Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

„Човекът всичко“ в българското изкуство

Сряда, 21 Февуари 2018 / Под прожектора
335
  • Inlife.bg

Пет години след смъртта си Тодор Колев живее във всяка изиграна своя роля

 

Тихо отекват стъпките му... Пет години след като ни напусна, Тодор Колев остава в сърцата с незабравимите си роли. „Цар и генерал“, „Козият рог“, „Иван Кондарев“, „Двойникът“, „Господин за един ден“, „Опасен чар“ и още много други, в които е жив и до днес.

„Човекът Всичко“ в българското изкуство е роден на 26 август 1933 г в Шумен. През 1965 г. завършва актьорско майсторство във ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“ и още тогава проявява таланта си, като надхитрява комисията, качвайки се на високи токчета...

През годините играе на сцените на театрите в Смолян, Шумен, Пловдив и София. Създава незабравими образи в киното.

След което създава образи в киното, които не се забравят и до днес. Фразите от ролите, които е изиграл са все още актуални, както и незабравимите му реплики от „Опасен чар“: "Икономията е майка на мизерията“ и "Никоя жена не бива да чува, че някога друга жена е била повече обичана от нея. Принцип“.

Всестранно развита и колоритна личност, Тодор Колев преподава в НАТФИЗ, участва в политиката, води телевизионни предавания. С предаванията „Как ще ги стигнем... с Тодор Колев“ (1994 – 1998) и „Вход свободен“ (1998 – 1999) поставя началото на стендъп комедията в България и разкрива в нова светлина качествата си на музикант, комик и шоумен.

Последният телевизионен проект, в който участва, е комичният сериал „Сутрешен блок“. По време на участието си в него Тодор Колев вече е болен, а на 15 февруари 2013 година си отива от този свят.

 

Още от вечните реплики на незабравимия Тодор Колев:

 

"Знаете ли за какво трябваше да ми дадат награда? За това, че издържах да живея в тази държава - с моите възможности, с моя талант, с моето мислене, с моя мироглед. Дълбоко се упреквам, че не съм намерил мъжество и характер навремето да емигрирам."

"Имам мечта, която обаче е неосъществима - да бъда рентиер. Не желая да правя нищо повече, всичко ме е обезкуражило до болка..."

"Ако се опиташ да се бориш, защитеният винаги е простакът, тъпият, идиотът без задръжки, животното с мускулите – не интелектуалецът, интелигентният, ученият, челият. Не-е-е, каква борба – с кого, с мечките?"

"Ако си кажете "О, Господи, колко жалко, че свършва", тогава сте направили нещо."

„Няма как да обясниш нещо на човек, с когото ви делят два вагона книги“

 

Вижте още:

Крадецът на праскови и невъзможната любов 

 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Тодор Колев, кино, театър, изкуство

StreetView

Пътуване до Бали: Търговци в храма

Петък, 05 Август 2016 / Приключения
Зная, че често споменавам думата „джунгла“, но съм сигурна, че не си го представяте така, както  се чувства тук     Първият хотел беше в сърцето на туристическата част на Бали – Убуд. Въпреки подробния ни план и конкретно разграфеното време, решихме да [...]

Под новия часовник на гарата

Вторник, 26 Април 2016 / Места
  Откриха официално обновената Централна гара София   След близо двегодишен ремонт днес беше официално открита обновената Централна гара в София. Това е първият основен ремонт от 40 години насам, в който са инвестирани около 70 млн. лева. По време на ремонта са запазени някои от [...]