Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Отиваш в зоопарка, а тигърът идва на чай

Сряда, 17 Февуари 2021 / Под прожектора
562
  • Издателство Лист

Втори бестселър на Джудит Кер излиза на български език

 

Внимавайте много, когато ходите до зоологическата градина, защото не се знае после кой ще ви навести. В случая с бележитата британска илюстраторка и авторка на детски книги Джудит Кер неканеният гост се оказва един голям и пухкав оранжев тигър.

Преди повече от половин век тя завела на разходка в зоопарка  3-годишната си дъщеря. Обиколили клетките, запознали се с всички животни, а когато се прибрали вкъщи, седнали да пият чай... И Джудит Кер измислила приказката за Тигъра, която десетилетия наред е сред световните бестселъри за деца.

Отскоро „Тигърът, който дойде на чай“ вече е и в българските книжарници във великолепно издание с оригиналните илюстрации на Джудит Кер и в превод на Мария Донева. Това е втората книга на авторката, отпечатана у нас с логото на издателство „Лист“ след „Мог забраваната“, която излезе преди няколко седмици.

Преди да я оформи в книга, Кер разказва историята на децата си почти всекидневно. „Дъщеря ми беше твърде критична към другите ми творби, но обичаше да казва: „Разправи ми за тигъра!“ Така че когато и тя, и брат ѝ тръгнаха на училище, а аз имах повече време, ми хрумна, че мога да превърна този разказ в книжка с картинки – и за моя голяма изненада, ето я още тук, 50 години по-късно“, казва авторката.

„Тигърът, който дойде на чай“, разказва историята на малката Софи, майка ѝ и един тигър, който звъни на вратата им и моли на човешки език да му дадат нещо за хапване, защото е гладен.

Приказката излиза за пръв път през 1968 г., а три години по-късно Джудит Кер публикува автобиографичната си книга „Когато Хитлер открадна розовия заек“, в която размишлява за нацизма през детските си спомени. Оттогава мнозина изследователи и читатели допускат, че в Тигъра от детската история, който идва неканен и изяжда цялата храна, писателката е кодирала образа на нацистите, които нахлуват в чуждите къщи и страни и опустошават всичко. Приживе обаче самата Кер нееднократно отрича подобни теории.

Нейната житейска история също изобилства от достойни за разказване сюжети. Родена е в Берлин по време на Ваймарската република в семейството на немски евреи. Баща ѝ е театрален критик, а майка ѝ – композитор и наследница на пруски политик.

В началото на март 1933 г. до семейството достигат слухове, че ако нацистите спечелят предстоящите избори, ще конфискуват паспортите им и ще арестуват бащата Алфред Кер за остра критика към партията.

В утрото на изборния ден семейство Кер бяга с двете си деца в Швейцария. По-късно научават, че още на другия ден нацистите са нахлули в дома им в Берлин, за да ги арестуват. Малко след бягството на семейството книгите на Алфред Кер са изгорени.

По-късно семейството заминава за Франция, а през 1936 г. се установява във Великобритания, където Джудит Кер живее до края на живота си.

Когато избухва Втората световна война, тя се грижи за ранени войници като доброволка към Червения кръст. След войната завършва Централното училище по изкуства и занаяти и става художник. Печели много награди, удостоена е със званието Офицер на Ордена на Британската империя.


Вижте още:

Къде живеят лападундите и тънкофините

Марк Твен дава съвети и на момичета

Вдовицата и папагалът

Как малкият Клаус стана Дядо Коледа

 

 

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Лист, Джудит Кер, книги, тигър, чай, приказка

StreetInside

Направено добро назад не се връща

Петък, 17 Юни 2016 / Към себе си
  Или защо не трябва да се сърдите на хората за нещата, които сте направили с желание     Получавали ли сте подарък, за който дори не сте се надявали? Това може да бъде от мечтаната екскурзия до различни вариации на помощ от приятели и близки, за неща и области, за които не [...]

Как да бъдем по-ефективни

Неделя, 23 Октомври 2016 / Кариера
Целите са нашата карта на бъдещето, а от нея зависи и какъв ще е животът ни след време   Всички имаме 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата и 365 дни в годината, но някои от нас напредват и постигат целите си, а други остават на едно и също място. Защо се получава така обяснява в пр [...]