Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Време с децата: Ръцете са важни за ума

Неделя, 15 Декември 2019 / Родители
1332
  • pixabay.com

Няколко идеи за интересни занимания в зимните дни

 

Ръцете ни са инструментите на ума. Чрез ръцете учим и можем. Не случайно възрастните хора казват "да ти е минало през ръцете". Днешният свят на екрани и работа в облаците ни откъсва от тази фундаментална за мозъка ни потребност. Затова ако се замислим, повечето от хобитата ни и нещата, които правим, за да си почиваме, въвличат ръцете ни (рисуваме, градинарстваме, малко домашни задължения за разсейка).

За децата работата с ръцете е още по-важна. Така наречената фина моторика е предпоставка освен за доброто развитие на мозъка и координацията, така и за писането. Последните месеци у дома кипи време с нови, неочаквани хобита, които са супер за упражняване на ръцете за малки и големи. Ето кои са те - супер занимателни, супер забавни и супер полезни.

 

Плетене на една кука

 

(деца 7-8 г. и нагоре). Неочаквано за мен, Сони един ден се прибра от училище с изплетена доста дълга верижка (с прежда на една кука). Учителката им беше донесла прежда с игли за плетене и така еуфорията започна. След доста изплетени метри с верижка, Сони ме попита какво е следващото. Имаме чудесно малко магазинче за прежди и конци, където продавачът с усмивка му отговори: "Аз на тази възраст започнах с килимчета". Предизвикателството беше прието - купихме дебела прежда (за макраме в нашия случай), дебела игла и три дни по-късно Сони изплете своя първи кръгъл килим. Беше му трудно, ръката го болеше, китката му се изморяваше бързо, отказа се на няколко пъти, но радостта от нарастващите кръгове надделя. Как се плете кръгло килимче разбрахме с помощ от приятел (благодаря ти, Жени!) и с многото хубави видеа в интернет ("crochet flat circle rug"). Вчера Сони се затвори в стаята и след час излезе с подложка за чаша за мен - подарък :) След това се сети какви коледни подаръци може да направи за всички роднини.

 

Мъниста и пайети 

 

(деца 5-6 и нагоре). Преди години първата ми предприемаческа инициатива беше магазин за официални и булчински рокли. Помня безкрайните часове по низане на скъсани мъниста и отлепени дантели. Имаше един модел булчинска рокля, практически цялата с мъниста, която като много се харесваше и винаги ми носеше тръпка при поръчката. Но, това са си моите спомени, нали така? Ани в момента е обсебена от нанизване на мъниста върху дрехите си. Тя казва, че прави старите дрехи нови :) Пак от същото магазинче тя си сглоби супер комплект - ленти (органза, плюшени и обикновени) с различна дебелина, пайети и малки топченца мъниста, разбира се специална ножичка, игли, конци и безопасни игли, защото баткото (същият, като при Сони) й показа как да прави пандела от лентата, която да си закача. Детето си върза всичко в един цвят - синьо-тюркоаз-зелено и беше удоволствие да я гледаш как си ги избира. Аз я изненадах с "елегантна луксозна зелена кутия" (пластмасова за такъми или винтове и болтове) с много кутийки и прозрачен капак, където да ги нареди и сега тя ниже във всеки един свободен момент у дома.

 

Оцветяване 

 

(деца 5 г. и нагоре). Ние у дома оцветяваме отдавна, и то по много, и то всички. Имаме цял рафт в библиотеката с най-различни стилове книги за оцветяване и имаме моменти вечер или уикендите, когато сядаме заедно да го правим. Където и да пътешестваме, а ние пътешестваме много напоследък, винаги си купуваме книга за оцветяване - с птици, тайни гори, приказни пейзажи, омагьосани острови, мандали, като гледаме да е стил, който ни е нов. Сега, при последното ни пътуваме в Лондон си взехме супер комплект с дебели моливи, всеки от които е с различни смесени цветове, като рисуват различно шарено. Всяка от книгите ни за оцветяване е за големи, красива, със стилни и интересни илюстрации, които ние самите нямаме търпение да оцветим. Защото, ако ние сме ентусиазирани, значи и децата ще проявят интерес. Рисуваме заедно и понякога и върху една и съща картина.

 

Пластмасови мъниста 

 

(деца 4-5 г. и нагоре). Това са тези буркани с шарени пластмасови мъниста, които се нареждат на подложка с бодлички и се гладят с ютия след това. В ИКЕА има две серии такива. От тях можете да правите и гривни с конопен конец, но истинското предизвикателство е да наредите фигурките, да ги пренесете с подложката без да ги съборите до едно и като ги изгладите да се отлепят от хартийката. Но, веднъж минали през всичко, сте супер доволни от себе си. Сега идва сезон за украси, снежинки и всички такива дреболии - с тези мъниста могат да се получат готини неща.

 

Диамантена мозайка 

 

(7-8 г. и нагоре). Това е картина, която се получава, като лепим различни цветове камъчета с пинсета под номера. Нещо като гоблен, но от цветни камъчета. Нашата си я получихме като подарък от Спасителния център за диви животни, след като дарихме за кампанията им тази година. Първоначално е шок - отваряте пакета и пред вас се разкриват безброй торбички (оказаха се 35 при нас) с различни нюанси много ситни камъчета. След като видите ентусиазма на децата, нагласата се променя :)

 

Вижте още:

Физическата активност подобрява способностите за учене

Време с децата: Джуджетата на Дядо Коледа у дома

Време с децата: Помпонена елха и коледни ангели

Време с децата: Семейство Шапковци

Време с децата: Да нахраним птичките

 

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

време с децата, занимания, мъниста, плетене, оцветяване, мозайка, деца, родители

StreetBoard

Графит в народна носия

Петък, 03 Юни 2016 / Българи от ново време
  Исках да покажа красотата и мъдростта на българските традиции, разказа художникът Nasimo   Красив графит на момиче в българска народна носия се появи на столичната улица "Шандор Петьофи" 55. Името на картината е "Дар божий", а на нея е нарисувана Рада рана българска невеста. Нам [...]

Нова рисунка на Насимо преобрази бивш завод в пространство за култура

Понеделник, 31 Декември 2018 / Истории от града
Българският художник ще представи своята последна изложба в Петербург    Българският уличен художник Насимо с нов графит – този път в Петербург. Той пристига там по покана на групата Fortunate people, а новата му творба е на вътрешната стена на дизайн центъра Artplay, съ [...]