Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

БСП обещават реформа на образователната реформа

Събота, 04 Февуари 2017 / В клас
2210
  • Дали не е по-добре преди да експериментират политиците да се разберат какво точно искат от децата и учителите, за да има и полза от реформите

 

Меглена Кунева за заплатите на учителите: Едно е да искаш, друго е да можеш

 

 

БСП ще ревизира образователната реформа на ГЕРБ. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на заседанието на 49-ия Конгрес на БСП при представянето на предизборната платформа на партията, предаде Агенция „Фокус“.

Ако получи властта, левицата има планове да промени Закона за предучилищното и училищното образование и да върне публичното финансиране само за държавните и общинските училища. Освен това от БСП очевидно смятат, че изборът между много учебници не е добър вариант и предпочитат да за всеки учебен предмет да има по един учебник, но с неограничен брой учебни помагала.

Създаваме национална карта „Образование и икономика, каза Нинова и посочи, че там ще се планира икономическото развитие, ще се залагат необходимите специалности и ще се гарантира, че тези хора, завършвайки ще имат работа, а икономиката ще има необходимите кадри.

„Утвърждаване на държавна поръчка в университетите, основана на планирането на нуждите на икономиката. Студентите там ще учат безплатно, таксите ще се поемат от държавата“, обяви лидерът на БСП и посочи, че от БСП са готови и с нов Закон за професионалното образование. Ще предложат и Закон за развитие на академичния състав. „В съвременния глобализиран свят културата е изразител на националната идентичност, ето затова ще се стремим към постепенно постигане на 1% от БВП в държавния бюджет за функция култура“, посочи Корнелия Нинова.

 

БГНЕС

 

Междувременно бившият министър на образованието Меглена Кунева, която обеща увеличение на учителските заплати, но срещна сериозен от отпор от по-големия партньор в правителството „Борисов 2“, призова ГЕРБ да обяснят дали обещават реалистични неща и как смятат да си изпълнят обещането.

„Това повдига въпрос - от какво ще се откажем, защото бюджетът е толкова, колкото е. Правенето на приоритети, а аз приветствам такъв приоритет, означава да кажеш кое слиза по-надолу в редицата с приоритети – пътищата, Северозападна България, увеличението на пенсиите. Трябва да си го кажем честно – нямаме право да си играем с чувствата на хората. Има необходимост от национален разговор, защото е много лесно една партия да изтича напред с обещанията си и след това да каже: „Другите не ни подкрепят, нямаме мнозинство“, коментира Меглена Кунева в интервю за Агенция „Фокус“.

Според нея националният консенсус по тази тема трябва да се гради още преди да се направят обещания и да се даде надежда на хората. „Предизборната кампания е чудесно време да видим, като нация, кое е най-важно за нас. За мен образованието е Министерство на бъдещето, всичко минава от там. Трябва сериозен консенсус, а не флирт“, подчерта бившият образователен министър.

 

 

По думите ѝ от страна на Реформаторския блок има подкрепа за образованието и ще продължава да има и занапред. Според Кунева, трябва да се направят и ясни връзки между качеството на образованието и контрола. „Ако децата продължават да отпадат от училище, защото не го посещават, какво ще се случи? Ние трябва да знаем например могат ли кметовете да контролират това? Може ли да се даде възможност, през местната власт, да се контролира кой и как изпълнява закона. Не е въпросът да се говори на едро и да се дават обещания за пари, необходимо е качество на образованието. Лично аз съм много предпазлива, когато давам обещание, допълни Меглена Кунева.

 

Социалната политика на социалистите

 

БСП смятат, че минималната работна заплата трябва да е обвързана със средната заплата за страната, а обезщетението за майчинство също трябва да е обвързано с минималната заплата. Сега минималната заплата е 460 лева, но обезщетението за отглеждането на дете през втората година е 340 лева на месец, което се мотивира като стимул майките да се връщат по-рано на работа.

„Пристъпваме към първи стъпки за семейно подоходно облагане, работещите млади семейства ще получават отстъпка от данъка, който дължат по 50 лв. месечно за едно дете“, обясни Корнелия Нинова.

Левицата не се отказва и от намерението си да върне прогресивното подоходно облагане, като смята на накаже хората, които печелят повече с по-високи налози – 20% за доходи над 10 000 лева месечно. Обещават и преизчисляване на пенсиите.

Освен това левицата също е за премахване на пръстовия идентификатор за прием в болница и обещава модернизация в Спешната помощ и държавните и общински болници.

 

Вижте още:

ГЕРБ обещава всичко, което не изпълни 

Развален телефон за заплатите на учителите 

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

БСП, образование, реформа

StreetInside

Всичко, от което се нуждаем

Вторник, 02 Май 2017 / Към себе си
Седем неща, които Висшият ни аз иска да не забравяме   Висшият ни аз непрекъснато се опитва да ни напомня нещата, които наистина имат значение в живота и защо сме на Земята. Въпреки това, ежедневните ни проблеми ни заливат, а с тях и тревогата и безпокойството, така че губим връзката с [...]

Защо си поставям цели в началото на всяка година?

Вторник, 08 Януари 2019 / Кариера
Няма нищо, което да носи по-голямо удовлетворение от постигнатата цел   Зад постигнатата цел това винаги стоят усилия, воля и много малки стъпки, всеки ден с ясна посока и път напред. Еуфорията от празниците вече си е отишла, а новата година е тук и е време да подредим приоритетите. С [...]