Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Магнитният северен полюс продължава да се движи към Русия

Понеделник, 30 Декември 2019 / На предела
406
  • ktoo.org

 

Магнитният и географският северен полюс не са едно и също нещо

 

Северният магнитен полюс ще се движи в посока към Сибир със скорост от около 40 км на година, показват наблюденията на Британският Институт за геоложки проучвания и Националните центрове за екологична информация на САЩ.  Геофизикът и геомагнитен специалист д-р Циаран Беган прогнозира, че компасите ще започнат да сочат на изток от географския, истинския Северен полюс в рамките на следващите 20 години.

"До 2040 г. всички компаси вероятно ще сочат на изток от истинския север", казва пред Business Insider ученият, който участва в създаването на актуализирания световен магнитен модел.

Използван от всичко - от приложения за компас за смартфони до системи за пренос на GPS и телекомуникации, Световният магнитен модел беше актуализиран през изминалата година. Учените заместиха модела за 2015 по-рано от планираното, след като изчислиха, че той става толкова неточен, че може да причини навигационни грешки.

Северният магнитен полюс е скитаща точка върху повърхността на Северното полукълбо, при която земното магнитно поле сочи вертикално надолу. Той се движи във времето поради промени в ядрото на Земята. През 2001 г. точката лежи западно от остров Елисмиър в Северна Канада, през 2009 г. все още е на територията на Канада, но се движи към Русия с около 55 – 60 km/година.

В Южното полукълбо се намира Южният магнитен полюс. Тъй като земното магнитно поле не е точно симетрично, Северният и Южният полюс не са антиподи, което означава, че права линия от единият към другия не преминава през геометричния център на Земята.

Бегън обяснява, че макар „магнитният север да е прекарал последните 350 години в скитане из една и съща част на Канада“, като започва през 80-те години, „скоростта, с която се движеше, скочи от 10 километра годишно до 50 километра”.

Освен това, точно по това време Магнитният северен полюс започна да се движи извън района около северните острови на Канада и на север към най-северната част на Арктика и отвъд нея, към Русия.

През септември Магнитният север премина на 390 км от истинския север (т.е. точката на Земята, където линиите на географската дължина се доближават на север) и премина през меридиана на Гринуич. Такова позициониране на магнитния север никога не е наблюдавано, откакто започва следенето на геомагнитния север през 16 век.

Учените все още не са сигурни какво причинява движението на Магнитния северен полюс към Сибир през последните няколко десетилетия, въпреки че се смята, че е свързано с избиването на течен никел и желязо дълбоко във външното ядро на планетата, на около 2900 км под повърхността, и огромното електрическо напрежение, което това създава.

Това отсъствие на сигурност и пълната липса на човешка способност да контролира процеса означава, че въпреки че се предвижда геомагнитният север да продължи движението си на изток, той може също толкова лесно да спре или дори да обърне хода си в бъдеще.

Бегън отбеляза, че в сравнение със северния си колега, южният магнитен полюс остава сравнително послушен, намиращ се в район на юг от Австралия вече над 100 години. 

 

Вижте още:

Защо отслабва магнитното поле на Земята

Сбогом, Слънце: Кога и как ще настъпи краят на Земята?

26-ата българска експедиция потегля към Студения юг

 

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

магнитен северен полюс, компаси, Земя, Северно полукълбо, Канада, Русия

StreetBoard

Протест в бяло: Ние сме лекари, а не чиновници

Понеделник, 11 Април 2016 / Общество
  Заради пестенето от лекарства след две години няма да има с какво да лекуваме пациентите, опасява се д-р Добринка Иванова   В сряда, 6 април около 2000 медици от общински, частни и университетски болници и лични лекари от цялата страна се събраха пред сградата на Министерски съв [...]

Хората в Перник се обединиха, за да спасят болно дете

Четвъртък, 09 Февуари 2017 / Истории от града
Млад мъж продава колата си, за да помогне на 11-годишния Георги Валентинов    Броени дни след като обществеността в Перник научи за тежко заболяване на 11-годишния си съгражданин Георги Валентинов, граждани, представители на местния бизнес, културни институти и общината се обедин [...]