3 от майката е [...]