Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Магнитният северен полюс продължава да се движи към Русия

Понеделник, 30 Декември 2019 / На предела
260
  • ktoo.org

 

Магнитният и географският северен полюс не са едно и също нещо

 

Северният магнитен полюс ще се движи в посока към Сибир със скорост от около 40 км на година, показват наблюденията на Британският Институт за геоложки проучвания и Националните центрове за екологична информация на САЩ.  Геофизикът и геомагнитен специалист д-р Циаран Беган прогнозира, че компасите ще започнат да сочат на изток от географския, истинския Северен полюс в рамките на следващите 20 години.

"До 2040 г. всички компаси вероятно ще сочат на изток от истинския север", казва пред Business Insider ученият, който участва в създаването на актуализирания световен магнитен модел.

Използван от всичко - от приложения за компас за смартфони до системи за пренос на GPS и телекомуникации, Световният магнитен модел беше актуализиран през изминалата година. Учените заместиха модела за 2015 по-рано от планираното, след като изчислиха, че той става толкова неточен, че може да причини навигационни грешки.

Северният магнитен полюс е скитаща точка върху повърхността на Северното полукълбо, при която земното магнитно поле сочи вертикално надолу. Той се движи във времето поради промени в ядрото на Земята. През 2001 г. точката лежи западно от остров Елисмиър в Северна Канада, през 2009 г. все още е на територията на Канада, но се движи към Русия с около 55 – 60 km/година.

В Южното полукълбо се намира Южният магнитен полюс. Тъй като земното магнитно поле не е точно симетрично, Северният и Южният полюс не са антиподи, което означава, че права линия от единият към другия не преминава през геометричния център на Земята.

Бегън обяснява, че макар „магнитният север да е прекарал последните 350 години в скитане из една и съща част на Канада“, като започва през 80-те години, „скоростта, с която се движеше, скочи от 10 километра годишно до 50 километра”.

Освен това, точно по това време Магнитният северен полюс започна да се движи извън района около северните острови на Канада и на север към най-северната част на Арктика и отвъд нея, към Русия.

През септември Магнитният север премина на 390 км от истинския север (т.е. точката на Земята, където линиите на географската дължина се доближават на север) и премина през меридиана на Гринуич. Такова позициониране на магнитния север никога не е наблюдавано, откакто започва следенето на геомагнитния север през 16 век.

Учените все още не са сигурни какво причинява движението на Магнитния северен полюс към Сибир през последните няколко десетилетия, въпреки че се смята, че е свързано с избиването на течен никел и желязо дълбоко във външното ядро на планетата, на около 2900 км под повърхността, и огромното електрическо напрежение, което това създава.

Това отсъствие на сигурност и пълната липса на човешка способност да контролира процеса означава, че въпреки че се предвижда геомагнитният север да продължи движението си на изток, той може също толкова лесно да спре или дори да обърне хода си в бъдеще.

Бегън отбеляза, че в сравнение със северния си колега, южният магнитен полюс остава сравнително послушен, намиращ се в район на юг от Австралия вече над 100 години. 

 

Вижте още:

Защо отслабва магнитното поле на Земята

Сбогом, Слънце: Кога и как ще настъпи краят на Земята?

26-ата българска експедиция потегля към Студения юг

 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

магнитен северен полюс, компаси, Земя, Северно полукълбо, Канада, Русия

StreetView

Ще оцелеят ли коралите?

Неделя, 09 Юли 2017 / Места
Големият бариерен риф остана извън списъка на застрашените обекти на ЮНЕСКО   Най-голямата коралова система, дом за огромен животински свят, образуван преди 20 млн. години, Големият бариерен риф е “събрал” 900 острова и 2900 рифа с дължина от 2600 км и площ от близо 350 хил [...]

Езерото Керкини – светът на птиците

Вторник, 29 Май 2018 / Места
Когато искаме да се измъкнем от ежедневието, един практичен и лесен начин са еднодневните екскурзии. Не са скъпи и въпреки някои неудобства на организираното пътуване, със сигурност ще се заредите с нови впечатления. Пътуване от Кулата до езерото Керкини на цена от 25 лева е съвсем прилична о [...]