Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Punk`s not dead!

Събота, 13 Август 2016 / Под прожектора
5429
  • Jill Reidy

Какво се случва когато хиляди пънкари се съберат в британско морско градче?


Ние дойдохме, направихме пого и отпразнувахме 40 годишнината на пънка на Rebellion Festival – най-голямото пънк събитие във Великобритания. За пръв път в 20 годишната си история битетите за фестивала бяха напълно разпродадени на около 10 000 пънкари, решили да се съберат в Блекпуул за тотална музикална анархия и бира. Пропуснали сте го? Ние пък сме убедени, че Rebellion 2016 е най-добрият до сега...

 

10 причини поради които наричат Blackpool's Rebellion Festival „кучешка каишка“

 

1. Това беше "Кой кой е" в пънка

 

The Exploited, The Damned, Buzzcocks, UK Subs, Stiff Little Fingers, Jello Biafra – списъкът продължава! Къде на друго място можехте да видите най-добрите в пънка на едно място за 4 дни? Това е добра причина Rebellion Festival да се нарича най-важното събитие в пънка. 

 

Rebellion

 

2. Те празнуваха музикалното разнообразие

 

Бяха направени повече от 350 изпълнения във всички близки до пънка стилове от хардкор до пънкабили, ска и пост-пънк. Тази година имаше 6 официални места за срещи в Блекпуул, така че всички имаха изгода от избора си. Имаше ексклузивно шоу от пънк легендите Descendents, хардкор бандата от САЩ Dag Nasty’s – за пръв път във Великобритания, завръщането на китариста на Rancid Lars Frederiksen с последният му проект The Old Firm Casuals и две невероятни изпълнения на легендите Ruts DC.

 

YouTube

 

3. Женски пънк воини

 

Китаристката на The Slits Viv Albertine остро разкритикува пънк изложението в British Library, затова че се игнорират женските пънк изпълнители, а тя самата остана поласкана от изявите на пънкарките на таз годишния фестивал. Vice Squad, Besserbitch, Army Of Skanks и Maid Of Ace – техните вокалистки и музикантки доказаха, че са наистина най-добрите!

 

 

 

4. Бяха представени много нови групи

 

Пънка може да е с 40 годишна история, но в никакъв случай Rebellion не е носталгичен фестивал. Тази година младите банди разбиха мита, че пънка е умрял!

 

 

Robin Wiberg

 

5. Те доказаха, че пънка не е просто музика

 

Искате да си купите оригинални пънк атрибути? Значи сте на правилното място! В допълнение на тези от типа „трябва да го имам“ тази година мърчандайза на фестивала показа чара на независимите пънк артисти. Можеше да си купите оргигинални неща от Charlie Harper (UK Subs), Gaye Black (The Adverts) и Knox (The Vibrators), както и маслени картини, колажи и лeкьосани стъклени панели от по-малко известни създатели.

 

 

6. Дори почетоха Lemmy

 

В петък следобeд видях Vice Squad на сцената Tower Street Arena да почита Lemmy Kilmister с уникален кавър на Ace Of Spades, а Beki Bondage му посвети песен "Uncle Lemmy".

 

YouTube

 

 

7. Бяха представени и пънк изпълнения от хора в неравностойно положение

 

Миналата година Евровизия показа финландския пънк на Pertti Kurikan Nimipäivät, тази година Rebellion Festival предстви Clan Of Anarchy и Reject Renegades. И двете групи са подпомогнати от Брадфордската организация SORM (Училище за Рок и Медия), които имаха благоприятната възможност да представят на дошлите на фестивала workshop за начинаещи музиканти в неравностойно положение. Ние казваме на това – истинска музика за истински хора.

 

Bradford Telegraph and Argus

 

8. Някои дори обогатиха тату колекциите си

 

Отбор от татуисти бяха на разположение да направят перманентни сувенири на посетителите на фестивала. Логото на Rebellion беше от най-популярните татуировки. Тази година Hawkeye’s Tattoo Carnival и Vendetta Tattoo Works избродираха тонове рози, черни пиратски флагове и мотиви от The Exploited.

 

Tattoo Carnival

 

9. Те напомниха за корените на пънка

 

Също както се рецитира на Литературната сцена в Операта, ние получихме страхотно и поетично пънк представяне, както и интересни интервюта от водещите в жанра като Penetration - Pauline Murray, The Damned - Captain Sensible, Wattie - The Exploited, дори и от DJ Don Letts, който е документирал техните истории от ранните години на стила.

 

YouTube

 

10. Отпразнуваха рождения си ден!

 

Трудно е да се повярва, че Rebellion е започнал от звука на Holidays In The Sun преди цели 20 години. Хиляди групи, някои специални реюниъни... Фестивалът наистина се оказа изключителен. Честита 20 годишнина!

 

 

Източник: teamrock.com

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

пънк, фестивал

StreetBoard

Да играем безопасно

Събота, 10 Септември 2016 / Истории от града
Майки от столицата с инициатива за подобряване на местата за игра    Родители от столицата са подели инициатива за обезопасяване на детските площадки в София. Те са организирани във Фейсбук групата "Без!опасни детски площадки в София", където събират и изпращат сигнали за състояние [...]

Повечето хора застраховат кредитите си

Вторник, 11 Април 2017 / Общество
Над 87% от българите искат да се подсигурят срещу безработица и временна нетрудоспособност   Банките и нефинансовите компании отново започнаха активно да отпускат кредити, но потребителите вече са доста по-предпазливи в обвързването си със заем или стока на изплащане. Над 87% от получ [...]