Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Децата, които желаят, могат да се обучават онлайн

Сряда, 09 Септември 2020 / В клас
599
  • pixabay.com

Някои училища вече са осигурили техническа възможност за това

 

Окончателно - четиригодишните деца трябва да посещават задължително детска градина. Тези промени прие на второ четене Народното събрание. Предучилищното образование ще стане задължително от 2023 година.

Задължителната предучилищна подготовка може да стартира и по-рано, ако даденото населено място е осигурило достатъчно места в градините. Родителите, чиито деца не са приети в учебните заведения, ще получават парична компенсация. Промените в Закона предвиждат още до 20% от часовете за обучение да се провеждат дистанционно при епидемии и извънредна обстановка.

Учениците, които желаят, ще могат да учат от разстояние в електронна среда заради COVID-19, предвиждат още промените. За това обаче е необходимо разрешение на началника на Регионалния инспекторат по образование.

В извънредна епидемична обстановка, от обучение от разстояние в електронна среда ще могат да се възползват деца, за които по здравословни причини присъствието им в училище е рисково. Някои училища вече са осигурили и техническа възможност децата, които не са в клас, да наблюдават уроците онлайн. Те обаче няма да могат да участват в тях.

Промените, които трябва да опишат реда и условията за прилагането на новата възможност, обаче, няма да са готови до 15 септември, признават от образователното министерство. Това налага училищата да измислят сами начин как да компенсират тези ученици.

Родителите, които изберат новата опция за обучение на децата си, трябва да подадат заявление за това до 15 септември. За предстоящата учебна година се допуска изключение и се дава възможност през цялата година да има обучение от разстояние в електронна среда, без значение дали е обявена извънредна епидемична обстановка.

 

Вижте още:

Лесно ли е да се учи интересно?

До 300 лева на месец за неприето в детска градина дете

20% от децата на 4 години не са обхванати в подготвителни групи

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

училище, предучилищно образование, онлайн, дистанционно обучение

StreetView

Последното диво място на Земята

Неделя, 08 Октомври 2017 / Места
Животът в тропическите гори на остров Суматра е сериозно застрашен     Индонезийският остров Суматра е последното място на Земята, където на едно място може да се намерят тигри, носорози, орангутани и слонове. Островът е дом на някои от най-богатите и разнообразни тропически гори [...]

Кукенхоф - Градината на лалетата

Петък, 14 Април 2017 / Места
Когато луковиците попадат в Холандия, настъпва такава истерия, че се надува най-големият балон на пазара на цветя, познат в света изобщо   Кукенхоф е най-красивата пролетна градина в света със столетна традиция в отглеждането на лалета. Кукенхоф означава Кухненска градина – по в [...]