Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Ваксинацията срещу COVID-19 и каква е ролята на Т-клетките?

Вторник, 30 Ноември 2021 / Хранене и Здраве
152
  • pixabay.com

Ще остане ли пандемията завинаги част от живота ни и възможен ли е колективният имунитет?

 

След ваксинация срещу коронавирус броят на антителата намалява и се препоръчва подсилваща /бустерна/ ваксинация след шест месеца. Колко пъти ще трябва да се прави такава и каква е ролята на Т-клетките?

Днес се смята, че са необходими т.нар. бустерни ваксинации срещу коронавирус, тъй като с течение на времето количеството на антителата в кръвта на ваксинирания човек намалява. При ваксините на ВioNTech/Pfizer и Moderna, това обикновено става шест месеца след пълната имунизация. След използването на други ваксини, които изискват само една доза, като например препарата на Johnson & Johnson, Германският постоянен комитет по ваксинация (Stiko) препоръчва бустерна ваксинация още по-рано, пише „Дойче веле“.

Въпросът стана още по-актуален след опасенията, че нито една от сега прилаганите ваксини може би няма да е ефективна срещу новия вариант Омикрон, който тръгна от Южна Африка към Европа.

Главният изпълнителен директор на фармацевтичната компания Moderna прогнозира, че съществуващите ваксини могат да бъдат много по-малко ефективни при справяне с Омикрон сравнение с по-ранните щамове, съобщи "Ройтерс".

Стефан Бансел предупреди и че ще отнеме месеци, преди фармацевтичните компании да могат да произвеждат в големи количества актуализирани дози за новия вариант на вируса.

Означава ли това, че сега ще трябва да правим подсилващи ваксинации на всеки шест месеца или всяка есен, както например се ваксинираме срещу грип, пита Фабиан Шмит от „Дойче веле“. Засега медиците не знаят отговора на този въпрос, тъй като човечеството няма опит. Шмит подчертава, че засега не е ясно дали коронавирусът с всичките му разновидности ще стане ендемичен и ще трябва да се борим с него десетилетия наред. В тясна връзка с това е въпросът за колективния имунитет. Ще успеем ли да го постигнем скоро? Дали това ще се постигне чрез ваксиниране или чрез преболедуване, както е в много страни в Африка?

Каква е ролята на Т-клетките?

Когато говорим за имунитет, трябва да имаме предвид не само антителата, показва проучване, проведено от учени от Обединеното кралство и Сингапур, чиито резултати бяха публикувани в началото на ноември в специализираното списание Nature, но все още не са рецензирани и потвърдени, посочва БГНЕС.

Изследователите откриват 58 здравни работници, които са изложени на висок риск от заразяване с ковид, но които никога не са се заразили и не са имали положителен PCR-тестове. Серологичният тест за антитела при всички 58 души също не показа инфекция. Учените откриват, че тази група хора - така наречените "серонегативни" - имат повече Т-клетки с мултиспецифична памет.

Т-клетките действат срещу комплекса за репликация и транскрипция (RTC), който в крайна сметка е отговорен за размножаването на вируса. В същото време при тези 58 лица са установени повишени нива на протеина IFl27, което показва много лека инфекция с коронавирус. От това учените заключават, че 58-те души са имали абортивна, прекъсната инфекция. В този случай Т-клетките може би са допринесли за преодоляването на коронавируса на ранен етап.

Не е ясно как тези 58 души са получили толкова необичайно високо ниво на Т-клетки. Изследователите предполагат, че това може да е резултат от предишна инфекция с друг коронавирус или преболедуване на грип.

 

Вижте още:

Откриха ген, увеличаващ риска от фатален изход при Covid-19

Производството на антитела след COVID-19 продължава цял живот

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Covid, коронавирус, Омикрон, Делта, ваксинация, имунитет, антитела, т-клетки

StreetView

Цената на една мечта

Събота, 10 Декември 2016 / Приключения
Как е да погледнеш от върха - зависи дали ще откриеш там това, за което си тръгнал да го изкачваш   Колко струва една мечта? С концерта на Avantasia беше лесно - няколко молитви слуховете да се окажат истина, билет за фестивала в Каварна и чакане... Тази от днес (13 юли 2016 г.) - конк [...]

Енергийни места: Рилските езера

Събота, 08 Април 2017 / Места
Заблатяването на част от езерата е предречено от Учителя Беинса Дуно, като част от преминаването през трудни години и духовно падение   Това е един от най-силните енергийни центрове не само в България, но и на Планетата. За съжаление през последните години тук е налице силно еколог [...]