Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Те, манипулаторите

Петък, 16 Март 2018 / Към себе си
845
  • pixabay.com

Ще направят всичко, за да ви оплетат в мрежите на собствените си мечти

 

Те, манипулаторите, ще ви извадят душата с памук, за да постигат собствените си цели. Те са привлекателни, добродушни, всеотдайни и много работливи. Но всъщност, те, манипулаторите, са хора на лъжата – лъжа, в която често самите те вярват, но чиято цел е да постигат целите си на гърба на нечии усилия. Не и на собствените им.

В действителност, те, манипулаторите, са мили и добри само докато постигнат целите си, а ако се опитате да им се противопоставите, оголват острите си зъби, за да надянат маската на мъченици. С единствената цел да контролират останалите в постигането на собствения си комфорт. Ако работите с такива хора, най-вероятно ги търпите и си мълчите, само защото не искате конфликти на работното си място. Но, рано или късно, идва моментът, в който се противопоставяте и те започват да хвърлят мрежите си за наивници някъде другаде. Не е така обаче, когато става въпрос за отношенията в семейството. Когато говорим за отношения, основани на обич, не би трябвало да има изгода и манипулация. Но, точно личните отношения са най-благодатното поле за изява на манипулаторите. Защото те са егоцентрици. А това означава, че очакват от вас да обслужвате техните, а не своите мечти. И са готови да го постигнат с всевъзможни тактики. 

 

Лъжи

 

Манипулаторите лъжат. Но не за да спестят неудобна истина, или пък неволно. Те лъжат целенасочено, когато имат интерес в една или друга ситуация. И така са усвоили лъжата, че сами си вярват, когато трябва да ви убедят в правотата си. Имате колежка, която често боледува, за да взимате неудобните й смени, а после виждате, че публикува снимки от концерта, на който вие щяхте да ходите? Това е само елементарен пример. В семейните отношения манипулаторите най-често лъжат, за да избегнат неудобни семейни задължения, или просто за удоволствие. Защото в техните очи вие сте длъжни да се грижите за всичко, докато те се забавляват. Лъжците винаги казват истината наполовина, така, че да убедят останалите, че са надеждни хора, на които може да се разчита. Всъщност те се стремят само към това, което те самите искат и изобщо не ги интересува как се чувстват останалите около тях. 

 

Мълчание

 

Това е очевидна и елементарна манипулация, която обаче постига невероятни резултати, когато обектът на манипулацията отказва да се подчини. Целта е да ви накарат да съжалявате за своя постъпка и много често постигат точно това. Вие искате да останете вкъщи, защото имате работа за довършване, но човекът до вас иска да отидете на купон с хора, които не са ви приятни – отказът ви може да бъде наказан с мълчание, което ще продължи докато не се откажете от собствените си желания в името на това, което би трябвало да е връзка.

 

Привидна безкористност

 

Наистина безкористните хора са почтени. Манипулаторът може да ви заблуди, че е такъв, но обикновено прави жестове към вас с ясно определена цел. Това обаче не е никак лесно да се разбере, защото обикновено той играе ролята си съвършено, за да накара останалите да паднат в капана му. Манипулаторите също така умеят да карат останалите да се съмняват в собствения си здрав разум, възпирайки ги примерно да преследват мечтите си и заробвайки ги в изпълнение на собствените си нужди.

 

Заплахи

 

Това също е форма на манипулация. Манипулация е както откритото заплашване – например партньорът заплашва, че ще напусне другия, ако не бъде оставен да си прави каквото си иска без да се съобразява с останалите. Учудващо е защо някой би търпял подобни отношения, но това е често използвана тактика и когато опре до сметките, жилището, децата и всичко останало, много често дава нужните резултати. Има и подмолни заплахи, облечени в доброта и сърдечност, чиято единствена цел е манипулаторът да постигне собствената си цел, докато вие си мислите, че прави нещо за вас.

 

Вина

 

Вменяването на вина е начин да ви накарат да се почувствате длъжен да изпълнявате тяхната воля. И далеч не става въпрос за директни обвинения или непременно за сериозни неща. Може например да помолите човека срещу вас да намали звука на телевизора, а той го изключва напълно. Какво ви казва с това? Всъщност ви казва, че трябва да се съобразявате с него, а вашето мнение и удобство за него няма никакво значение.

 

Порицаване

 

Това е най-подлият начин, използван от манипулаторите. Допускате ги до себе си, споделяте за своя слабост, а те я използват срещу вас. Може просто да се присмиват на килограмите ви, но може и да ви наранят сериозно и то с единствената цел да се чувствате непълноценни, за да имат власт над вас. Такива манипулации много често използват и родители спрямо децата си, за да ги задържат при себе си – заради собствения си егоистичен комфорт. Със сигурност познавате поне една жена или мъж, който не е успял да създаде семейство и живее с някой от самотните си родители. А този родител му внушава как всички искат да го използват, или че никой няма да го търпи, защото е глупав и неспособен... Или имате приятелка, която споменава как на „тези години“ няма да намери друг и търпи пияницата на дивана, който й обяснява, че за нищо не става... А когато тя най-накрая откаже да търпи това, манипулаторът от дивана просто ще хвърли мрежите си някъде другаде.

 

 

 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

манипулация, отношения, семейство, лъжа, вина

Street of Art

Ди Едж във Ватикана

Вторник, 03 Май 2016 / Под прожектора
  Китаристът на ирландската рок група е първата рок звезда, която получи възможност да пее в Сикстинската капела   Китаристът на ирландската рок група U2 Дейв Евънс (The Edge) се превърна в първата рок звезда, която е имала възможността да пее в Сикстинската капела във Ватикана. [...]

Стегнато тяло с едно упражнение

Петък, 15 Юли 2016 / Хранене и Здраве
  За хора, които не се движат достатъчно, в началото може да е сериозно предизвикателство   Открих „планк“, когато търсех информация за упражнения за корема, които могат да се изпълняват без да натоварват кръста и са подходящи за хора с дискова херния. Някои го нарича [...]