Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Ракът не е присъда, стига да се „хване“ рано

Вторник, 04 Февуари 2020 / Хранене и Здраве
781
  • pixabay.com

Отбелязваме Световния ден за борба с рака

 

Отбелязваме Световния ден за борба с рака. Заболяването е сред основните причинители на смъртност в световен мащаб. Всяка година две от десет жени и трима от десет мъже в Европа умират от рак.

По данни на Световната здравна организация всяка година над 12 млн. души получават тежката диагноза, а около 7,6 млн. умират от онкологични заболявания. Добрата новина е, че около 50% от онкологичните заболявания могат да бъдат излекувани, стига да бъдат диагностицирани навреме.

Според изследване на Световната здравна организация в страните с ниски и средни доходи заболяването ще се увеличи с 81% в следващите 20 години. У нас годишно се откриват по около 30 000 случая, като най-често той е на белия дроб, на гърдата, на простата и дебелото черво. Тъжната статистика показва, че само 10 на сто от хората разбират, че имат рак, когато той може да се излекува напълно. Според водещите специалисти основната причина за това е, че не се прави адекватна профилактика.

Преди две години американецът Джеймс П. Алисън и японецът Тасуку Хонджо спечелиха Нобеловата награда за физиология или медицина за тяхното откритие на ракова терапия чрез инхибиране на отрицателна имунна регулация. Този метод вече активно се прилага както в чужбина, така и у нас.

Според онколози, ако този метод се използва умело и строго според показанията, може да бъде много ефективен за лечението на онкологични заболявания.

Ролята на имунната система при развитие на рак е огромна. Нарушението в нейната функция позволява на тумора да се размножава безконтролно. При някои хора този процес протича дълго, а при много се развива невероятно бързо.

Всичко зависи не само от имунитета, но и от биологичните характеристики на самия тумор.

За да са изплъзнат от контрола на имунната система и да потиснат имунитета против тумори, раковите клетки могат да използват редица приспособления.

Например, могат да образуват голямо количество специални рецептори и техните лиганди – партньори, под сложна абревиатура PD-L1.

При свързване с рецепторите на Т-лимфоцити /клетки-пазители/, тези лиганди правят тумора невидим за имунната система.

Съответно същността на имунотерапията при рака е да се премахне това, което прави злокачествения тумор невидим за имунитета.

И имунната система сама започва да разпознава и да унищожава бурно размножаващите се ракови клетки.

С преобучаване на имунитета се занимават и иновационни имунологични препарати. Достъпът до това лечение дава шанс не само за увеличаване на продължителността на живота, но и за пълно излекуване на определена част от онкоболните. Такива препарати се използват при лечение на рак на белите дробове, на главата, на шията, лимфом на Ходжкин.

Данните показват, че честотата на усложнения при използване на имунни лекарства е много по-ниска, отколкото при химиотерапия и лъчева терапия. Методът обаче изисква редица изследвания, защото в някои случаи използването на имунологични препарати може да доведе до развитие на автоимунни заболявания.

Все пак имунотерапия се използва при различни етапи на развитие на рак, включително и в късен стадий, когато другите методи вече са безполезни.

 

Вижте още:

Канадски учени тестваха ваксина срещу рак

Учени откриха вирус, който лекува рак

Разработват кръвен тест за ранно откриване на рак

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

рак, онкологични заболявания, имунотерапия, имунитет

Street of Hope

DM разширява програмата за обучение на дрогеристи

Понеделник, 16 Май 2022 / В клас
  Официалното наименование на паралелките е "Koнcyлтaнт ĸoзмeтични, пapфюмepийни, биoлoгични пpoдyĸти и битoвa xимия"   По инициатива на водещата верига за търговия с дрогерийни стоки у нас - dm България от учебната 2022/2023 година в София и Димитровград за първи път ще има [...]

Помогни ми да се справя сам

Сряда, 04 Май 2016 / В клас
  Община Пловдив въвежда метода на Мария Монтесори в пет детски градини     Община Пловдив започва обучение на 25 преподаватели от пет детски градини на метода Монтесори, който ще започне да се прилага в края на годината, съобщи БГНЕС. В момента има много детски градини, ко [...]