Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Онлайн платформа ще помага на българи, връщащи се от чужбина

Вторник, 04 Февуари 2020 / Кариера
682
1 / 4

Гид към България представя практична информация за хора с опит в чужбина

 

Нова платформа „Гид към България“ ще помага на българи, които са живели в чужбина, да се ориентират как да намерят работа, училище за децата си, здравни или финансови услуги и изобщо всичко свързано с начина на живот у нас. Проектът е на организацията Тук-Там, която от години организира кариерни форуми за българи, завършили в други държави.

Гидът предоставя актуално съдържание за живота в България, обяви за работа, профили на компании работодатели, стипендии, събития и детайлна информация за българи, които планират да се завърнат. Целта на Гид към България е да вдъхновява и информира хора, които искат да са свързани с България и помежду си независимо къде се намират.

“Българите с опит в чужбина са един от приоритетите ни в Министерство на труда и социалната политика и имаме подготвени мерки, с които да ги подпомагаме при завръщането им. Наблюденията, които имаме от кариерните форуми за българи в държавите в Европа показват, че повече от половината млади хора имат нагласата да стартират или продължат кариерния си път у нас и вярвам, че България предоставя възможности както на тях така и на българите с повече натрупан опит да се развиват тук”, сподели на представянето на проекта министърът на труда и социалната политика Деница Сачева.

Резултатите от проучване на Тук-Там сред повече от 4600 човека показват, че над 50% от българите, живеещи в чужбина, обмислят завръщане в България. А 40% от тези обмислящи завръщане изпитват затруднения с намирането на информация, свързана с това важно решение.

„Темите, които най-много вълнуват анкетираните българи в чужбина, са на първо място, информация за търсене на работа в страната, а на второ — отговори на въпроси, свързани с практичните стъпки за преместване, намиране на жилище, уреждане на здравни осигуровки и т.н. Информация за социалния живот, култура и спорт в България също са сред най-търсените теми”, разказа основателят на Тук-Там Христо Бояджиев.  Целта на сайта е да помогне на сънародниците ни да направят по-лесно избора да се завърнат в родината си.

“80% от българите в чужбина споделят, че искат да останат информационно свързани с родината си и ние планираме да развиваме платформата в посока свързаност на българската диаспора в една глобална общност и предоставяне на възможности за принос и ангажираност с България и от разстояние”, казва още Бояджиев.

В една от трите главни секции на платформата, “Работа”, има подробна информация за професионалните възможности в България, обяви за работа от водещи работодатели и информация за кариерните събития на Тук-Там — Сафари и Кошер. Рада Йосифова, началник отдел “Човешки ресурси” в Райфайзенбанк България сподели: “За да привлечем повече хора, завършили или работили в чужбина, някои митове трябва да бъдат развенчани, както за работодателите в България, така и за хората връщащи се от чужбина. Смятам, че това може да бъде постигнато чрез подобна платформа, която залага на достоверна информация, изграждане на взаимоотношения и общуване.”

Георги Стоянов, който се е прибрал в България преди 6 месеца след пребиваване в Испания, САЩ и Холандия, казва, че намирането на компания, която да съвпада с кариерната му визия е един от най-важните фактори при избора и е уверен в решението си да се прибере, защото тук е намерил компания, която му пасва идеално. Смята, че Гидът съдържа обстойно и вдъхновяващо съдържание, което би помогнало на хора като него да се върнат в България безпроблемно. 

Събитието събра на едно място различни организации, които работят по теми свързани с българите в чужбина и показа желанието им да си сътрудничат. На представянето на Гид към България присъстваха и работодатели, комуникационни експерти, личности от обществения и политически живот, представители на бизнеса, неправителствени организации, търговски камари и чуждестранни посолства.

 

Вижте още:

Хората работят там, където има нещо добро за тях

Обучението или заплатата? Не, кариерата

Петчасовото правило за успех

Защо си тръгват добрите служители

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

кариера, българи, чужбина, образование, работа, Тук-Там

Street of Hope

Детето има нужда да вижда, че светът е добър

Сряда, 28 Ноември 2018 / Родители
Чрез песните хората се свързват със сърцето, казва педагогът Любов Миронова   - В работилница «ЕлвенА» продължаваш работата си по програмата за обучение по добродетели. Докъде стигнахте с обученията на учители/обучители по добродетели?   - В момента тече поредният ше [...]

Детето слуша, когато и ние слушаме

Сряда, 19 Юли 2017 / Родители
  Няколко примера за успешни стратегии във възпитанието   Много често ставаме свидетели на следната гледка: дете хвърля шапката си в пясъка, крещи и се мята по пода за лакомство в магазина, удря и хапе, ако не му се угоди. Естествено, в тези случаи родителите се чудят какво да нап [...]